Oskarji 2023: Zmagovalci in poraženci nominacij

Nominacije za oskarje so znane in požele so veliko odzivov. Tudi v tem primeru imamo številne zmagovalce in poražence. Nekateri nominacije niso pričakovali, zato so šokirano ugotovili, da je letos njihovo leto. Spet drugim so vsi ponavljali, da je njihova nominacija nekaj samoumevnega in da so celo v igri za zmago, zdaj pa so ostali praznih rok. Poglejmo zmagovalce in poražence nominacij za oskarje 2023.

Znane so nominacije za 95. podelitev oskarjev. Prednjači film Vse povsod naenkrat s kar 11. nominacijami, a presenečenj, pozitivnih in negativnih, ni manjkalo.

Poglejmo pobližje, kdo so največji zmagovalci in poraženci razglasitve nominacij:

Zmagovalec: Vse povsod naenkrat

vse povsod naenkrat

Vse povsod naenkrat je veliki zmagovalec nominacij, saj so jih prejeli kar 11. Nominirani so za najboljši film, režijo, izvirni scenarij, igralko v glavni vlogi, igralca v stranski vlogi, dve igralki v stranski vlogi, izvirno glasbeno podlago, pesem, montažo in kostumografijo. Več kot jasno je, kdo je glavni favorit za film leta. Ni naključje, da smo ga tudi v Ultimativni lestvici filmov 2022 proglasili za najboljšega.

Poraženec: Dvojna prevara

Decision to Leave

Južnokorejska drama Dvojna prevara v očeh kritikov velja za enega najboljših filmov lanskega leta, a Akademija s svojimi številnimi člani tega ni prepoznala. Ne samo, da je Park Chan-wook ostal brez nominacije v kategorijah režije in scenarija, film je popolnoma izpadel tudi iz kategorije mednarodni film, kjer je še nekaj tednov nazaj veljal za favorita.

Zmagovalka: Cate Blanchett

TAR naslovna

Cate Blanchett velja za eno najboljših igralk svoje generacije, ki zelo pametno izbira svoje filme. S svojo neverjetno predstavo v filmu Tár je v najboljšem položaju za svojega tretjega oskarja (po zmagah za Otožna Jasmine in Letalec). Velja omeniti, da je Tár prejel tudi nominacijo za film leta, s čimer je Cate Blanchett skočila na drugo mesto vseh časov na tej lestvici, saj je do zdaj nastopala v 10. filmih, ki so bili nominirani za najboljši film, največ med vsemi ženskami. Absoluten rekorder je Jack Nicholson, ki je nastopal v 11. tovrstnih filmih.

Poraženki: Viola Davis in Danielle Deadwyler

Danielle Deadwyler

Pripravite se: v prihodnjih dneh se boste naposlušali vzklikov, kako bela sta Hollywood in Akademija, saj so v kategoriji igralcev in igralk v glavnih vlogah nominirali samo belopolte igralce. Najbolj bodeta v oči Viola Davis in Danielle Deadwyler, ki sta v filmih The Woman King in Till na svojih plečih nosile celoten uspeh filma in po mnenju mnogih jima je to odlično uspelo. Akademija je ignorirala obe, tako da v glavnih vlogah, tako na moški kot na ženski strani, nimamo temnopoltih nominirancev.

Zmagovalec: Judd Hirsch

Judd Hirsch Fabelmanovi

Judd Hirsch se v filmu Fabelmanovi pojavi zgolj za nekaj minut. Drži, da absolutno dominira vsak prizor, a vseeno je nekoliko presenetljivo, da je bil nominiran za igralca v stranski vlogi, glede na to, da je njegovo pojavljanje v filmu resnično kratko. Prej smo pričakovali nominacijo za Paula Dana (Fabelmanovi), a Akademija se je odločila drugače. Zanimivo je, da je Judd Hirsch ponovno nominiran za igralca v stranski vlogi po 42. letih, kar je najdaljše obdobje med dvema nominacijama v tej kategoriji.

Poraženci: Pretočne platforme

Streaming platforms

Netflix, HBO Max, Disney+, Apple TV+ in Amazon Prime so tokrat (skoraj) ostali praznih rok. Od desetih filmov v kategoriji najboljši film je samo en, ki se je predvajal na pretočnih platformah. To je All Quiet on the Western Front (Netflix), nemški vojni film, ki je sicer pobral kar devet nominacij, a je edini predstavnik pretočnih platform v glavni kategoriji podelitve. Zdi se, da Netflix še ne bo tako kmalu dočakal tako želene zmage.

Zmagovalci: Evropski ustvarjalci

Ruben Ostlund

All Quiet on the Western Front in Trikotnik žalosti sta velika zmagovalca, saj ste prejela kar devet oz. tri nominacije. Režiser filma Trikotnik žalosti Ruben Östlund, zmagovalec zlate palme na festivalu v Cannesu, je prejel prestižni nominaciji za režijo in scenarij, film pa je v igri tudi za glavno nagrado večera. Nemški vojni film All Quiet on the Western Front je nominiran za film leta, mednarodni film, prirejeni scenarij, scenografijo, fotografijo slike, vizualne učinke, zvok, izvirno glasbeno podlago in masko ter ličenje. Tudi v kategoriji mednarodni film so kar štirje od petih filmov iz Evrope. Poleg nemške vojne uspešnice so tukaj še EO (Poljska), Close (Belgija) in The Quiet Girl (Irska), ki delajo družbo argentinski drami Argentina, 1985.

Zmagovalec in poraženec: Top Gun: Maverick

Top Gun Maverick

Če je Top Gun: Maverick veljal za favorita v kategoriji fotografija slike s fantastično posnetim končnim izdelkom Claudia Mirande, smo danes nemo obsedeli, ko Miranda ni dobil niti nominacije. Film je namreč zares prekrasno posnet in to, poleg vratolomnih letalskih podvigov, je njegov največji adut. Še bolj brez besed smo bili, ko je film prejel nominacijo za najboljši prirejeni scenarij. Peter Craig, Justin Marks, Ehren Kruger, Eric Warren Singer, Christopher McQuarrie so se pri pisanju zagotovo potrudili, a filma Top Gun: Maverick verjetno nihče ni šel gledat zaradi zgodbe, zato je takšen končni razplet naravnost bizaren.

Podelitev oskarjev bo v noči iz 12. na 13. marec. Voditelj bo Jimmy Kimmel.

Poiščite nas na družbenih omrežjih