Umrl je Cormac McCarthy

V 89. letu starosti se je poslovil velikan ameriške literature in filmski scenarist Cormac McCarthy, najbolj poznan po romanu Ni prostora za starce, katerega filmska adaptacija v režiji bratov Coen je bila leta 2009 med drugim nagrajena z oskarjem za najboljši film. 

Cormac McCarthy (s pravim imenom Charles Joseph McCarthy Jr.) se je rodil 20. julija 1933 v Providence, Rhode Island in odraščal v Tennesseju. Ob začetku svoje pisateljske kariere se je preimenoval v Cormaca in leta 1965 izdal svoj prvi roman The Orchard Keeper. V naslednjih letih je izdal še tri romane (Outer Dark, Child of God in Suttree), v katerih se je močno spogledoval z duhom ameriške gotike, vendar mu niso prinesli večjega kritiškega in komercialnega uspeha.

Na ameriško literarno sceno se je uspel prebiti šele leta 1985 z romanom Krvavi poldnevnik, ki so ga ob izidu mnogi razglasili za eno od najpomembnejših del ameriške literature 20. stoletja. Epski roman predstavi zgodbo neimenovanega mladeniča, ki se leta 1849 pridružil tolpi lovcev na indijanske skalpe pod vodstvom diaboličnega sodnika, delo pa je dvignilo ogromno prahu zaradi neusmiljene dekonstrukcije mitov o ameriškem zahodu in eksplicitnega nasilja. S svojim neolepšanim portretom umirajočega divjega zahoda je nadaljeval tudi v prihodnjih letih z uspešno serijo knjig Mejna trilogija. Po prvi knjigi All The Pretty Horses je igralec Billy Bob Thorton leta 2000 posnel tudi film z Mattom Damonom v glavni vlogi. 

McCarthy je bil uspešen tudi v novem tisočletju; leta 2003 je izdal svojo največjo uspešnico Ni dežela za starce, po kateri sta brata Coen posnela istoimenski film, ki je bil med drugim nagrajen z oskarjema za najboljšo moško stransko vlogo in najboljši film. Enako uspešen je bil tudi postapokaliptični roman Cesta, ki ga je v svojem bralnem klubu priporočila celo Oprah Winfrey, avstralski režiser John Hillcoat pa je po knjigi posnel tudi film z Viggom Mortensenom v glavni vlogi. 

McCarthy je bil aktiven tudi na področju dramatike in scenaristike; je avtor dveh dramskih del (po enem od njih, Sunset Limited, je Tommy Lee Jones posnel televizijski film), napisal pa je tudi scenarij za kriminalni triler Svetovalec v režiji Ridleyja Scotta in z Michaelom Fassbenderjem, Javierjem Bardemom in Cameron Diaz v glavnih vlogah. Lansko leto je po skoraj 15. letih premora izdal svoja zadnja dva romana The Passenger in Stella Maris. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih