Nejc Feguš: 10 najljubših filmov

Moja strast do filma se je začela pri eni in edini franšizi, imenovani Harry Potter. Vseeno se moram s težkim srcem odločiti, da je ne bom uvrstil na seznam desetih filmov in jo moram zgolj omeniti kot častnega gosta. Harry Potter franšiza, natančneje Harry Potter and the Philosopher Stone, je bil prvi film, ki sem si ga ogledal v lokalni kinodvorani s starši. Nikoli ne bom pozabil ikonične scene Hagrida na letečem motorju, ki me v trenutku ponese nazaj v nostalgične čase. Iz tega razloga si vsako leto vsaj enkrat ogledam vse filme iz te franšize. Drugi filmi, ki jih moram omeniti, a niso imeli dovolj sreče, da bi se prebili na seznam, so: The Godfather Part 2, GoodFellas in Inception. Sedaj pa nam preostane le še crème de la crème.

10. Pulp Fiction

Najboljši in najljubši film Quentina Tarantinoja, ki je zmagal tudi Palme’d or za najboljši film v Franciji. Na Oskarjih ni imel sreče in je izgubil proti kultnemu Forrestu Gumpu. Takoj, ko se film začne in zaslišim glasbo Miserlou, se mi dlake na roki postavijo v zrak. Vsi elementi Tarantina so odlično predstavljeni in ta film dokazuje zakaj spada med sam vrh režiserjev. Kemija med John Travolto in Umo Thurman je prekrasna. Vsak delček filma je odlično predstavljen in povezan v edinstveno celoto.

9. Schindler’s List

Spielberg je naredil veliko klasik, vendar je Schindler’s List zame absolutna številka ena. Sam nisem velik oboževalec vojnega žanra, zato se mi ni mudilo k ogledu filma. Šele po koncu filma sem dobil odgovor, zakaj je to najboljši film v svojem žanru. Film predstavi kruto resničnost skozi oči Oskarja Schindlerja (Liam Neeson), ki se je odvijala v času 2. svetovne vojne. To boste ugotovili tudi vi po ogledu tega filma. Zanimivo je, da bi režiser filma skoraj postal Roman Polanski, a je ponudbo Spielberga odvrnil. Razpletlo se je odlično za obe strani, saj je leta 2002 izdal Polanski film The Pianist, ki je prav tako čustven film o nepopisnih dogodkih v 2. svetovni vojni.

8. When Harry Met Sally

Bolj popolne kombinacije si ne morem zaželeti v romantični komediji kot Billy Crystal in Meg Ryan v When Harry Met Sally. Zelo enostavna zgodba predstavljena skozi detajlni in natančen dialog. Film sem si ogledal neštetokrat in mi je ob vsakem ogledu bolj všeč. V mojem pogledu bo skoraj nemogoče, da bi katerakoli romantična komedija prekašala When Harry Met Sally. Le kje so že časi domačega fiksnega telefona in Casablance..

7. There Will Be Blood

Eden izmed mojih najljubših režiserjev, na katerega gledam drugače kot večina filmskih ustvarjalcev. Paul Thomas Anderson pri filmih predstavlja umetnost na velikem platnu. Njegov stil je izrazit, umetniški in z njim te popelje v svoj svet. There Will Be Blood je popoln film brez napak, ki vedno znova s svojo temeljito zgodbo preseneti. Daniel Day Lewis se praktično spremeni v drugo osebo pri uprizarjanju Daniel Plainviewa. S to predstavo dokazuje, da je en izmed najboljših igralcev na svetu. Nikoli ne bomo pozabili na milkshake sceno!

6. Interstellar

Interstellar scena na morju

Končno smo prispeli v svet Cristophera Nolana, ki je moj najljubši režiser. Po ogledu njegovih filmov ne samo, da preberem vse možno gradivo o filmu, ampak tudi v letu 2021, berem o teorijah njegovih starejših filmov kot je to Interstellar. Gre za zasnovo vesolja in časa, predstavljen na Nolanov način. Pri tem se je posebej potrudil in pripeljal strokovnjaka fizika Doktorja Kipa Thorna za asistenco. Ta je poskrbel, da je v filmu vse, kar je povezano s fiziko predstavljeno korektno. Češnja na vrhu je Hans Zimmer z ikonično glasbeno podlago.

5. American Psycho

Christian Bale v American Psycho filmu

CHRISTIAN BALE! Zame daleč najboljša predstava igralca. Mediji so dvomili o Baleovi izbiri filma, vendar je izziv sprejel in dokazal, da spada med sam vrh igralcev. Film spremljamo v celoti z njegovega pogleda in na koncu imamo malo grenkega priokusa zaradi odprtega zaključka. Kljub vsemu, odlična celota, ki jo je zagotovo nadgradil Christian Bale s svojo odlično predstavo ameriškega psihopata Patricka Batemana.

4. The Shining

Jack Nicholson v The Shiningu

Stephen King, ki je napisal to knjigo, vam bo trdil, da je ta film slab. Jaz se ne bi preveč zmenil za njegovo mnenje. Vsi vemo, da je ta film mojstrovina in da gre za enega izmed najboljše prilagojenih filmov za velika platna. V tem primeru avtor knjige nima moči proti veličastnemu Kubricku, ki je odpihnil javnost s filmom The Shining. Mojster suspenza je sicer bil Alfred Hitchcock, vendar Kubrick je s The Shiningom pokazal svojo širino. Sam se je spopadel z različnimi žanri in vedno znova je presenetil s perfektno strukturo.

3. The Godfather

Vsi dobri filmi se začnejo s poroko? Dobro, vsi ne, za veliko filmov to velja, a v tem primeru ta trditev 100 % drži. Mnogim je bolj všeč The Godfather part 2, vendar brez Marlona Branda enostavno ne gre. Don Vito Corleone je en izmed najbolj popolno ustvarjenih likov v filmskem svetu, ki ga spremlja odlična zgodba. Ob omembi mafije ni možno, da izpustiš trilogijo Godfatherja. Gre za popolno filmsko izkušnjo.

2. Whiplash

Miles Teller v Whiplashu

Film, ki si je po mojem mnenju zaslužil nagrado za najboljši film na oskarjih leta 2015, a nič zato. Vseeno jim je uspelo domov odnesti 3 oskarje. Zgodba o bobnarju, ki se prebija na sam vrh, in strogim učiteljem. Učitelj si močno želi izkoristiti njegov potencial, zato dobimo epsko motivacijsko zgodbo Andrewa (Miles Teller). Chazelle z izjemno zgodbo, saj je iz skoraj ne-financiranega filma dobil odobritev za kratki film. Kasneje pa ga je studio podprl za celovečerni film The Whiplash, ki je hitro postal film z veliko bazo oboževalcev.

1. The Dark Knight

Vračamo se v svet Nolana in njegov izvrstni drugi film v trilogiji Batmana. Najljubši igralec (Christian Bale), ena izmed najboljših igralskih predstav v zgodovini filma (Heath Ledger kot Joker) in resnična akcija poveže vse skupaj v mojo najljubšo filmsko izkušnjo. The Dark Knight začne z neverjetno hitrim ritmom in se nikoli ne ustavi. V vsakem trenutku pričakujemo akcijo in Nolan nam s tem odlično postreže.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih