Nasvet: Kako izbrati najboljši sedež v kinodvorani?

Verjamem, da ste se že znašli v situaciji, ko ste bili primorani gledati eno največjih filmskih uspešnic iz slabega sedeža. Če ne dobite idealnega sedeža, obstajajo tudi določene alternative. Vsi vemo, da prva vrsta takoj odpade, sploh če nimate želje po izredni bolečini v vratu. Kje torej sedeti?

Vrnimo se na najbolj pomembno stvar: kako izbrati najboljši sedež v kinu? Začnimo pri manjših lokalnih kinodvoranah. Tukaj je velikokrat slika na platnu zelo blizu sedežev, zato je najboljše vzeti sedež na čisti sredini ali mogoče kakšno vrsto ali dve za njo. Najbolj pomembno je, da ne gledamo navzgor proti platnu, ampak smo s slednjim na očesnem nivoju in gledamo ravno naprej. Enako velja seveda tudi za strani. Idealno je, da nismo preveč na levi ali desni strani, saj s tem zmanjšamo napor očes in vrata.

Zakaj je sredina ena najbolj idealnih pozicij?

Generalno, če gledamo dvorane, je sredina vedno idealna, saj s sedenjem tam dobimo najboljšo filmsko izkušnjo v okviru zvoka. V večini dvoran je zvočni sistem tako razporejen, da se najboljše sliši v sami sredini dvorane. Vsi zvočni sistemi so najbolj prilagojeni za sredino dvorane, ne glede na to koliko zvočnikov lahko v tisti dvorani naštejemo. Sicer se kinematografi trudijo, da bi vsi gledalci imeli enake pogoje v vseh dvoranah, vendar to v večini primerov ni možno, zato je potrebno preveriti, kako je zvočni sistem postavljen.

»Vedno sem menil, da je sredina najboljši položaj za ogled filma, čisto v sredini. Tako so tvoje oči centralizirane in nimajo tolikšnega napora kot če bi sedeli bolj na levi ali desni strani.«

Sredina ali vrste takoj za sredino?

Dodaten razlog, zakaj je sredina ena najboljših opcij je to, da se tam navadno nahajajo najboljši sedeži v katere kinematografi tudi vložijo največ denarja. To so t.i. VIP sedeži, katerim je prilagojeno vse v dvorani in potrošnik za to vstopnico plača več. Poleg tega moramo omeniti, da se večina ljudi odloči za zadnje vrste, kar ponovno pomeni, da je tam bolj glasno in moteče sedeti. Tega pojava ne srečujemo v tolikšni meri, ko sedimo na sredini.

Vseeno ne smemo pozabiti na sedeže takoj za sredino. 4 do 5 vrst nazaj lahko še doživite zelo dobre ali celo odlične pogoje za ogled filma. Vse je odvisno od konteksta dvorane, ampak to so generalni pristopi pri izbiri najboljšega sedeža v kinu.

Edina izjema je IMAX. Če boste kadarkoli imeli možnost tovrstne filmske izkušnje, lahko izberete katerikoli sedež in bo doživetje izjemno.

Se vidimo v kinu!

Viri slik: Cinneplexx spletna stran

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih