Oskarji 2022: Pregled kategorije igralcev v stranskih vlogah

Pred prihajajočo 94. podelitvijo oskarjev bomo analizirali vse glavne kategorije za boljši občutek, kdo je v najboljšem položaju pred podelitvijo kipcev.

Danes bomo pod drobnogled vzeli kategorijo igralcev v stranski vlogi. Nominacije so izredno pestre, zanimive in raznolike.

Poglejmo nominirance:

Troy Kotsur (ZDA)

Film: CODA

Vloga: Frank Rossi

Pretekle oskar nominacije: prva nominacija

Povzetek: Igralec Troy Kotsur se je po številnih zmagah izkristaliziral kot potencialni zmagovalec v kategoriji igralcev v stranski vlogi. V zgodovino se je vpisal kot prvi gluhi igralec, ki je zmagal nagradi SAG in BAFTA, zato upa, da bo se to zgodilo tudi na oskarjih. V filmu CODA igra očeta, ki se skupaj z družino ukvarja z ribolovom. Za film je zelo pomemben, izpostaviti ga moramo kot enega najbolj ključnih za razvoj zgodbe in zaradi njega gledalci velikokrat komajda zadržujemo solze. Zaradi tega in izvrstne igre bi si zagotovo zaslužil nagrado, saj ne gre zgolj za ustvarjanje zgodovine s strani Akademije. Tokrat bi šlo za zelo zasluženo prejet kipec.

Kodi Smit-McPhee (Avstralija)

Film: Moč psa/The Power of the Dog

Vloga: Peter Gordon

Pretekle oskar nominacije: prva nominacija

Povzetek: Najmlajši nominiranec je bil pred kratkim še favorit v tej kategoriji, a je tako kot film Moč Psa izgubil zagon. Peter je ključen lik v filmu Moč Psa, Kodi Smit-McPhee pa svojo nalogo dobro opravi, saj se spoprijatelji s Philom Burbankom (Benedict Cumberbatch) in nato sledi dramatičen razplet zgodbe v katerem ima ključno vlogo. Igra tudi bolj ženstveni lik, ki ga povezujejo s homoseksualnostjo, zato so številne diskusije na to temo povzdignile vroče debate. Pred njim je dolga kariera, zato se zdi, da njegov čas še prihaja in bo moral na svojih pet minut slave na veliki podelitvi še počakati.

codi smith mcphee v moč psa

Jesse Plemons  (ZDA)

Film: Moč psa/The Power of the Dog

Vloga: George Burbank

Pretekle oskar nominacije: prva oskar nominacija

Povzetek: Še en novinec med nominiranci na podelitvi oskarjev. Jesseja Plemonsa se najbrž spomnite iz serij, kot sta Black Mirror in Kriva pota. Zadnja leta se je začel bolj pogosto vključevati v filme in njegovo igralsko kvaliteto so opazili tudi režiserji. Druga nominacija v isti kategoriji za film Moč Psa pa ni najbolj posrečena. Plemons v filmu ni pokazal nič posebnega in s svojim likom niti ni dobil dovolj priložnosti pokazati svojo igralsko širino. Njegov lik je brat Phila Burbanka (Benedict Cumberbatch), ki se zaljubi in poroči z Rose Gordon (Kirsten Dunst). Na nek način definicija stranskega lika. Vsekakor gre za odličnega igralca in komaj čakamo, kje se bo znašel v filmskem svetu in drugih vlogah, a tokrat zmage ne more pričakovati.

jesse plemons v moč psa

Ciarán Hinds (Irska)

Film: Belfast

Vloga: Dedek

Pretekle oskar nominacije: prva nominacija

Povzetek: Belfast, čustvena zgodba Kennetha Branagha, se odvija v težkih časih verske vojne. Ko je bil Branagh star 8 let, jih je Hinds dopolnil 16 in drug drugega nista poznala, a sta vseeno preživela iste dogodke. Prav tako sta imela iste interese, kot je ogled filmov v kinu, igranje v istem parku in oba sta trpela v ponavljajočih nedeljskih dnevih. Zaradi vsega omenjenega, je Hinds perfekten za lik dedka v filmu Belfast, saj se lahko z njim stoodstotno poistoveti. Njegovih prizorov v filmu ni prav veliko, njegova igra je solidna in velja za zlato sredino te kategorije.

ciaran hinds v belfastu

J. K. Simmons (ZDA)

Film: Being the Ricardos

Vloga: William Frawley

Pretekle oskar nominacije: druga oskar nominacija, zmaga v stranski vlogi (Whiplash/Ritem norosti)

Povzetek: J. K. Simmons je uveljavljeno ime v filmski industriji in s svojo zmago za Ritem norosti je dokazal svojo kakovost. Na drugi strani imamo film Being The Ricardos, ki sam po sebi ni precej zanimiv. Predvsem za evropsko občinstvo je film popolnoma zgrešen in precej specifičen, saj večine tematika enostavno ne zanima, ker likov ne poznamo. Tega ne morejo rešiti niti igralci, ki so v filmu. Simmons kot Frawley je neverjetno pozabljiv lik, ki mu igralec ne daje nobene dodane vrednosti. Videti je, kot da Simmons igra samega sebe, tako da je to najbolj zgrešena nominacija s strani Akademije letos in o morebitni zmagi ne more razmišljati niti za sekundo.

jk simmons v being the ricardos

Zgodovina za gluhe igralce

Trenutno v tej kategoriji še vedno najbolj odmeva zmaga Troya Kotsura na nedavnih BAFTA-h. Dobil je tudi številne nagrade iz različnih skupnosti kritikov. Na drugi strani pa Moč Psa počasi izgublja svoje glasove, enako pa velja za Smith McPheeja. Kategorija je še vedno odprta, a zdi se, da Akademija ne bo izpustila priložnosti pisati zgodovine za gluhe igralce. Ta kategorija bo dober napovednik poteka večera in bo vsaj delno že dala odgovor, kdo bo veliki zmagovalec najboljšega filma. Zmaga Kotsura se trenutno zdi skoraj gotova, s katero se odpirajo zanimive možnosti v glavni kategoriji večera.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih