Oskarji 2022: Pregled kategorije Režija

Pred prihajajočo 94. podelitvijo oskarjev bomo analizirali vse glavne kategorije za boljši občutek, kdo je v najboljšem položaju pred podelitvijo kipcev.

Danes bomo pod drobnogled vzeli eno najbolj prestižnih kategorij, režijo. Letos so nominacije poskrbele za precej razburjenja, zdi pa se, da je zmagovalka že znana. Pa je temu res tako oz. je možno kakšno presenečenje?

Poglejmo nominirance:

Paul Thomas Anderson (ZDA)

Film: Sladičeva pica/Licorice Pizza

Pretekle oskar nominacije: 8 nominacij (2x za režijo, 4x za scenarij, 2x za najboljši film)

Povzetek: Paul Thomas Anderson je za svoj film Sladičeva pica letos prejel tri nominacije (režija, scenarij in najboljši film), s čimer zdaj sedi na skupno enajstih. Je eden najbolj nominiranih filmskih ustvarjalcev brez zmage in zdi se, da bi jo kmalu moral dočakati. Letos v kategoriji režije ni med favoriti, prej se zdi bolj verjetno, da domov odnese kipec za scenarij. Vseeno velja omeniti, da je sama režija v Sladičevi pici izvrstna in zato bo Anderson več kot zasluženo v igri do samega konca. Film je poln njegovih značilnih prizorov ljudi v gibanju. Prevladujejo lepe barve in film enostavno odlično deluje.

PTA

Kenneth Branagh (Severna Irska)

Film: Belfast

Pretekle oskar nominacije: 5 nominacij (1x za režijo, 1x za scenarij, 1x kot igralec v glavni vlogi, 1x kot igralec v stranski vlogi, 1x za kratki igrani film)

Povzetek: Kenneth Branagh je vsekakor eden bolj raznovrstnih filmskih ustvarjalcev ta hip. Že njegove pretekle nominacije (pet – vse v različnih kategorijah) kažejo na to, da je zelo talentiran in ustvarjalen. S svojim filmom Belfast je letos prejel tri nominacije (režija, scenarija, najboljši film) in se zdi zelo resen konkurent v prav vseh. Največ možnosti ima v kategoriji scenarija, a če lahko Jane Campion kdo preseneti v kategoriji režije, ne bi čudilo, če bi to bil prav Branagh. Belfast je izvrstno režiran, v prekrasni črno-beli tehniki in z veliko občutka ter ljubezni. Vidi se, da je to njegova najbolj osebna zgodba. Največji čar njegove režije je vsekakor sposobnost skakanja med žanri znotraj ene zgodbe, ki se zdi organsko in dovršeno.

Jane Campion (Nova Zelandija)

Film: Moč psa/The Power of the Dog

Pretekle oskar nominacije: 2 nominaciji (1x za režijo, 1x za scenarij) in 1 zmaga za scenarij (Klavir/The Piano)

Povzetek: Jane Campion je letos z naskokom prva favoritinja v tej kategoriji. S svojim filmom Moč psa je letos prejela tri nominacije (režija, scenarij in najboljši film) in zdi se zelo verjetno, da bi lahko domov odšla kot zmagovalka v prav vseh teh kategorijah. Najbolj gotova se zdi njena zmaga prav v kategoriji režije, kjer že celotno sezono nagrad pometa s konkurenti. Pred oskarji je prejela praktično vse možne nagrade in bilo bi precejšnje presenečenje, če ne bi domov odšla bogatejša z nazivom najboljše režiserke. Moč psa je imenitno režiran film, ki mu prav režiserka s svojim stilom in tehnikami snemanja daje dodatno dimenzijo in veličino. Občudujejo ga tudi tisti, ki jim zgodba mogoče ni najbolj blizu. Režiji Campionove pač ni moč oporekati.

Jane Campion

Ryûsuke Hamaguchi (Japonska)

Film: Drive My Car

Pretekle oskar nominacije: prva nominacija

Povzetek: Ryûsuke Hamaguchi je letos kot strela z jasnega poletel v sam vrh filmske industrije. S svojim filmom Drive My Car je nemudoma postal ljubljenec art kinov in filmskih kritikov. Film in Hamaguchi sta odličen izdelek kronala s štirimi nominacijami na oskarjih. Hamaguchi je prejel prvi nominaciji za oskarja tako v kategoriji režije kot tudi scenarija. Zdi se sicer malo verjetno, da bi slavil v kateri od njih, bodo pa Drive My Car skoraj zagotovo nagradili v kategoriji najboljšega mednarodnega filma. Sama režija Hamaguchija je zelo inovativna in vizualno prekrasna ter nekoliko odstopa od Hollywoodskih norm, kar prinaša določeno svežino. Triurno zgodbo lepo pelje in stopnjuje do samega vrhunca, ki več kot upraviči vložen čas. Zaslužen nominiranec in ustvarjalec na katerega bomo pozorni tudi v prihodnje.

Ryusuke Hamaguchi

Steven Spielberg (ZDA)

Film: Zgodba z zahodne strani/West Side Story

Pretekle oskar nominacije: 17 nominacij (7x za režijo, 10x za najboljši film) in 3 zmage (Schindlerjev seznam/Schindler’s List za najboljši film in režijo ter Reševanje vojaka Ryana/Saving Private Ryan za režijo)

Povzetek: Steven Spielberg je za mnoge največji režiser vseh časov. Kljub številnim nominacijam, ima »samo« dve zmagi v kategoriji režije, kar se zdi premalo. Vprašanje je, kolikokrat bo Akademija še imela možnost nagraditi Spielberga, zato je letos lepa priložnost. Tudi sam je vložil precej svojega časa in energije v aktivno kampanjo, a se zdi izplen slab. Zgodba z zahodne strani je briljantno režiran film in verjetno njegov najboljši izdelek v zadnjih 20-tih letih. Že znano zgodbo je znal primerno modernizirati, hkrati pa ohraniti njen prvoten čar. Številni kadri so fenomenalno posneti in jasno je, da gledamo produkt filmskega mojstra. Mi ne bi imeli prav nič proti, če Akademija še tretjič nagradi Spielberga, vsekakor bi si to zaslužil.

Tretja ženska zmagovalka?

Kategorija režije je že z nominacijami poskrbela za veliko presenečenje. Številni s(m)o menili, da bi si kanadski režiser Denis Villeneuve zaslužil vsaj nominacijo za filme Dune, če ne kaj več. Akademija ga je zelo presenetljivo spregledala, kar meče slabo luč na celoten proces.

Vseeno se zdi, da so nominirani raznoliki mojstri svojega poklica in da bo še drugič zapored ter tretjič v zgodovini slavila ženska. Jane Campion je prejela prav vse možne nagrade in zmago na oskarjih si lahko v tej fazi prepreči le sama. Z nekaj nespametnimi izjavami v mesecu marcu je nekoliko razburjala, a so jo njeni svetovalci očitno dovolj hitro umaknili iz oči javnosti, kjer je počakala konec glasovanja. Rezultate bomo videli zelo kmalu, zdi pa se, da je letos njen čas.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih