Nepriljubljeno mnenje: Barbie je najbolj precenjen film leta 2023!

V novi rubriki se bo ekipa Filmologije sprehodila po zelo spolzkem ledu in z vami delila najbolj nepriljubljena in kontroverzna mnenja o filmih. Naj ob tem poudarimo, da zapisana mnenja niso nekakšna božje zapovedi in nikakor niso namenjena prepričevanju ali blatenju tistih, ki se z njimi ne strinjajo. Raznolikost nas namreč bogati. 

Zakaj je Barbie precenjen film? 

Barbie, ena največjih filmskih uspešnic lanskega leta, ki je režisersko in scenaristko Greto Gerwig znova pripeljala do številnih oskarjevskih nominacij, je hkrati eden najbolj precenjenih filmov leta 2023. Zakaj?

Barbie feet

Film se sicer domiselno poigrava z nekaterimi zanimivimi idejami kot je rekonstrukcija kulturnega statusa, ki ga v svetu punčk Barbie drži njen fant Ken, ki je bil doslej obravnavan zgolj kotprivesek naslovne junakinje. Žal pa se Gerwigova v svojem značilnem stilu “feministične” pedagoginje ni zmožna upreti  samopravičniškemu moraliziranju in plitkosti obravnavanja tematik kot sta ženska emancipacija ter odnosi med spoloma. 

Satira, ki ne grize

Barbie si hkrati prizadeva biti pikra družbena satira, vendar se pri tem na smrt boji kogarkoli zbosti ali užaliti. Na več mestih v filmu se sicer čuti, da želi konkretneje ugrizniti, a se takoj zatem premisli in gledalca nahrani z zastarelo sentimentalnostjo in že omenjenim pridiganjem, ob katerem gledalec zavija z očmi. 

Barbie production design

Površen produkt novodobnega kozmetičnega feminiza

Je Barbie slab film? Nikakor. Je kratkočasna, pisana in duhovita fantazijska avantura, ki postreže z domiselno vizualno podobo, dobrimi igralskimi predstavami in nekaj posrečenimi šalami. Hkrati pa gre za še en površen produkt novodobnega kozmetičnega feminizma, ki tematike kot so ženska emancipacija, enakost med spoloma ter odnose med moškimi in ženskami dojema na izredno poenostavljen in mestoma plitek način. Če resnično hrepenite po dobrem filmu z močnim feminističnim nabojem, potem ostanite pri Lanthimosovi mojstrovini Nesrečna bitja

Poiščite nas na družbenih omrežjih