Oskarji 2022: Pregled kategorije igralke v glavnih vlogah

Pred prihajajočo 94. podelitvijo oskarjev bomo analizirali vse glavne kategorije za boljši občutek, kdo je v najboljšem položaju pred podelitvijo kipcev.

Danes bomo pod drobnogled vzeli igralke v glavnih vlogah. Nominacije so zanimive, zdi pa se, da ni jasne favoritinje. Ali lahko prav ta kategorija poskrbi za največ razburjenja?

Poglejmo nominiranke:

Jessica Chastain (ZDA)

Film: The Eyes of Tammy Faye

Vloga: Tammy Faye Bakker

Pretekle oskar nominacije: dve nominaciji (1x kot igralka v glavni vlogi, 1x kot igralka v stranski vlogi)

Povzetek: Jessica Chastain v Hollywoodu potihoma velja za eno najboljših igralk, zato se zdi samo vprašanje časa, kdaj bo prejela tudi največjo možno nagrado v svetu filma. Letos ima odlične možnosti, saj se je v filmu The Eyes of Tammy Faye popolnoma transformirala v Tammy Faye Bakker. Njena zgodba je navdihujoča in hkrati srce parajoča. V zadnjih tednih je z zmagama na nagradah SAG in na izboru filmskih kritikov kar naenkrat pristala v najboljšem položaju pred podelitvijo oskarjev. Vseeno se ne zdi kot izrazita favoritinja, saj je njen film videlo precej manj ljudi kot ostale. Mi bi ji vsekakor privoščili kipec na neki točki, če bo to v tem primeru pa tudi ne bi imeli nič pretirano proti.

Jessica Chastain Tammy Faye

Olivia Colman (Velika Britanija)

Film: Izgubljena hči/The Lost Daughter

Vloga: Leda Caruso

Pretekle oskar nominacije: dve nominaciji (1x kot igralka v glavni vlogi, 1x kot igralka v stranski vlogi) in ena zmaga kot igralka v glavni vlogi (Najljubša/The Favourite)

Povzetek: Ljubljenka Hollywooda, Olivia Colman, je v zadnjih letih postala igralka številka ena. Kadarkoli je v glavni vlogi, zadeva deluje. Prav nič drugače ni v filmu Izgubljena hči, kjer izvrstno prikaže travmo, dilemo ter trpljenje matere, ki obžaluje dogodke iz svoje preteklosti. Brez težav na svojih plečih nosi jedro zgodbe in film deluje tudi zaradi njene zelo dobre igralske predstave. Kampanja pred oskarji z njene strani ni bila kaj prida intenzivna, zato je ne bi uvrščali v ožji krog favoritinj, a Colmanova lahko vedno preseneti. To je čar njene priljubljenosti.

Penélope Cruz (Španija)

Film: Vzporedni materi/Parallel Mothers

Vloga: Janis Martínez

Pretekle oskar nominacije: tri nominacije (1x kot igralka v glavni vlogi, 2x kot igralka v stranski vlogi) in ena zmaga kot igralka v stranski vlogi (Ljubezen v Barceloni/Vicky Cristina Barcelona)

Povzetek: Penélope Cruz je v filmu Vzporedni materi pokazala vso svojo igralsko širino in je naša skrita favoritinja, ki bi ji zmago najbolj privoščili. Izvrstno upodobi Janis in njeno starševsko dilemo, hkrati pa maksimalno prepričljivo odigra tudi vse druge prizore, ki zgodbo lepo povezujejo v nekaj večjega. Prizor, v katerem na računalniku prebere mail in dobi pretresljivo novico, je učna ura igranja in primerno bi bilo, da oskarja na neki točki dobi tudi za vlogo v filmu režiserja Pedra Almodóvarja, s katerim sta že večkrat izvrstno sodelovala. Film Vzporedni materi vsekakor spada v sam vrh njunega filmskega udejstvovanja. Na roko ji gre tudi to, da se v ZDA film Vzporedni materi v kinematografih neprenehoma predvaja že več kot dva meseca, medtem ko so filmi ostalih nominirank vsi na plačljivih platformah ali izven redne distribucije.

Penelope Cruz

Nicole Kidman (Avstralija)

Film: Being the Ricardos

Vloga: Lucille Ball

Pretekle oskar nominacije: štiri nominacije (3x kot igralka v glavni vlogi, 1x kot igralka v stranski vlogi) in ena zmaga kot igralka v glavni vlogi (Ure do večnosti/The Hours)

Povzetek: Nicole Kidman vsekakor spada v ožji krog favoritinj za svojo predstavo v filmu Being the Ricardos. Slednji je dobil presenetljivo število igralskih nominacij, kar kaže na to, da je dobro sprejet v filmskih vodah. Sami nad njim nismo bili navdušeni, je pa potrebno priznati, da Kidmanova svoje delo zelo dobro opravi. Upodobi Lucille Ball, bivšo ameriško igralko, ki je na malih ekranih navduševala s svojo TV serijo I Love Lucy. Prikaže jo kot napredno mislečo za svoj čas, trmasto, nekoliko arogantno, a dobrega srca. Za svojo predstavo je prejela zlati globus, zato jo stavnice trenutno postavljajo takoj za Chastainovo.

Nicole Kidman

Kristen Stewart (ZDA)

Film: Spencer

Vloga: Diana Spencer/princesa Diana

Pretekle oskar nominacije: prva nominacija

Povzetek: Kristen Stewart je sezono nagrad začela kot prva favoritinja za svojo izjemno predstavo v filmu Spencer. V njem je upodobila princeso Diano in po mnenju mnogih, ji je to izvrstno uspelo. Očitno se ta konsenz ni prenesel v sezono nagrad, saj je denimo kolegi igralci niti niso nominirali za SAG nagrado. Kljub temu, da vodi precej agresivno kampanjo za svoj značaj, ne dobiva toliko ljubezni kot bi pričakovali glede na veličino vloge in njeno predstavo. Po dobrem začetku in kritičnih odzivih se zdi, da sta tako film kot Stewartova padla v pozabo. Zelo veseli bomo, če se motimo, saj je bila po našem mnenju odlična in bi ji kipec absolutno privoščili.

Kristen Stewart

Najbolj odprta igralska kategorija

Z naskokom najbolj zanimiva in nepredvidljiva igralska kategorija lahko ponudi precej presenečenj. Ali bosta Chastainova oz. Stewartova prejeli prvi kipec ali pa bo ena od ostalih nominirank prejela drugega. Možno je vse. V rahli prednosti se zdi Jessica Chastain, a volilno telo je na oskarjih bistveno večje in širše kot na ostalih podelitvah nagrad. Zdi se, da nobena v resnici zmage ne pričakuje, zato lahko pričakujemo solze in evforijo ob razglasitvi zmagovalke.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih