Oskarji 2024: Zmagovalci in poraženci nominacij

Nominacije za oskarje so znane in požele so veliko odzivov. Znova imamo številne zmagovalce in poražence. Nekateri nominacije niso pričakovali, zato so presenečeno ugotovili, da je letos njihovo leto. Drugim so vsi ponavljali, da je njihova nominacija nekaj samoumevnega in da so celo v igri za zmago, zdaj pa so ostali praznih rok. Poglejmo zmagovalce in poražence nominacij za oskarje 2024.

Znane so nominacije za 96. podelitev oskarjev. Prednjači film Oppenheimer s kar 13. nominacijami, a presenečenj, pozitivnih in negativnih, ni manjkalo.

Poglejmo pobližje, kdo so največji zmagovalci in poraženci razglasitve nominacij:

Zmagovalec: Oppenheimer

Oppenheimer je veliki zmagovalec nominacij, saj jih je prejel kar 13. Nominiran je za najboljši film, režijo, prirejeni scenarij, igralca v glavni vlogi, igralca v stranski vlogi, igralko v stranski vlogi, izvirno glasbeno podlago, zvok, montažo, fotografijo slike, masko in ličenje, scenografijo ter kostumografijo. Več kot jasno je, kdo je glavni favorit za film leta. Ni naključje, da smo ga tudi v interni lestvici najboljših filmov leta 2023 uvrstili na sam vrh.

Poraženci: Velika igralska imena

Leo Margot

Nekaj presenečenj smo vendarle imeli. Še najbolj izstopa dejstvo, da nominacije za igro nista prejela ne Leonardo DiCaprio (Morilci cvetne lune) in ne Margot Robbie (Barbie), glede na to, da sta upodobila glavna lika v filmih, ki sta sicer prejela precejšnje število nominacij. Morilci cvetne lune se bo za oskarja potegoval v kar 10 kategorijah, Barbie pa v 8. Tukaj velja omeniti tudi manjko Natalie Portman in Julianne Moore, dvojca iz filma May December, ter vedno odličnega Willema Dafoeja (Nesrečna bitja). Vsi so tokrat ostali praznih rok.

Zmagovalci: Mednarodni ustvarjalci

Justine Triet

Pomladitev in predvsem deamerikanizacija volilnega telesa Akademije je prinesla tudi vedno bolj pestre nominacije. V ospredju niso nujno več samo ameriški filmi temveč iz leta v leto svojo zasluženo pozornost dobivajo tudi drugi ustvarjalci. Letos je bilo v glasovalnem telesu zastopanih kar 93 različnih držav, kar je največ do zdaj. Posledica so pomembne nominacije v glavnih kategorijah. Justine Triet (Anatomija padca) in Jonathan Glazer (Interesno območje) sta oba nominirana za režijo pred Greto Gerwig (Barbie). Sandra Hüller (Anatomija padca) je med nominirankami za igralko v glavni vlogi pred Margot Robbie (Barbie). Več kot očitno je, da je Akademija povlekla prave poteze, saj nominacije iz leta v leto bolje odražajo dejansko stanje na področju filma.

Poraženci: Studio Warner Bros.

Ja, prav ste prebrali. Studio, ki je izdal film Barbie in pobral tone denarja je poraženec. Zakaj? Se spomnite kdaj je studio Warner Bros. nazadnje na podelitvi oskarjev slavil v glavni kategoriji za najboljši film? Odgovor je leta 2012 za Argo. Christopher Nolan je vso svojo kariero snemal filme pri njih, dokler v času pandemije ni prišlo do nesoglasij in je svoje ustvarjanje nadaljeval pri studiu Universal. Vsi so vedeli, da bo naslednji projekt Nolana velika stvar in v igri za vse možne nagrade. Studio Warner Bros. se je odločil z njim iti v vojno in ostal praznih rok. Posledično bodo očitno še nekaj časa čakali na novo zmago v najprestižnejši kategoriji sedme umetnosti.

Zmagovalca: Celine Song in Cord Jefferson

celine song novinarska konferenca past lives berlinale

Filmski debiji so velikokrat skok v neznano za mlade ustvarjalce, ki se še iščejo kot filmarji. Malo je tistih, ki takoj izdajo uspešnico in se v filmski industriji zacementirajo kot vrhunski že po enem projektu. To je lani uspelo Celine Song (Pretekla življenja) in Cordu Jeffersonu (American Fiction), kar je prepoznala tudi Akademija. Njuna filma sta prejela nominacijo v glavni kategoriji za najboljši film, hkrati pa sta oba tudi prejela nominacijo za izvirni scenarij. Kdo pravi, da ni mladih vrhunskih ustvarjalcev?

Poraženci: Pretočne platforme

Streaming platforms

Netflix, HBO Max, Disney+, Apple TV+ in Amazon Prime so tokrat (skoraj) ostali praznih rok. Od desetih filmov v kategoriji najboljši film je samo en, ki se je od začetka predvajal na pretočnih platformah. To je Maestro (Netflix), biografski film Bradleyja Cooperja, ki je sicer pobral kar sedem nominacij, a je edini predstavnik pretočnih platform v glavni kategoriji podelitve (Morilci cvetne lune je sicer film studia Apple, a je bil predvajan v kinodvoranah širom po svetu). Zdi se, da Netflix še ne bo tako kmalu dočakal tako želene zmage.

Zmagovalci in poraženci: Francija

anatomy of a fall

Anatomija padca, francoska družinska/sodna drama, je več kot očitno eden od filmov leta 2023 in je nominiran v kar petih kategorijah: najboljši film, režija, izvirni scenarij, igralka v glavni vlogi in montaža. Super za francosko filmsko industrijo. Zakaj so Francozi torej hkrati tudi poraženci? Francija filma ni prepoznala kot najboljšega v svoji državi in so nominirali The Taste of Things, ki na koncu ni prejel prav nobene nominacije, niti tiste za mednarodni film. Anatomija padca bi v tej kategoriji najbrž z lahkoto osvojil prestižni kipec.

Podelitev oskarjev bo v noči iz 10. na 11. marec. Voditelj bo Jimmy Kimmel.

Poiščite nas na družbenih omrežjih