Pregled glavnih ženskih vlog za najboljšo igralko na oskarjih

Pred bližajočo 93. podelitvijo oskarjev, bomo pregledali vse igralske kategorije za boljši občutek, kaj pričakovati v noči na 26. april, ko se bodo delili kipci.

Danes bomo pod drobnogled vzeli kategorijo igralk v glavni vlogi. To se zdi edina igralska kategorija letos, kjer ni izrazitega favorita/favoritinje. Zgodi se lahko kar koli. Poglejmo nominiranke:

Igralka: Viola Davis (ZDA)

Film: Ma Rainey’s Black Bottom

Vloga: Ma Rainey

Pretekle nominacije za oskarja: tri nominacije, ena zmaga – za stransko vlogo v filmu Fences (2016)

Povzetek: Viola Davis je največkrat nominirana temnopolta igralka za oskarja (4) in edina temnopolta igralka, ki je bila več kot enkrat nominirana za glavno vlogo na podelitvi oskarjev. Velja za eno največjih igralk, saj je v preteklosti že prejela tako nagrado oskar, kot tudi emmy in tony – te tri nagrade sestavljajo t.i. »trojno igralsko krono«. V filmu Ma Rainey’s Black Bottom vrhunsko upodobi kraljico Bluesa. Njen cinizem je viden skozi celoten film. Skozi njeno predstavo dobimo občutek, kako težko je bilo biti uspešen v ZDA po prvi svetovni vojni, sploh če si temnopolta ženska. Njena odločnost in prezenca ukradeta vsako sceno v kateri se pojavi, četudi je Chadwick Boseman glavna atrakcija filma. Vsekakor ne bi bilo nobeno presenečenje, če Viola Davis v svojo bogato igralsko kariero doda tudi oskarja za predstavo v glavni vlogi.

viola davis

Igralka: Carey Mulligan (Velika Britanija)

Film: Promising Young Woman

Vloga: Cassandra “Cassie” Thomas

Pretekle nominacije za oskarja: ena nominacija – za glavno vlogo v filmu An Education (2009)

Povzetek: Carey Mulligan je s svojo predstavo v filmu Promising Young Woman končno dobila zasluge, ki si jih nedvomno zasluži že vrsto let. Ta predstava je vrhunec njene kariere (zaenkrat) in z razlogom je prejela obilico pohval iz vseh krogov. Praktično sama na plečih nosi celotno breme filma in od samega začetka do konca bdi nad vsakim kadrom. Zdi se praktično nemogoče, da bi katera druga igralka uspela tako odločno odigrati čustveno nestabilno in maščevalno Cassie, ki se vmes tudi zaljubi, hkrati pa tudi načrtuje umor. V filmu Mulliganova prikaže celoten igralski razpon in prav nikogar ne bi presenetilo, če za fantastično predstavo prejme tudi prestižnega oskarja.

promising young woman slovenia

Igralka: Frances McDormand (ZDA)

Film: Nomadland

Vloga: Fern

Pretekle nominacije za oskarja: pet nominacij, dve zmagi – za glavni vlogi v filmih Fargo (1996) in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2018)

Povzetek: Frances McDormand je igralska veteranka, ki je garancija za uspešen film in vrhunsko upodobitev svojega lika. Znana je po tem, da se popolnoma prelevi v lik, ki ga upodablja, in je sposobna uprizoriti vsa človeška stanja. V filmu Nomadland je praktično vsako sekundo v kadru in je nosilka zelo ganljive in osebne zgodbe. Film je prekrasen, a ne bi deloval, če ne bi protagonistka tako uspešno gledalcem pustila vpogled v najbolj intimne življenjske trenutke. Glede na to, da nimamo izrazite favoritinje, Akademija pa Frances obožuje, se zdi povsem mogoče, da iz ozadja preseneti in pobere še tretji kipec za igralko v glavni vlogi. S tem bi sama držala drugo mesto in se približala Katharine Hepburn na zgolj en kipec zaostanka.

nomadland

Igralka: Andra Day (ZDA)

Film: The United States vs. Billie Holiday

Vloga: Billie Holiday

Pretekle nominacije za oskarja: prva nominacija

Povzetek: Andra Day je v prvi vrsti pevka, ki zna tudi zelo dobro igrati. Vloga Billie Holiday, legendarne ameriške jazz in swing pevke, ji je bila tako pisana na kožo. Andra se v filmu popolnoma prelevi v glavni lik, tako da na nobeni točki nimamo občutka, da gledamo upodobitev Billie Holiday, temveč njo samo. Vse pevske prizore je odpela sama in neverjetno dobro prikazala propad ikonične pevke po dolgoletni zasvojenosti z drogami. Andra Day bi si za svojo predstavo nedvomno zaslužila oskarja, a ji škodi dejstvo, da je lani Renée Zellweger dobila isto nagrado za zelo podobno vlogo. Zdi se, da bo Akademija tokrat šla v drugo smer, četudi je to tipična vloga za katero so v preteklosti igralci in igralke redno dobivali kipce.

andra day

Igralka: Vanessa Kirby (Velika Britanija)

Film: Pieces of a Woman

Vloga: Martha

Pretekle nominacije za oskarja: prva nominacija

Povzetek: Vanessa Kirby je še pol leta nazaj veljala za prvo favoritinjo v tej kategoriji, a so obtožbe spolnih zlorab proti soigralcu Shii Lebeoufu na film vrgle temno senco in tudi kampanja Kirbyeve je bila končana preden se je prav začela. Vanessa je v filmu dih jemajoča in bi si brez najmanjšega dvoma zaslužila oskarja. Prve pol ure gledamo njen porod, nato pa posledice tragedije, ki se ob tem zgodi, in njeno soočanje s situacijo. Prizor poroda je ena najbolj neverjetnih scen letošnje oskar sezone. Tudi ona film nosi na svojih plečih in se izkaže za močno in odločno žensko. Predstava, vredna vseh pohval.

Katera je torej pravzaprav favoritinja?

Po zmagi na SAG nagradah, kjer glasujejo igralci sami, se je zdelo, da je v vodstvu Viola Davis. Kmalu zatem je BAFTO pobrala Frances McDormand. Kritiki so svojo nagrado podelili Carey Mulligan, ki vodi tudi na stavnicah. Zlati globus je pobrala Andra Day, hkrati pa se vsi strinjajo, da je Vanessa Kirby preprosto blestela. Favoritinje tako ni, zgodi se lahko kar koli in prav to bo nagrada, katere podelitev bomo najbolj nestrpno pričakovali. Rezultat bo znan v noči na 26. april. Se že veselimo!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih