Oskarji 2023: Pregled moških igralskih kategorij

Pred prihajajočo 95. podelitvijo oskarjev bomo analizirali vse glavne kategorije za boljši občutek, kdo je v najboljšem položaju pred podelitvijo kipcev.

Letošnja oskarjevska tekma je še posebej napeta, saj med mnogimi nominiranci ni jasnega favorita in bo zmagovalec ostal neznanka vse do trenutka razglasitve. Mogoče bo ta nepredvidljivost pripomogla k višanju gledanosti prireditve, ki zadnja leta vztrajno izgublja gledalce? Bomo videli.

Za vas smo analizirali stanje pred nedeljsko podelitvijo kipcev.

Duše Elvisovega in kitovega otoka

V kategoriji igralcev v glavni vlogi so nominirani:

  • Brendan Fraser, Kit
  • Collin Farrell, Duše otoka
  • Austin Butler, Elvis
  • Bill Nighy, Živeti
  • Paul Mescal, Po soncu

Oskarjevska dirka za najboljšega glavnega igralca se že celo sezono vrti okoli treh favoritov; Brendana Fraserja, Austina Butlerja in Collina Farrella. Če bo akademija ostala zvesta svojemu značilnemu nagrajevanju igralcev, ki grejo čez ekstremno telesno preobrazbo, potem se zdi, da imata Fraser in Butler največ možnosti za zmago.

Če bi oba favorita primerjali, bi si upali reči, da ima Fraser rahlo prednost pred Butlerjem in da bo najverjetneje tudi osvojil zasluženi kipec. Fraser je že od septembrske premiere filma Kit v Benetkah omenjen kot najresnejši oskarjevski kandidat, hkrati pa je igralec v očeh medijev in javnosti pogosto portretiran kot dobrosrčen in skromen človek, ki se je po več letih odsotnosti zmagoslavno vrnil med prvoligaše. Toda v zgodovini podelitve nagrad se je večkrat pripetilo, da so favoriti tudi izviseli, zato bo tudi za Fraserja bitka za oskarja napeta vse do konca.

Kot že omenjeno, je drugi resnejši favorit Austin Butler za portretiranje kralja rock’n’rolla v teatralni biografiji Elvis. Butler je vsekakor opravil odlično delo in si nominacijo za glavno moško vlogo zasluži, vendar pa se zdi, da je za Akademijo še nekoliko premlad za osvojitev igralskega oskarja. Mogoče bo ravno ta faktor (igralčeva mladost) tisti, ki bo tehtnico obrnil v prid Fraserju. Butlerjeva zmaga je sicer povsem verjetna, toda v tem trenutku ima Fraser več možnosti za zmago. 

Collin Farrell je v primerjavi z Fraserjem in Butlerjem bolj “tih” favorit, ki pa na koncu celo zna presenetiti. Isto (žal) ne moremo reči za Billa Nighyja in Paula Mescala, ki sta sicer postregla z odličnima predstavama, ki se bosta po veliki verjetnosti zadovoljila “zgolj” z nominacijama.

Edino vprašanje v kategoriji igralk v glavni vlogi je torej Fraser ali Butler? Odgovor dobimo prav kmalu.

Kategorija igralca v stranski vlogi podobno nepredvidljiva

V kategoriji igralec v stranski vlogi so nominirani:

  • Brendan Gleeson, Duše otoka
  • Bryan Tyree Henry, Causeway
  • Judd Hirsch, Fabelmanovi
  • Barry Keoghan, Duše otoka
  • Jonathan Ke Quan, Vse povsod naenkrat

Kategorija igralcev v stranskih vlogah je nekoliko bolj predvidljiva, četudi je še vedno težko zanesljivo staviti na zmagovalca. 

Največ možnosti za zmago ima Jonathan Ke Quan za nastop v ZF komediji Vse povsod naenkrat; že tekom oskarjevske sezone se ga omenja kot resnega favorita in s tedni njegova tekma za zmago ne izgublja sape, ampak kvečjemu pridobiva še več zagona. Prav tako se zdi idealno, da bo akademija, ki se vsako leto sooča s kritikami o premajhni zastopanosti igralcev azijskega porekla, izkoristila letošnjega favorita, da se bo s tem (vsaj za nekaj mesecev) izognila pripombam širše javnosti. 

Drugi resnejši favorit je Brendan Gleeson za nastop v komični drami Duše otoka, medtem ko bo njegov soigralec Barry Keoghan iz podobnih razlogov kot Butler (igralčeva mladost), najverjetneje ostal praznih rok. Enako velja za Hirscha, katerega nominacija je bila že sama po sebi presenečenje, saj se v filmu Fabelmanovi pojavi za skromnih pet minut, medtem ko Bryan Tyree Henry (žal) nima nobenih realnih možnosti za zmago. 

Tekma za igralskega oskarja bo enako napeta tako pri moških kot ženskah, morebiti pri moških še toliko bolj, saj so v tem trenutku možnosti za zmago pri dveh kandidatih praktično izenačene, obeta pa se lahko tudi kakšno presenečenje. Bomo videli. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih