Predogled iz Cannesa: Killers of the Flower Moon

Na filmskem festivalu v Cannesu smo si uspeli ogledati najnovejši film enega najboljših režiserjev vseh časov Martina Scorseseja. Pričakovanja so bila ogromna in glede na odzive je videti, da jih je film v očeh občinstva tudi izpolnil. Naša pričakovanja, ki so bila prav tako visoka, je zagotovo izpolnil in s tem ga lahko brez težav uvrstimo v sam vrh Scorsesejovih filmov.

Zgodba govori o plemenu Osage in umoru slednjih leta 1920 zaradi denarja, olja in številnih drugih razlogov. Iz tega se razvije preiskava, ki jo prevzamejo FBI agenti. Slednji se po neuspehih preiskovanja Osage plemena trudijo priti do konca zgodbe umorov, ki so za Osage velika uganka.

killers of the flower moon

Zagotovo veste, da lahko od DiCapria in De Nira pričakujete le najboljše in tudi tukaj smo v njunem razmerju likov dobili pravo učno uro (ali tri) mojstrskega igranja, saj je kemija med njima naravnost neverjetna. Naravno se odbijata eden od drugega in improvizirata dialog ter igro, kar je še en razlog, zakaj dolžina filma ni ena večjih težav filma. Še več pohval pa lahko pripišemo Lily Gladstone, ki je osupnila s svojo predstavo in si bo zagotovo prislužila nominacijo na prihajajoči podelitvi oskarjev, če ne bo celo med favoritinjami. To bo vse odvisno od kategorije, v katero jo bodo umestili (glavna ali stranska vloga) in konkurence, saj je bila Natalie Portman na festivalu s filmom May December prav tako izredno impresivna.

Malo manj nas je navdušil Jesse Plemons, ki bi moral biti eden od glavnih likov drugega dela filma, a se zdi, da ni bil tako v ospredju, kot se je vse skupaj sprva predstavljalo. V knjigi, po kateri je film adaptiran, je namreč eden izmed glavnih likov v drugi polovici zgodbe. Še eno večje omembe vredno ime je Brandan Fraser, ki imenitno izkoristi svoj čas na ekranu, ki ga ni prav veliko.

Killers of the Flower Moon

Film nas spominja na nekaj klasik Scorseseja, kot so Dobri fantje, Kazino, Ulice zla in Irec, saj so v ospredju pohlep, nasilje in dinamična razmerja med liki. Film je dolg kar tri ure in pol, zato verjamem, da bo nekaj pritoževanja, zakaj smo po The Irishmanu dobili še eno dolgo zgodbo, ki bi lahko bila pretvorjena v kratko serijo. Te kritike so vsekakor upravičene, saj je Killers, kljub temu, da dogajanje odlično tempira, še vedno za kanček predolg in izpusti kar nekaj zgodbe iz knjige.

Film bo pri nas na voljo šele 18. oktobra na platformi Apple TV+ in njegov ogled močno priporočamo, saj imamo občutek, da vam bo ta mnogo bolj všeč, kot njegov zadnji Netflixov film The Irishman.

Poiščite nas na družbenih omrežjih