Pregled stranskih ženskih vlog za najboljšo igralko na oskarjih

Pred bližajočo 93. podelitvijo oskarjev, bomo pregledali vse igralske kategorije za boljši občutek, kaj pričakovati v noči na 26. april, ko se bodo delili kipci.

Danes bomo pod drobnogled vzeli kategorijo igralk v stranski vlogi. Nominacije so izredno pestre, zanimive in raznolike. Poglejmo nominiranke:

Igralka: Yuh-Jung Youn (Južna Koreja)

Film: Minari

Vloga: Soon-ja

Pretekle nominacije za oskarja: prva nominacija

Povzetek: Yuh-Jung Youn je srce filma Minari, saj se po prihodu njenega lika film popolnoma spremeni. Igra ključno vlogo pri asimilaciji južnokorejske družine v Ameriki in razvije edinstven odnos z vnukom Davidom. Hkrati ima ključno vlogo pri vrhuncu filma, ki vse postavi na glavo. Predstava, vredna oskarja, brez najmanjšega dvoma.

Igralka: Amanda Seyfried (ZDA)

Film: Mank

Vloga: Marion Davies

Pretekle nominacije za oskarja: prva nominacija

Povzetek: Amanda Seyfried je v filmu Mank upodobila resnično osebo, igralko Marion Davies. Kar bi za večino igralk predstavljalo svojevrsten izziv, je Seyfriedova opravila brez najmanjših težav. Marion Davies predstavlja čustveno sidro filma, ki živi na videz idilično življenje v družbi Williama Randolpha Hearsta, časnikarskega mogotca – navdih za lik Citizen Kana. Mankiewicz pooseblja cinizem, ki ga Marion čuti do ljudi, ki jo obkrožajo, zato v filmu vsekakor izstopajo prizori, kjer jo gledamo skupaj z Garyem Oldmanom. V kolikor prejme kipec, ne bo nihče pomislil na to, da si ga ni zaslužila.

amanda seyfried

Igralka: Maria Bakalova (Bolgarija)

Film: Borat Subsequent Moviefilm

Vloga: Tutar Sagdiyev

Pretekle nominacije za oskarja: prva nominacija

Povzetek: Maria Bakalova se je iz anonimnosti izstrelila v filmsko elito. To, kar ji uspelo v drugem delu Borata, je preprosto impresivno. Sacha Baron Cohen velja za enega najboljših, če ne najboljšega, komikov, ko govorimo o improvizaciji. Da je popolnoma neizkušena igralka bila sposobna držati korak z njim oz. je v nekaterih prizorih celo zasenčila zvezdo istoimenskega filma, je potrdilo o tem, kako dobro je uprizorila svoj lik. Hkrati je Tutar dejanska zvezda drugega Borata, saj ima najbolj smešne prizore, obenem pa tudi najbolj kontroverznega z Rudyem Giulianijem. Absolutno predstava vredna oskarja, saj redko vidimo komedijo na tako visokem nivoju.

Maria Bakalova

Igralka: Olivia Colman (Velika Britanija)

Film: The Father

Vloga: Anne

Pretekle nominacije za oskarja: ena nominacija in ena zmaga – za glavno igralko v filmu The Favourite (2018)

Povzetek: Olivia Colman je ena najbolj priljubljenih igralk v Hollywoodu. Nominacija za lik Anne v filmu The Father tako ni presenečenje. Nedvomno je zvezda filma Anthony Hopkins, a je tudi Colmanova izredno pomembna, saj skozi njun odnos vidimo ključno stvar – demenca poleg bolnika samega, še toliko bolj vpliva na vse bližnje, ki se mu trudijo pomagati. Predstava Colmanove je vredna nominacije, ne pa nujno zmage v tem letu. Glede na njeno popularnost v igralskem cehu, ne gre izključiti nobenega scenarija.

olivia colman

Igralka: Glenn Close (ZDA)

Film: Hillbilly Elegy

Vloga: Mamaw

Pretekle nominacije za oskarja: sedem nominacij, brez zmage

Povzetek: Glenn Close velja za eno najboljših igralk, ki ji še ni uspelo zmagati prestižnega kipca v svoji bogati karieri. Letos je še osmič nominirana in prav njena nominacija je burila največ duhov. Praktično vsi kritiki so film Hillbilly Elegy soglasno popljuvali. Za isto vlogo je prejela tako nominacijo za oskarja kot tudi t.i. Razzie nominacijo – kjer »nagradijo« najslabše igralske predstave v določenem letu. Vloga Glenn Close v filmu Hillbilly Elegy je pomembna, saj je v vlogi babica velikokrat zaščitnica, obenem pa se mnogokrat žrtvuje za dobrobit družine. Bolj kot njena predstava izstopa odličen make-up. V kolikor bi prejela oskarja za to vlogo, bi to bila ena večjih napak Akademije v njeni zgodovini.

glenn close

Ali lahko Yuh-Jun Youn piše zgodovino?

Po tem, ko je prejela tako nagrado SAG kot tudi BAFTO se zdi Yuh-Jun Youn favoritinja za zmago tudi na podelitvi oskarjev. Filmski kritiki so sicer nagradili Mario Bakalovo, zlati globus pa je prejela Jodie Foster (The Mauritanian), ki na oskarjih ni niti med nominiranci. V ožji krog favoritov poznavalci še vedno prištevajo tudi Amando Seyfried.

Zdi se, da bomo priča zgodovini, saj se je tik pred glasovanjem s svojima zmagama Younova zacementirala kot številka ena v tej kategoriji. To bi bila druga zmaga za kakšno azijsko igralko po Miyoshi Umeki (1957). Ali je Akademija končno dovolj raznolika, da kipec v igralski kategoriji po dobrih 60 letih ponovno podeli igralki iz Azije? Vidimo v noči na ponedeljek.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih