Pregled glavnih moških vlog za najboljšega igralca na oskarjih

Pred bližajočo 93. podelitvijo oskarjev bomo pregledali vse igralske kategorije za boljši občutek, kaj pričakovati v noči na 26. april, ko se bodo delili kipci.

Danes bomo pod drobnogled vzeli kategorijo igralcev v glavni vlogi. Poglejmo nominirance:

Igralec: Chadwick Boseman (ZDA)

Film: Ma Rainey’s Black Bottom

Vloga: Levee

Pretekle nominacije za oskarja: prva nominacija

Povzetek: Chadwick Boseman je postal ena največjih ikon v filmski industriji in v vlogi Črnega Panterja pravi junak za mlade. Žal je lani avgusta izgubil bitko z rakom, a to ni preprečilo, da bi v zadnjih filmih prikazal njegovo vrednost z odličnimi predstavami v Ma Rainey in Da 5 Bloods. Doslej je slavil na večini podelitev nagrad in pred oskarji velja za favorita. S svojo predstavo v Ma Rainey je ukradel vsako sceno s svojo prezenco in karizmo. Film je temeljil na dialogu in je bil omejen na nekaj prostorov, zato so bile individualne predstave igralcev še toliko bolj pomembne. Chadwick je s svojo predstavo nedvomno nadgradil njegovo gledljivost. V preteklosti ni imel nominacij, ampak se zdi neizbežno, da za svojo zadnjo vlogo ne bi prejel svojega prvega in zadnjega oskarja.

chadwick boseman v filmu ma rainey

Igralec: Anthony Hopkins (Velika Britanija)

Film: The Father

Vloga: Anthony

Pretekle nominacije za oskarja: pet nominacij za oskarja, ena zmaga – za glavno vlogo v filmu Silence of the Lambs (1991).

Povzetek: Veteran oskarjev je s sijajno predstavo ponovno osupnil javnost v filmu The Father. Kritiki so napovedovali drugi oskar za Hopkinsa, ki je v svoji karieri prejel zgolj enega – za glavno vlogo v filmu Silence of the Lambs. Podobno kot pri Ma Rainey tudi The Father temelji na gledališki predstavi in je zelo odvisen od dialoga ter predstav igralcev. Brez dvoma je ta film izvrsten prav zaradi predstave Hopkinsa, ki skozi film neprestano vedno znova preseneča. Njegovo menjavanje razpoloženja prikaže razpon igralskih zmožnosti Hopkinsa, ki bi si za to predstavo resnično zaslužil še enega oskarja. Na BAFTAH je prejel glavno nagrado, a vprašanje če bo to dovolj, da prepriča filmske strokovnjake na oskarjih.

Igralec: Riz Ahmed (Velika Britanija, Pakistan)

Film: Sound of Metal

Vloga: Ruben

Pretekle nominacije za oskarja: prva nominacija

Povzetek: Riz Ahmed se je za vlogo Rubena moral pošteno potruditi in to se odraža tudi v filmu. Za film se je v zgolj sedmih mesecih naučil igrati na bobne. Poleg tega je osvojil ameriški znakovni jezik, kar je predstavljalo ogromen izziv. Sound of Metal deluje zaradi tega, ker simpatiziramo z likom Ahmeda, ki izjemno prikaže vse stopnje soočanja z izgubo sluha. Brez povezave z glavnim likom bi se gledalec dolgočasil, zato je njegova predanost do lika še toliko bolj pomembna. Nekaj časa je spadal v ožji krog favoritov, vendar se je s podelitvami nagrad in zmagami Bosemana ter Hopkinsa začelo upanje o oskarju manjšati. Kot izgleda trenutno, je velika stvar že njegova prva nominacija.

Igralec: Steven Yeun (Južna Koreja)

Film: Minari

Vloga: Jacob

Pretekle nominacije za oskarja: prva nominacija

Povzetek: Podjetje A24 je v zadnjih letih izdalo veliko filmov, ki so se potegovali za oskarje. Minari je pridobil veliko pozornosti zaradi lanskega zmagovalca Parasita, ki je prebil led tujejezičnim filmom. Steven Yeun je v filmu Minari v vlogi očeta – priseljenca iz Koreje, ki poskuša utrti svojo pot v “sanjski deželi Ameriki”. V filmu sta vidni želja in predanost, kot tudi močna čustva s strani Yeuna, ki zelo dobro odigra svojo vlogo. Zgodba se ne osredotoča toliko na Jacoba kot na celotno družino, zato ima v bitki za oskarja nekoliko manj možnosti kot ostali nominiranci. Vsekakor pa je Steven Yeun ponovno dokazal, da je odličen igralec, vendar se v težki konkurenci za igralca v glavni vlogi letos najbrž ne bo znašel v vlogi zmagovalca.

Igralec: Gary Oldman (Velika Britanija)

Film: Mank

Vloga: Herman J. Mankiewicz

Pretekle nominacije za oskarja: dve nominaciji za oskarja, ena zmaga – za glavno vlogo v filmu Darkest Hour (2017)

Povzetek: Za konec še en znani obraz. Gary Oldman je ne dolgo nazaj za vlogo Winstona Churchilla končno dočakal svojega prvega kipca. Na začetku se je predvidevalo, da bo film Mank spadal v ožji krog favoritov, a je zaradi nekoliko manjše popularnosti od pričakovanj počasi zbledel proti zelo dobri konkurenci. Zagotovo gre za dobro predstavo, vendar če jo primerjamo z nekaterimi iz prejšnjih let, moramo pripomniti, da ne izstopa. Oldman je namreč imel že toliko neverjetnih vlog in je škoda, da je bil nagrajen samo enkrat, saj je tudi v filmu Mank postregel z odličnimi prizori in si zaslužil to nominacijo.

Bitka med tremi konkurenti

Kritiki, SAG nagrade in Zlati Globusi so vsi nagradili Chadwicka Bosemana, a vseeno sta za njegovimi petami Anthony Hopkins, ki je slavil na BAFTI, in Riz Ahmed. Tudi slednji je prejel kar nekaj nagrad na manj pomembnih podelitvah, zato bo bitka za kipec še kako pestra. Vseeno se zdi najbolj verjetno, da bodo kipec posvetili pokojnemu Bosemanu, ki je v filmu Ma Rainey’s Black Bottom nastopil zadnjič. To bi bila krona njegove kratke, a uspešne in pomembne kariere. Presenečenj na oskarjih smo navajeni, tako da tudi drugih možnosti v tej fazi ne moremo izločiti. Rezultat bomo dobili v noči na 26. april in že nestrpno čakamo!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih