Percy Jackson S1 E1 + E2: Začetek, kot smo si ga želeli

Percy Jackson in Olimpijci je ena najbolj pričakovanih serij tega desetletja, saj temelji na izjemno priljubljeni knjižni seriji Ricka Riordana. Po dveh katastrofalnih filmih, ki sta se požvižgala na knjižne predloge, je zdaj prišla nova priložnost. Z dvema epizodama se je prva sezona serije tudi uradno začela. In, kakšni so vtisi serije Percy Jackson?

Kot nekdo, ki obožuje knjižno serijo o Percyju Jacksonu, sem v pripravi na serijo pogledal oba filma in znova prebral knjige, na katerih temelji Disneyjeva mladinska serija. Ker sta bila filma abotna, knjige pa prečudovite in polne mitologije, je bila serija prava priložnost za predelavo knjig tako, kot si zaslužijo. Scenarij je spisal kar avtor Rick Riordan, pri tem pa mu je pomagal Jonathan E. Steinberg (Jericho, See, Black Sails). Napovedniki so bili polni upanja, da bo to ena najbolj zvestih predelav do tega trenutka.

Brez težav lahko kot ljubitelj knjig rečem, da je to vse, kar smo si bralci želeli. Percy Jackson je zaživel na malem ekranu v obliki, kot si jo je zaslužila knjižna serija. Z dejstvom, da serijo soustvarja njen avtor, so spremembe ali bolje rečeno dodatki upravičeni in predvsem logični. Razen ene malenkosti.

Epizoda 1: Po nesreči razblinim svojo učiteljico matematike

Serija se začne z besedami, vzetimi direktno iz knjige. Spremljamo mladega Percyja, ki nam skozi svoje oči pokaže, kako je videti svet mitologije, v katerem se znajde. 12-letni Percy Jackson se zaradi svoje disleksije in ADHD večkrat znajde v neupravičenih težavah. Po številnih menjavah šol, se znajde na akademiji Yancy.

Ko je s šolo na izletu v Metropolitanski muzej umetnosti, mu gospod Brunner, njegov učitelj latinščine, poda kemični svinčnik, ki se spremeni v meč z imenom »Riptide«. Percy po nesreči potisne svojo razredno nasilnico Nancy Bobofit v vodnjak in pritegne pozornost učiteljice Dodds, ki se razkrije kot furija. Percy jo zabode in pozneje ugotovi, da se nihče drug ne spomni Doddsovega obstoja.

Percy je izključen in se mora zato vrniti domov k očimu Gabeju Uglianu in materi Sally Jackson. Percy in Sally se odpravita v svojo kočo v Montauku v New Yorku, kjer Sally sinu pove, da so grški bogovi in ​​pošasti resnični. Kmalu zatem na vrata potrka Percyjev najboljši prijatelj Grover, ki se nenamerno razkrije kot satir, in pove Sally, da mora Percyja spraviti v kamp Polkrvnih.

Na poti jih napade Minotaver, ki ubije Sally, zaradi česar mu Percy v jezi odtrga rog, nato pa ga ubije. Ko prispe do tabora, se zgrudi. Zaslišimo glas Hirona, ki ga pozdravi v kamp.

Epizoda 2: Postanem najvišji gospodar kopalnice

Percy se zbudi v ambulanti kampa z Groverjem ob sebi. Zatem spozna gospoda D, direktorja taborišča, in ugotovi, da je gospod Brunner pravzaprav Hiron, kentaver. Ta mu predstavi kamp in mu pove, da bo ostal v Hermesovi koči, dokler ga ne »potrdi« njegov božanski starš. Percy spozna tabornike, med njimi sta Luke Castellano in Clarisse La Rue, in preizkusi različne dejavnosti, da bi ugotovil svoje sposobnosti in dejstvo, kdo je njegov oče. Ko poskušajo Clarisse in njeni prijatelji Percyjevo glavo potopiti v straniščno školjko, jih Percy premaga s svojimi vodnimi močmi. Zaradi tega ga v svojo ekipo lovljenja zastave sprejme Annabeth.

Luke pove Percyju svojo zgodbo o tem, kako sta on in Thalia Grace skušala Annabeth odpraviti v kamp, a je uspelo le njemu in Annabeth. Začne se lovljenje zastave in Percy se znajdbe vzkriž Clarisse in njenih prijateljev, otrok Aresa, boga vojne. Vname se bitka, v kateri Percy zlomi Clarissino kopje. Ko po zmagi njene ekipe Annabeth potisne Percyja v vodo jezera, se njegove rane zacelijo.

Percyja si nato prilasti Pozejdon, bog morja oziroma njegov oče. Tako se tako preseli v Pozejdonovo kočo. Hiron mu pove, da ga je Zevs obtožil kraje njegove strele in da bo sledila vojna, če mu je ne vrne v enem tednu. Percy mora najti strelo.

Percy Jackson, kot si je zaslužil obstajati

Velika kritika avtorja namenjena ustvarjalcem filmov je bila, da očitno niso prebrali nadaljevanj, saj je veliko reči pomembnih zaradi mitologije sveta, likov in prerokb, ki sledijo. No, še bolj pomembno je dejstvo, da so liki prave starosti.

Walker Scobell, ki se je širši javnosti predstavil kot »mladi« Ryan Reynolds v Netflixovem filmu Adam Project, se zdi edina prava izbira za vlogo. Enako je z Annabeth, pri kateri je igralka prejela največ kritik zaradi barve svoje polti, a dokazala, da je poosebljena Annabeth, hčerka boginje Helene.

Šibki člen serije se za zdaj zdi prav Grover, saj sta njegova osebnost in sam lik nekoliko nejasno spremenjena, a za zdaj nič katastrofalnega. K sreči pa so tu drugi liki. Luke, Clarisse, Hiron, gospod D in predvsem njegova mama Sally, ki ima s sinom posebno vez.

Videti like, kraje in dogodke iz knjige zaživeti v ekranizaciji je vedno čudovit trenutek, če vse poteka prav. Na srečo do tega trenutka približno 95 % serije poteka tako kot knjige. Kar je dodanega, je iz prihajajočih knjig, kar pa je spremenjenega pa (za zdaj) ne predstavlja velike ovire.

Riptide, kostumi, meči, razlaga mitologije, kamp in še mnogo drugih malenkosti, ki so oživele na malem ekranu. »Super je!« lahko zapišem z nekaj otroške zanesenosti, pri tem pa pomislim na precej čuden način menjave prizorov, kjer je ekran pol sekunde povsem črn. Vsekakor zanimivo.

Adaptacija knjige Percy Jackson in Olimpijci: Tat strele je odlična za ljubitelje knjig in vse, kar smo si lahko želeli. Čaka nas še šest epizod, ki bodo tedensko izhajale do 30. januarja. Za zdaj je Disneyjeva serija Percy Jackson pravi čudež za vse ljubitelje knjig.

Poiščite nas na družbenih omrežjih