V Trbovljah premiera novega slovenskega vojnega filma

F.U.D. Loke Studio, skupina neodvisnih filmarjev iz Zasavja, je v Trbovljah premierno prikazal svoj najnovejši film; po resničnih dogodkih posneto vojno-zgodovinsko dramo Ostri vrh v režiji Matica Poropatiča. 

Kratkometražni film pripoveduje zgodbo o skupini jugoslovanskih vojakov, ki je v zadnjih dneh pred napadom Nemčije na Kraljevino Jugoslavijo aprila leta 1941 poslana na misijo obrambe severne meje, vendar se rutinska akcija kmalu spremeni v krut boj za preživetje. 

V filmu so nastopili članice in člani Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje in sicer Mirza Ribič v glavni vlogi ter Rok Kreže, David Lindič, Tjaša Šuligoj, Bogdan Šteh in Vid Šteh v stranskih vlogah. Poleg njih v filmu nastopajo še Goran Malčić, Rok Kreže, Simon Rogelj, Simon Planšak, Tin Celner in Gaber Trseglav. 

Film je minuli vikend doživel svojo svečano premiero v nabito polni kinodvorani Delavskega doma Trbovlje, kjer je po projekciji potekal tudi pogovor z ekipo filma. Tekom pogovora je Poropatič med drugim poudaril, da si je film želel posneti ravno zato, ker je bila skozi čas bodisi podvržena pozabi bodisi napačnim intrepretacijam, zato je želel posneti spoštljiv poklon vojnim herojem, ki so v odločilnem trenutku uspeli ubraniti severno mejo. 

Direktor fotografije Blaž Juvan je v pogovoru zaupal, da je bilo snemanje filma logistični zalogaj, saj je bila njegova lokacija zapuščena kmetija visoko v zasavskih hribih, medtem ko je glavni igralec Mirza Ribič priznal, da sam ni bil sprva dobro seznanjen z zgodbo filma  in da je med pripravami na vlogo intenzivno sodeloval z režiserjem, da bi filmu zagotovili potrebno avtentičnost. 

Ob koncu pogovora je Poropatič še dodal, da je obdobje druge svetovne vojne na slovenskih tleh še polno zgodb, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov ostale zamolčane, zato bo tudi v prihodnje snoval tematsko podobne projekte. S finančnimi ovirami se – po njegovih besedah – ne obremenjuje preveč, saj je za dober film včasih dovolj že entuziazem in pripravljenost ekipe. 

Po premieri F.U.D. Loke Studio že načrtuje nove projekcije filma, kaj več o samem filmu pa je moč prebrati tukaj.

Viri slik: Facebook

Poiščite nas na družbenih omrežjih