Oskarji 2023: Pregled kategorije Režija

Pred prihajajočo 95. podelitvijo oskarjev bomo analizirali vse glavne kategorije za boljši občutek, kdo je v najboljšem položaju pred podelitvijo kipcev.

Oskarji se bližajo in s tem je v teku tudi debata o eni najbolj prestižnih kategorij na veličastni podelitvi – režija. V tej kategoriji imamo letos jasna favorita, a hitro zna priti do presenečenja, saj imamo številna imena, ki bi si zaslužila kipec. Konkurenca je letos ena boljših v zadnjih letih, zato bo zanimivo videti, kdo bo slavil.

Mladi dvojec ali ikona industrije?

V kategoriji režije so nominirani:

  • Daniel Kwan & Daniel Scheinert (Vse povsod naenkrat)
  • Steven Spielberg (Fabelmanovi)
  • Todd Field (Tár)
  • Martin McDonagh (Duše otoka)
  • Ruben Östlund (Trikotnik žalosti)

Dolgo je trajalo, da se je izkristaliziral favorit v tej kategoriji in na koncu sta na vrhu dvojec Daniel Kwan in Daniel Scheinert, ki sta s filmom Vse povsod naenkrat presenetila vse. V tem času sta slavila na DGA (skupnost ameriških režiserjev), ki je nagradila dvojec tudi pred Spielbergom. Steven Spielberg je najbolj nagrajen posameznik s strani DGA s 13 nominacijami in tremi zmagami, zato sta bila dvojec Daniels še toliko bolj presenečena nad priznanjem. Ta nagrada je dober pokazatelj pred oskarji, saj je kar 17 od 20 zmagovalcev nato kipec domov odneslo tudi na največjem odru.

dvojec daniels

Steven Spielberg, ki je drugi favorit v kategoriji, letos še ni slavil na nobeni izmed pomembnejših podelitev nagrad, a vsi vemo, za kakšno ime v industriji gre in zaradi tega ga ne moremo nikoli izločiti kot potencialnega zmagovalca. To bi dodatno utrdilo njegov argument v debati, kdo je največji režiser vseh časov, saj bi se tako vpisal v ekskluzivni klub filmarjev, ki imajo tri oskarje za najboljšo režijo. Druga dva sta Frank Capra (1934, 1936 in 1938) in William Wyler (1942, 1946, 1959). Na samem vrhu je še vedno John Ford s štirimi (1935, 1940, 1941 in 1952), ki je bil velika inspiracija za Spielberga, saj ga je spoznal, ko je bil star le 15 let in se tudi pojavi v filmu Fabelmanovi.

Dve priljubljeni imeni med kritiki sta zagotovo Todd Field in Martin McDonagh, a slednja nimata tolikšnih možnosti za zmago. Field je dobil nekaj nagrad in je najbolj priljubljena oseba med kritiki, a specifična skupina ljudi najbrž ne bo dovolj, da bi pretehtala v tej raznoliki konkurenci. Tako se bodo porazdelili glasovi med različne režiserje in zdi se, da Field nima veliko možnosti za zmago. McDonagh bo moral svojo srečo iskati v kategoriji za najboljši scenarij, saj ima tam mnogo več možnosti za zmago. Njegova prefinjenost je sicer bila v filmu Duše Otoka izjemna in škoda, da ni bilo večje kampanje zanj v tej kategoriji.

Nazadnje je tukaj v tej barviti družbi Ruben Östlund, ki je s filmom Trikotnik žalosti zmagal v Franciji zlato palmo za najboljši film, a je izgubil v kategoriji režije proti Park Chan-wooku. Östlundova nominacija na oskarjih je bilo eno največjih presenečenj, saj se je pričakovalo, da bo med nominirance stopila Sarah Polley s filmom Women Talking. V vsakem primeru govorimo o zasluženi nominaciji za Östlunda, saj gre za izjemnega režiserja, ki si zagotovo zasluži biti v konkurenci s prej omenjenimi in hkrati smo ponosni, da imamo ponovno evropskega režiserja med nominiranci po Thomasu Vinterbergu, ki je bil za film Nažgani nominiran leta 2021.

ruben ostlund z nagrado

Ne glede na zmagovalca so vsi režiserji na seznamu izredno opravili svoje delo, zato ne bomo razočarani, ne glede na to, kdo bo domov odnesel kipec na podelitvi oskarjev.

Poiščite nas na družbenih omrežjih