Nikola Feguš: 10 najljubših filmov

Nazadnje posodobljeno 20.2.2024.

Že od nekdaj rad pogledam dober film, a darilo mojega brata je v meni odkrilo vso ljubezen do filmske industrije. Naloga je bila enostavna: poglej top 100 filmov in jih odkljukaj iz seznama, hkrati pa na plakatu odkrij njihov simbol. Misija je bila uspešna. Le kdo bi si mislil, da bom spotoma odkril popolnoma nov pogled na filme. Dobrih filmov je ogromno. Tudi slabih. Odličnih in kultnih pa zelo malo. Še vedno je bilo praktično nemogoče strniti vse skupaj v lestvico desetih najljubših, ampak sem se potrudil in voilà.

10. Trilogija Tri barve (1993-1994)

Three colors trilogy

Trilogija Tri barve je umetnost v vseh svoji lepoti. Poljski filmar Krzysztof Kieślowski si je drznil skozi tri filme predstaviti identiteto Francije. Naslovi filmov: Modra, Bela, Rdeča; predstavljajo barve francoske zastave in govorijo o svobodi, enakosti in bratstvu, a ne na način, kot bi si morda mislili. Filmi so fantastično posneti, spremlja pa jih imenitna glasba. Stojijo vsak zase, kljub temu, da so ideološko povezani in se na koncu sestavijo v fenomenalno celoto.

9. Harry Potter (serija filmov; 2001-2011)

Harry Potter je fantazijska zgodba številka ena za številne milenijce, definitivno tudi zame. S tem filmi sem odraščal in tudi zaradi teh filmov sem vzljubil ta žanr. Glasba me vedno znova popelje v preteklost in v meni zbudi dobršno mero nostalgije. Celotna filmografija je imenitna in se prekrasno poveže v koherentno celoto, ki vedno znova preseneča, a hkrati ohranja srce in bistvo.

8. La Dolce Vita / Sladko življenje (1960)

La Dolce Vita

La Dolce Vita je italijanska mojstrovina legendarnega filmskega ustvarjalca Federica Fellinija. Film je zelo umetniško navdahnjen in ogromno svoje zgodbe pove v metaforah, a ko ga enkrat razumete in začutite, v vas preskoči tisto nekaj, da si ga želite ogledati še enkrat. Pa še enkrat. In še enkrat. Posnet je absolutno neverjetno in je vsaj 50 let pred svojim časom. Prikaže Rim v vsej svoji lepoti, obenem pa pove pomembno zgodbo, katero na plečih nosi fantastični Marcello Mastroianni.

7. Parasite / Parazit (2019)

Južnokorejska mojstrovina Parazit, izvrstnega Bong Joon-hoja, je dokončno poskrbela za revolucijo v Hollywoodu in s svojo genialnostjo odprla vrata številnim drugim neangleškim ustvarjalcem. V letu 2019, ki velja za najboljše filmsko leto tega tisočletja, je v neverjetno močni konkurenci zasluženo pobral vse največje nagrade. Redko film uspe uspešno zmešati toliko žanrov in tako učinkovito povedati družbeno kritiko kot je to uspelo Parazitu.

6. The Godfather / Boter (1972)

godfather vito corleone

Kaj napisati o filmu Boter, kar že ni bilo napisano? Za mnoge največji in najboljši film vseh časov. Brando, Pacino, Coppola in glasba Nina Rote so spremenili filmsko zgodovino. Ob kakšnem drugem dnevu bi ga brez težav uvrstil na sam vrh.

5. Dune: Peščeni planet (2021)

Dune naslovna

Dune: peščeni planet je moderna znanstvenofantastična klasika, ki temelji na istoimenskem romanu Franka Herberta. Film je več kot upravičil visoka pričakovanja ter postavil temelje za globalno dominacijo v svojem žanru. Je ekstremno ambiciozen, a izveden perfektno. Denis Villeneuve je velik ljubitelj knjig in to se vidi, saj se je posvetil vsem malenkostim in epsko zgodbo Paula Atreidisa prikazal bolje, kot smo lahko upali v najbolj sladkih sanjah. Vizualni učinki so noro dobri, glasba Hansa Zimmerja pa brilijantna. Komaj čakamo nadaljevanje, ki bo zgodbo povezalo in zaključilo.

Več si preberite v naši recenziji.

4. Persona (1966)

Persona

Eden najbolj skrivnostnih filmov vseh časov, ki predstavlja ne samo vizualno poslastico, temveč tudi intelektualni izziv. Liv Ullmann in Bibi Andersson sta fantastični, režija in vizija legendarnega Ingmarja Bergmana pa vsaj pol stoletja pred svojim časom.

3. The Dark Knight / Vitez teme (2008)

Vitez teme združuje vse, kar si sam kot geek želim. Brezkompromisnega superjunaka v obliki Batmana. Fenomenalnega antagonista v obliki Jokerja. Narejen pa je tako mojstrsko in vrhunsko, da lahko brez dvoma rečemo, da je spremenil filmsko zgodovino. Christopher Nolan se je z njim dokončno zacementiral kot filmski mojster na največjem možnem odru, svojo kariero pa je do danes samo nadgrajeval. Predstava Heatha Ledgerja bo šla v filmsko zgodovino. The Dark Knight je v mojih očeh najboljša možna filmska adaptacija kakšne zgodbe o superjunakih.

2. Wolf of Wall Street / Volk iz Wall Streeta (2013)

Wolf of Wall Street

Wolf of Wall Street je film, ki je narejen zame. Martin Scorsese je moj najljubši režiser. Leonardo DiCaprio je moj najljubši igralec. Margot Robbie je danes ena najboljših igralk na svetu in je s tem filmom prodrla na sceno. Za piko na i ima film še slovenski pridih v obliki Katarine Čas, govori pa o podjetništvu in ekonomiji, kar je točno v moji domeni. Za piko na i je brezkompromisno vulgaren ter neposreden in ves čas se nekaj dogaja. Motivacijski govori Jordana Belforta so fenomenalni in me vedno znova dvignejo, ko mi pade energija. Film, ki ga enostavno obožujem.

1. La La Land / Dežela La La

Dežela La La je filmska perfekcija. Režiser Damien Chazelle se kljub mladosti izkaže kot virtuoz za kamero, Emma Stone in Ryan Gosling pa sta izvrstna. Pika na i je fenomenalna glasba, ki bo v vaših ušesih ostala še dolgo po ogledu. Netipična ljubezenska zgodba, ki kljub drugačnemu koncu pokaže realno sliko življenja.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih