Podelitev SAG nagrad razkrila favorite

Bodo zmagovalci slavili tudi na podelitvi oskarjev?

Screen Actors Guild (SAG) nagrade veljajo poleg oskarjev za najbolj prestižne, saj se podeljujejo s strani igralskega ceha. Zmagovalce tako izbirajo igralci, vključeni v sindikat SAG-AFTRA, in so odličen napovednik za oskarje. Letos smo bili priča zgodovini, saj v vseh štirih glavnih kategorijah prvič niso slavili belopolti igralci.

Nagrade SAG se redno podeljujejo od leta 1995 naprej in so razdeljene v dva sklopa: Igralske nagrade za predstave v filmih in igralske nagrade za predstave v TV serijah. Najvišjo možno nagrado za komedijo in dramo v teh dveh sklopih imenujemo »igralec«; dobi pa jo zmagovalec, kateri prejme največ glasov iz izbrane žirije 2000 članov.

Žirijo vsako leto sestavlja 2000 naključno izbranih članov sindikata SAG-AFTRA. Ta skupaj šteje slabih 200.000 igralcev in ker tudi na oskarjih predstavlja največji delež glasovalcev, so nagrade SAG navadno odličen napovednik za oskarje.

sag nagrada

V obeh moških kategorijah brez presenečenj

V glavni moški vlogi je status favorita potrdil pokojni Chadwick Boseman za svojo predstavo v filmu Ma Rainey’s Black Bottom. Zdi se praktično neizogibno, da ne bi posthumno prejel oskarja konec meseca in tako zaključil konec svoje plodne kariere. V stranski moški vlogi prav tako ni bilo presenečenj. Slavil je Daniel Kaluuya za upodobitev Freda Hamptona v filmu Judas and the Black Messiah – tudi tukaj se zdi jasno v katere roke bo romal oskar.

chadwick boseman

Končno jasni favoritinji pri ženskah

Nekaj presenečenj je bilo na ženski strani. Carey Mulligan je za izredno predstavo v filmu Promising Young Woman na stavnicah veljala za favoritinjo, a se zdi, da ta status prevzema Viola Davis. Slednja je, prav tako kot Boseman, gledalce očarala s predstavo v filmu Ma Rainey’s Black Bottom. Oskarja sicer že ima, a za stransko vlogo v filmu Fences. Prvega si tako želi tudi v kategoriji igralke v glavni vlogi.

Najbolj kaotična je kategorija igralke v stranski vlogi. Prave favoritinje namreč ni, saj je prav vsaka izmed petih nominirank svoje delo opravila tako zelo dobro, da si oskarja vsaka zelo zasluži. Zdi se, da se je tako z zmago na SAG nagradah od ostalih nekoliko distancirala Youn Yuh-jung za svojo predstavo v filmu Minari.

viola davis

Trial of the Chicago 7 dobiva zagon

Ker so SAG nagrade osredotočene na predstave igralcev, ne podeljujejo ločene nagrade za film leta. Njihova verzija tega je nagrada za najboljši igralski ansambel. Letos je nagrada končala v rokah igralskega anambla Trial of the Chicago 7, ki je tako dobil zagon pred podelitvijo oskarjev. S tem je Michael Keaton postal prvi igralec, ki je tretjič prejel kipec v tej kategoriji. Pred tem mu je to uspelo s filmoma Birdman (2014) in Spotlight (2015). Oba sta tudi na oskarjih slavila v kategoriji najboljši film. Bomo videli ali lahko podobno uspe The Trial of the Chicago 7.

Pregled nagrad za televizijo

Nekoliko manjši vpliv na Emmye (glavne TV nagrade) imajo podeljene SAG nagrade v kategoriji televizije, a niso zato nič manj prestižne. V kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi dramske serije je slavil Jason Bateman za svoje predstave v tretji sezoni serije Ozark. Pri ženskah je igralca prejela Gillian Anderson (The Crown) za imenitno upodobitev Margaret Thatcher.

Za najboljšega igralca v humoristični seriji je kipec prejel Jason Sudeikis za prekrasno upodobitev vedno optimističnega Teda Lassa v istoimenski seriji. Pri ženskah je ta čast pripadla Catherine O’Hara v zadnji sezoni serije Schitt’s Creek.

gillian anderson

V kategoriji igralskih ansamblov za TV sta pričakovano slavili seriji The Crown in Schitt’s Creek, prva za dramsko serijo, druga za humoristično.

Vsekakor velja omeniti tudi zmagi Anye Taylor-Joy (The Queen’s Gambit) in Marka Ruffala (I Know This Much is True) v kategoriji TV filma ali miniserije. Spomnimo, The Queen’s Gambit je lani na Netflixu podiral vse rekorde in ponovno populariziral šah med mladimi in starimi.

Favoriti za oskarje so končno jasni

Zdi se, da je podelitev SAG nagrad dokončno izkristalizirala favorite za oskarje. Če na moški strani večjih dvomov ni, saj se zdita Boseman in Kaluuya gotova zmagovalca, je bilo na ženski strani kar nekaj vprašanj. Od danes naprej pa tako Violo Davis kot Youn Yuh-jung obravnavamo kot glavni kandidatinji za oskarja. Zmage drugih igralk bi predstavljale presenečenje. Dokaz za to je sledeči podatek: v zadnjih petih letih je 16 od 20 zmagovalcev nagrade igralec isto leto prejelo tudi oskarja. Lani so bili zmagovalci enaki (Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Renée Zellweger in Laura Dern). Vsekakor dobri obeti za letošnje zmagovalce. Podelitev oskarjev bo konec meseca v noči iz 25. na 26. april.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih