Nova lestvica TOP 10 najboljših filmov vseh časov po mnenju filmske stroke

Britanski filmski inštitut vsakih deset let izda lestvico najboljših 100 filmov vseh časov. Te določijo tako, da k sodelovanju in glasovanju povabijo filmsko stroko iz celega sveta. Najnovejša lestvica je najbolj ambiciozna do zdaj, saj je glasovalo več kot 1600 kritikov, akademikov, distributerjev in drugih udeležencev filmske sfere. 50 let je naziv najboljšega filma držal Državljan Kane, leta 2012 mu je ta primat odvzel Vrtoglavica, zdaj pa imamo novo (zelo presenetljivo) številko ena.

Izid lestvice stotih najboljših filmov vseh časov je dogodek, ki se zgodi enkrat na deset let, zato ima v filmskem svetu prav posebno mesto. Končni seznam pogosto služi kot orientacija vseh filmofilom pri izbiri naslednjega filma, hkrati pa imajo prav vsi naslovi pomembno vlogo v filmski zgodovini.

Večje volilno telo je prineslo osvežitev

Če je pred desetimi leti svoj glas oddalo krepko manj kot 1000 članov filmske stroke iz vsega sveta, se je to vmes spremenilo. Najnovejša lestvica vključuje več kot 1600 članov filmske stroke iz vsega sveta, ki poklicno gledajo in ocenjujejo filme ter pišejo mnenja, recenzije in priporočila. Volilno telo se je v desetih letih moderniziralo, pomladilo ter vključilo več žensk in kritikov izven Zahoda. Prav to je verjetno vzrok za številna (na prvi pogled) presenečenja in precej presenetljivo novo številko ena.

To je osma edicija lestvice Sight and Sound, ki jo izdaja BFI – Britanski filmski inštitut. Prvi zmagovalec je bil italijanski film Tatovi koles, kar 50 let pa je nato prvo mesto držal Državljan Kane. Pred desetimi leti se je na prvo mesto uspelo prebiti Alfredu Hitchcocku s filmom Vrtoglavica. Zadnja dva sta še vedno zelo visoko, a na prvem mestu smo dobili pozitivno presenečenje in film, ki ga mnogi verjetno ne poznajo.

To je deset najboljših filmov vseh časov po mnenju filmske stroke:

10. Pojmo v dežju/Singin’ in the Rain (1951)

Singin in the Rain

Pojmo v dežju oz. Singin’ in the Rain velja za enega najboljših, če ne kar najboljši muzikal vseh časov. Režiserja Gene Kelly in Stanley Donen sta pričarala izvrsten film ter kultno glasbo in ples, ki ju danes poznajo prav vsi. Kelly je za piko na i blestel še v glavni vlogi kot igralec. Film govori o prehodu iz nemih filmov v govoreče. Zagotovo poznate vsaj eno, če ne več pesmi iz filma, ki ima tudi izredno zabavne plesne vložke.

9. Mož s kamero/Man with a Movie Camera (1929)

Man with a Movie Camera

Mož s kamero oz. Man with a Movie Camera je skoraj sto let star sovjetski nemi film, ki je povzročil revolucijo v filmski industriji. Režiser Dziga Vertov je skupaj z bratom Mikhailom Kaufmanom in ženo Yelizaveto Svilovo snemal urbano življenje v Moskvi, Kijevu in Odesi. Film nima igralcev, temveč zgolj opazuje vsakdan mimoidočih. Vertov je kot prvi uporabil številne kinematografske tehnike: počasni posnetek, hitro vrtenje naprej, razdeljeno sliko, poskočni rez, ekstremne bližnje posnetke in mnoge druge, danes samoumevne tehnike. Prav zato velja za pravega pionirja in film Mož z kamero je tisti, ki je poskrbel za ta preboj in revolucijo v svetu filma.

8. Mulholland Drive (2001)

Mulholland Drive

Mulholland Drive je verjetno najbolj znan in najboljši projekt unikatnega režiserja Davida Lyncha. Filmska mojstrovina in eden najboljših filmov vseh časov, ki je več kot samo to. David Lynch v vsej svoji briljanci gledalca popelje na popotovanje, ki mu ni para. V glavnih vlogah sta Naomi Watts in Laura Harring. Govori o toliko različnih zadevah, da bi vam pokvarili užitek, če bi preveč zapisali. V tej fazi bo dovolj, če veste da pripoveduje o začetku igralske kariere v Hollywoodu.

7. Beau travail (1998)

Beau Travail

Beau travail je francoski film režiserke Claire Denis. Slednja velja za eno najboljših evropskih filmskih ustvarjalk vseh časov, kritiki pa so za njen najboljši izdelek izbrali ta film. Beau travail je filmska adaptacija knjige Billy Budd iz leta 1888 in govori o bivšem častniku tuje legije, ki obuja spomine na svoje delovanje v Džibutiju. Glasba v filmu je iz opere Benjamina Brittena (1951).

6. 2001: Vesoljska odiseja/2001: A Space Odyssey (1968)

rojstvo naroda

2001: Vesoljska odiseja že vrsto let velja za enega najboljših filmov vseh časov. Genialni režiser Stanley Kubrick je oral ledino v številnih pogledih in prav s filmom 2001 je postavil nove temelje filmske zgodovine. Film govori o vesoljskem potovanju na Jupiter dveh astronavtov. V pomoč jima je superračunalnik H.A.L 9000. Vesoljska odiseja je film, ki je bil krepko pred svojim časom, saj se je spraševal o človeški evoluciji, umetni inteligenci, tehnologiji, vse skupaj pa je podprl z znanstveno točnim prikazom potovanja v vesolje in revolucionarnimi vizualnimi učinki. Naj vas počasen tempo ne odvrne od ogleda.

5. Razpoložena za ljubezen/In the Mood for Love (2001)

In the Mood for Love

Razpoložena za ljubezen oz. In the Mood for Love je eden najbolj romantičnih filmov vseh časov, četudi romanca ni takšna, kot smo je navajeni v modernem Hollywoodu. Film govori o sosedih, katerih partnerja imata razmerje. Ker sta pogosto osamljena, se začneta družiti in razvijeta čustva eden do drugega, a hkrati ne želita ponoviti »napake« svojih partnerjev. Režiser Wong Kar-wai prihaja iz Hong Konga, zato je tudi zgodbo umestil tja. V filmu prevladujejo neverjetne barve in fenomenalna glasba, ki dajeta ton zgodbi. Razpoložena za ljubezen danes velja za enega največjih dosežkov azijskega filma.

4. Potovanje v Tokio/Tokyo Story (1953)

Tokyo Story

Potovanje v Tokio oz. Tokyo Story je japonska drama o starajočem paru, ki obišče svoje otroke in njihove potomce. Režiser Yasujirō Ozu je pričaral avtentično japonsko družinsko zgodbo, ki je takoj požela mednarodni uspeh. Praktično ni bilo festivala, kjer ne bi domov odnesli kakšne nagrade. Danes film velja za mojstrovino v japonski filmski industriji, ponekod celo bolj cenjeno od fantastičnih filmov Akira Kurosawe. Tudi drugi ustvarjalci Potovanje v Tokio zmeraj uvrščajo v sam vrh filmskih dosežkov. Martin Scorsese ga je označil za obvezen ogled, v kolikor si želite postati režiser ali režiserka.

3. Državljan Kane/Citizen Kane (1941)

Citizen Kane

Državljan Kane oz. Citizen Kane je za mnoge najboljši film vseh časov. Orson Welles je v svoji rani mladosti uspel ustvariti film, ki je premaknil meje mogočega. Bil je precej pred svojim časom in zgodbo Charlesa Fosterja Kana je moč z lahkoto preslikati na sodoben svet in kapitalizem. Fenomenalno je vse, od montaže in fotografije slike, režije in scenarija. Za piko na i je v dvojni vlogi režiserja in igralca izvrstni Orson Welles. Ne gre pozabiti niti na odlično glasbo Bernarda Herrmanna, ki je kmalu zatem postal najbolj zaželen filmski skladatelj. Največji kompliment filmu je to, da je več kot 80 let po svojem izidu še vedno relevanten in ga čas ni prav nič povozil. Po tem, ko je 50 let preživel na prvem mestu te lestvice, nazadnje padel na drugi stopničko, se je zdaj znašel na tretji.

2. Vrtoglavica/Vertigo (1958)

Vertigo

Vrtoglavica oz. Vertigo je mojstrovina legendarnega režiserja Alfreda Hitchcocka in eden najboljših filmov vseh časov. V njegovi izjemni filmografiji je res veliko neverjetnih filmov, a prav Vrtoglavica vedno znova nekoliko izstopa kot češnja na smetani. Hitchcock je zgodbo o bivšem detektivu, ki ima nalogo zasledovati mlado in prekrasno damo, predstavil na inovativen in edinstven način. Uspel je prikazati nove filmske tehnike, kot je t.i. vertigo učinek, in film brez težav prestane test časa, saj je še danes naravnost fenomenalen. Sama zgodba je izvrstna, polna presenečenj in preobratov, tako da boste na koncu naravnost osupli. V glavnih vlogah sta odlična James Stewart in Kim Novak. Po desetih preživetih letih na vrhu te lestvice, se Vertigo zdaj nahaja na drugem mestu.

1. Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975)

Jeanne-Dielman-2

Najboljši film po mnenju filmske stroke širom po svetu je Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles. Ne bomo trdili, da to ni presenečenje, a zelo pozitivno. Če se je pred desetimi leti film na tej isti lestvici uvrstil na 36. mesto, je zdaj skočil na sam vrh. Velja za prvo feministično filmsko mojstrovino izpod peresa in izza kamere Chantal Akerman. Slednja je prikazala življenje gospodinje, vdove, matere samohranilke in predvsem ženske v vsakdanjem življenju. Do leta 1975 takšnih filmov ni bilo moč videti, zato so se številne ženske končno počutile opažene. S povečanjem in diverzifikacijo volilnega telesa je prišlo do tega, da je ta film skočil na sam vrh, saj so ga v svojo lestvico TOP 10 uvrstile številne ženske ustvarjalke in kritičarke, ki majo zdaj svoj glas.

Prijetno presenečenje na vrhu, visoko tudi nekateri novi filmi

Celotno lestvico najboljših 100 filmov vseh časov po mnenju filmske stroke lahko najdete TUKAJ. Prepričani smo, da boste dobili številne dobre ideje za ogled filmov, ki jih morda do danes niste poznali, pa bi jih morali. Čisto vsak od njih je edinstven in na tej lestvici z razlogom.

Od novejših filmov so se na lestvico uvrstili Portret mladenke v ognju (30. mesto), Mesečina (60. mesto), Parazit (90. mesto) in Zbeži! (95. mesto).

Presenečenje na vrhu je dokaz, da se podirajo zidovi in v ospredje prihaja kvaliteta. Verjetno sploh ne vemo za prenekatere filme, ki so fenomenalni, a so ostali nekje v predalu, spregledani in nerazumljeni. Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles od prejšnjega tedna naprej ni več med njimi.

Velja omeniti, da univerzalno najboljši film vseh časov ne obstaja, saj imamo vsi drugačne okuse, so pa nekateri neizpodbitno v skupini največjih. Tokrat je svoje mnenje podala filmska stroka. Drugič bo svoje mnenje povedal kdo drug. Dokler so ta mnenja utemeljena, težko komurkoli očitamo, da se moti.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih