Prasica, slabšalni izraz za žensko, veliki zmagovalec Festivala slovenskega filma Portorož

Včeraj se je zaključil 24. Festival slovenskega filma Portorož, na katerem je kar šest glavnih nagrad pobral film Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić. Najbolj odmevna zmaga je vsekakor bila v glavni kategoriji – za najboljši celovečerni film. Zmagali so tudi v kategorijah: scenarija, za glavno žensko vlogo, za stransko žensko vlogo, scenografijo in kostumografijo.

Komična drama Prasica, slabšalni izraz za žensko je žirijo očaral in presenetil. Slednja je v zasedbi Primož Bezjak, Dane Budisavljević in Želimir Žilnik na izbiro zmagovalnega filma komentirala, da »poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije.«

Dominantna zmaga za film Prasica, slabšalni izraz za žensko

Zgodba govori o mladi slikarki Evi (Liza Marijina), ki ji v življenju ne gre ravno vse kot po maslu. Preide v čudno razmerje z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, ne dobi plačila za delo v knjigarni, za piko na i pa ji že tri mesece izostaja menstruacija. Glavna igralka Liza Marijina je že drugič v zadnjih treh letih osvojila nagrado za najboljšo igralko. Javnost oz. publika prav tako podeljuje nagrado za najboljši film in to je osvojila Prasica, slabšalni izraz za žensko.

Inventura na drugem mestu

Drugi film, ki je osvojil izjemne štiri nagrade vesna je bil Inventura. Režiser Darko Sinko je slavil v izredno prestižni kategoriji za najboljšo režijo. Med drugim je film osvojil nagradi tudi v obeh moških igralskih kategorijah. Izvrstni igralec SNG-ja, Radoš Bolčina v vlogi Borisa in Dejan Spasić v vlogi policista Andreja. Matija Krečič je za izvirno glasbo prispeval piko na i za četrto zmago. Film govori o Borisu, ki se znajde v čudnem položaju, saj mu ponoči nekdo strelja na okno. S tem se pojavi veliko vprašanj in posledično se razvije zelo zanimiva zgodba.

Zmagovalci večera

Podelili so tudi druge nagrade. Za najboljšo fotografijo je vesno prejel Mitja Ličen za film Telesce. Ta je bil razglašen tudi za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Za najboljšo masko je slavil film Oaza, za katero je skrbela Martina Šubic Dodočić, za filmski zvok pa Morena. Za montažo sta vesno prejela Uroš Maksimović in Mariana Kozakova za Odpuščanje. Slednji, režiserke Marije Zidar, je zmagal tudi vesno za najboljši dokumentarni film.

Podeljeni sta bili tudi dve vesni za posebne dosežke, in sicer filmoma Babičino seksualno življenje (Urška Djukić, Emilie Pigeard) in Kazenski strel (Rok Biček). Posebni omembi žirije sta prejela filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig (Jurij Gruden) in Ameba (Blaž Završnik).

Za najboljši kratki igrani film je vesno osvojila Kukla za Sestre, Špela Čadež pa je domov odšla z nagrado za najboljši kratki animirani film Steakhouse. Nazadnje so podelili še nagrado za najboljši eksperimentalni film. To je postal Vdor Matevža Jermana in Nika Novaka. Vesna za najboljši študijski film pa je šla Anžetu Grčarju za (Ne)vidni.

Projekcije so letos bile dobro obiskane, predvsem zaradi novosti kulturnega evra, zato lahko festival brez dvoma označimo za uspešnega. Upamo, da ste si uspeli ogledati kakšen film v okviru festivala, če ne pa si zabeležite datum za drugo leto.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih