Novi animirani film Hajaa Mijazakija brez promocije

Legendarni japonski studio Ghibli, ki je odgovoren za številne moderne animirane klasike kot sta Grob kresničk, Princesa Mononoke in Moj sosed Totoro, je za “promocijo” najnovejšega animiranega filma mojstra Hajaa Mijazakija izbral nenavaden pristop. 

Filma, ki nosi naslov How Do You Live? in bo luč sveta ugledal še letošnje poletje, ne bo pospremila pričakovana masovna promocija, saj sta se tako studio Ghibli kot Mijazaki odločila, da do premiere ne izdata nobenega napovednika ali kakršnekoli podobe iz filma. To je v današnjih časih vse bolj agresivnega in množičnega promoviranja filmov vsekakor nenavadna in drzna poteza.

Promocija brez promocije

O animiranem filmu How Do You Live?, ki ga je Mijazaki z ekipo pripravljal kar sedem let, zaenkrat ni veliko znanega. Temeljil bo na istoimenskem romanu Genzabura Jošime o dečku Koperuju, ki po očetovi smrti ostane sam z mamo, očetovsko figuro pa prevzame njegov stric, ki pogovore z dečkom beleži v knjigo z namenom, da bo to nekoč podaril odraslemu Koperuju. Edini vir “promocije” filma je uradni plakat, drugih oblik promocije pa film ne bo deležen. 

V današnjem času, ko smo gledalci dobesedno bombardirani s tisoč in enim napovednikom, plakati in drugo promocijsko navlako za filme, je drzno, da se je studio Ghibli odločil za takšen “radikalen” korak. A po drugi strani si ga lahko privošči, saj sta si studio in Mijazaki med ljubitelji sedme umetnosti že zdavnaj ustvarili imeni, ki sami od sebe privabijo občinstvu k ogledu (podobno kot čez lužo  Christopher Nolan, Quentin Tarantino in Martin Scorsese), skrivnostnost projekta pa še toliko bolj okrepita radovednost. In glede na to, da napovedniki in drugi promocijski material pogosto prikažejo kar cel film, je bolj zadržan pristop po svoje dobrodošel in osvežujoč. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih