Novi Captain America je...?

V zatišju podelitve oskarjev se je zaključila druga Marvelova TV serija, The Falcon and the Winter Soldier, s katero smo stopili globoko v četrto fazo. Novi Captain America je Sam Wilson. Marvel je s tem ostal zvest zgodbi iz stripov in poskrbel za vključitev drugega temnopoltega glavnega lika v svojo franšizo.

Po uspešni premieri WandaVision je bilo jasno, da s serijo The Falcon and the Winter Solider stopamo nazaj v bolj stripovske teme in več akcije. Tako Sam Wilson (Falcon) kot Bucky Barnes (Winter Soldier) sta v preteklih filmih imela obrobne vloge. Na koncu Avengers: Endgame je bilo jasno, da se to spreminja, saj je Steve Rogers ponudil svoj legendarni ščit prav Samu.

Kdo bo prevzel znameniti ščit?

Serija ima šest epizod in izrazito politično ter rasno tematiko. Zgodba se na začetku ukvarja z dilemo Sama, ki se ne čuti dovolj primernega za nadaljevanje zapuščine Steva. Prav tako, kot temnopolti Američan, ne ustreza idealu legendarnega stotnika. Ob besedah Captain America vsi namreč pomislijo na belopoltega svetlolasega super vojaka z modrimi očmi ali neko variacijo tega. Sam posledično ščit preda v Smithsonian muzej, v roke vlade. Čeprav sta v naslovu serije dva lika, je hitro nedvoumno jasno, kaj je namen te zgodbe – čim bolj naravno pripeljati Sama do naziva Captain America. V zadnji epizodi je njegov dramaturški lok zaključen in kot gledalci smo napeljani v to, da se z izborom strinjamo.

falcon ščit

Nekoliko presenetljivo se je serija podala v bolj resne vode, s čimer so na vsak način želeli postaviti stabilen most med Endgame in naslednjo fazo. Zelo očitno so igrali na rasno noto. Veliko so tudi stavili na politično korektnost in vključevanje raznolikih glavnih likov. Black Panther je edini Marvelov projekt, kjer je v glavni vlogi temnopolti igralec/igralka. Drugi del je najavljen že vrsto let, a je nenadna smrt Chadwicka Bosemana vse skupaj postavila na glavo.

Malcolma Spellmana, vodjo projekta The Falcon and the Winter Soldier, je Marvel že zaprosil za scenarij potencialnega četrtega filma Captain America, ki se zdi neizogiben. S Captain America 4 bi Marvel poskrbel, da ohranijo vsaj en nebeli glavni lik v svoji franšizi.

Anthony Mackie je prava izbira

The Falcon and the Winter Soldier je ustrezno opravil svoje delo. Glavna naloga je bila čim bolj smiselno predstaviti novega Captaina Americo. Zdi se, da jim je to uspelo. Anthony Mackie je vsekakor eden najbolj karizmatičnih igralcev, ki jih Marvel premore in se zdi odlična izbira. Bucky Barnes igra bolj obrobno vlogo, a je njuna kemija iz prejšnjih filmov tako dobra, da je enostavno moral biti vključen v zgodbo. Njegov lik ima s Stevom tudi daljšo zgodovino, kar je pomembno za prenos naziva.

Buckyev dramaturški lok je bolj preprost. Trpi zaradi zločinov, ki jih je storil pod nadzorom Hydre in obiskuje terapevta, da te tramve predela. Skozi zgodbo, s pomočjo Sama, uspe najti smisel življenja in ponudi zaključek družinam, ki jim je kot ubijalski stroj – Winter Soldier povzročil bolečino. Obenem je še vedno nadrealno močan in v bojnih prizorih naravnost blesti.

falcon winter soldier

Številni novi liki

Serija uspešno predstavi nove like, ki bodo tudi v prihodnosti zagotovo zelo pomembni. Baron Zemo, premožni Sokovijec, je vsekakor najbolj zabaven zlikovec, ki ga spoznamo tekom šestih epizod. John Walker, ki nekaj časa nosi čislan naziv Captain America, doživi najbolj ekstremno preobrazbo in ima na koncu popolnoma drugo titulo. Za Sharon Carter do samega konca ni jasno na kateri strani je. Glavni zlikovci sezone bi naj bili t.i. Flag Smashers z Karli Morgenthau na čelu, a se zgodba odvije tako, da z njimi na koncu sočustvujemo, ne glede na prijeme, ki se jih poslužujejo.

Novi film je logično nadaljevanje

Captain America 4 veliko obeta. The Falcon and the Winter Soldier je postavil dobre temelje in zgodbo popeljal korak naprej. Zdaj bo na plečih Sama Wilsona, da upraviči pridobljeni naziv in ustvarjalcih Marvela, da TV zgodbo uspešno zapeljejo na velika platna. V kolikor se odločijo ostati na TV in posneti drugo sezono serije, je jasno, da se bo imenovala Captain America and the Winter Soldier. Tudi ta možnost ni izključena.

Marvel se trudi slediti stripom in ohraniti kvaliteto zgodbe ter raznolikost glavnih likov, da v svojo mašino potegnejo čim širši krog gledalcev. Do sedaj jim je to odlično uspevalo in zdi se, da so začrtali prave smernice za nadaljevanje tega.

Novi Captain America ni belopolt, niti svetlolas, niti nima modrih oči. Ime mu je Sam Wilson in v letu 2021 idealno predstavlja Ameriko!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih