Naši predlogi za ogled ob svetovnem dnevu varstva divjih živali

Četrti december je svetovni dan varstva divjih živali. Poleg aktualne in kvalitetne filmske vsebine, je naše poslanstvo bralce ozaveščati o družbenih in globalnih problemih preko vrhunske filmske ali TV vsebine. Danes smo za vas tako poiskali nekaj predlogov za ogled, ki vam bodo dodatno odprli oči o tem, kako in zakaj je na Zemlji vedno težje živeti, s poudarkom na divjih živalih.

Prav vsak od nas lahko prispeva k temu, da bo življenje na Zemlji kratkoročno in dolgoročno bolj znosno. Včasih ob tem niti ne pomislimo na to, da na našem planetu nismo sami. Potrebno se je zavedati, da je prav človek tisti, ki je v zadnjih nekaj desetletjih poskrbel za izumrtje številnih živalskih vrst. Stopimo skupaj in bodimo bolj ozaveščeni, saj bi že minimalne spremembe v našem obnašanju lahko pomembno vplivale na prihodnost naših zanamcev in drugih živih bitij.

Ob svetovnem dnevu varstva divjih živali smo za vas poiskali nekaj odličnih predlogov za ogled prav na to temo:

Planet Zemlja (2006)

Planet Zemlja oz. Planet Earth je ena najbolj znanih dokumentarnih serij na temo narave. Posneta v obdobju petih let in izdana leta 2006 s strani BBC-ja, je bila takrat najbolj draga dokumentarna serija vseh časov s strani angleške medijske hiše in prva posneta v visoki ločljivosti. S svojim glasom nas boža ikonični Sir David Attenborough in vsebuje 11 epizod, v okviru katerih se sprehodimo po celotnem planetu in odkrivamo lepote in težave našega domovanja. Planet Zemlja je z 9,4 druga najbolje ocenjena zadeva na IMDB. Višjo oceno, 9,5, ima zgolj njegovo nadaljevanje, Planet Zemlja II.

Naš Planet (2019)

Naš Planet oz. Our Planet je prva Netflixova dokumentarna serija na temo varstva narave in našega planeta. Sestavlja jo 8 epizod in pod svoje okrilje so uspeli pripeljati Sira Davida Attenboroughja, ki je skrbel za pripovedovanje. Naš Planet je pomemben predvsem z vidika, da je dal večji poudarek človeku in njegovemu vplivu na trenutno stanje na Zemlji. Serija velja za eno najbolj gledanih stvari v zgodovini Netflixa.

Modri Planet (2001)

Modri Planet

Modri Planet velja za prvo celovito dokumentarno serijo o morju in njegovih “prebivalcih”. Serija, posneta pod okriljem britanske medijske hiše BBC, je vsebovala 8 epizod, ki so se posvetili vsemu, kar je pod vodo. Tudi tukaj je bil zraven gospod Attenborough, serija pa je prejela številne nagrade. Zaradi velike popularnosti, so 16 let kasneje izdali še drugo sezono imenovano Modri Planet II.

Popotovanje cesarskega pingvina (2005)

Popotovanje cesarskega pingvina oz. March of the Penguins je francoski dokumentarni film Luca Jaqueta, ki prikaže težko življenje cesarskega pingvina. Skupaj z National Geographic je Jaquet dokumentarec snemal dobro leto dni in uspel prikazati edinstvene posnetke dvorjenja, rojstva, popotovanja in odraščanja cesarskega pingvina. Film je prejel številne nagrade, tudi oskarja za najboljši dokumentarec.

Divja Slovenija (2021)

Divja Slovenija naslovna

Divja Slovenija je prekrasen slovenski dokumentarni film, ki govori prav o današnji tematiki. O njem smo že pisali, si ga tudi ogledali in bili brez besed. Režiser Matej Vranič je uspel ujeti nekaj neverjetnih posnetkov naše prekrasne domovine in v kolikor imate možnost, si ta vrhunski dokumentarec oglejte, saj ima tudi močno družbenokritično noto.

Upamo, da si boste vsaj katerega od naših predlogov ogledali.

Naš planet je naš dom. Zanj in za naše sostanovalce je potrebno poskrbeti. Začnimo enostavno. Vsak dan skušajmo narediti več kot dan pred tem!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih