Namig: Katere filme si morate obvezno ogledati na LIFFe?

Danes se začenja 32. ljubljanski mednarodni festival filma. Pred kratkim se je zaradi trenutne epidemiološke situacije nekoliko spremenil tudi filmski program. Iz tega razloga, hitro pohitite in si zagotovite vstopnice za filme. Pri tem pa vam na pomoč priskočimo mi!

Festival poteka hibridno, zato si lahko filme ogledate tudi preko spleta. Letošnja izbira je zelo bogata, saj je organizatorjem uspelo pridobiti dragulje iz vseh večjih filmskih festivalov po Evropi.

Titan

titan in Cadillac

Začnimo z zmagovalcem francoskega filmskega festivala v Cannesu. Bizarna edinstvena zgodba režiserke Julie Ducournau je res vredna ogleda, saj si boste, hoteli ali ne, zgodbo še en lep čas zapomnili. Čisto vsega nismo razkrili, a veliko smo o njem zapisali že v naši recenziji.

Benedetta

benedetta film

Nadaljujmo s trendom bizarnosti, in sicer Paul Verhoeven režiser, ki ga najbrž poznate po filmu RoboCop, se vrača z zanimivim filmom. Benedetta je bila tema pogovora v letošnjem Cannesu, saj je sporna vsebina filma povzdignila veliko govoric. Zgodba namreč govori o razmerju dveh lezbičnih nun. Mnogi so film označili kot vrhunec celotnega festivala, določeni pa so bili mnenja, da je daleč najslabši. V tem primeru si svoje mnenje ustvarite sami.

Prasica, slabšalni izraz za žensko

Zmagovalec Slovenskega filmskega festivala Portorož bo na voljo preko spleta in v kinematografih. Film režiserke Tijane Zijanić je dosegel veliko zmago na festivalu, saj so osvojili številne nagrade, vključno z najpomembnejšo, za najboljši film s strani žirije in občinstva. Zgodba govori o mladi slikarki Evi, ki se znajde v čudnem razmerju s svojim mentorjem. Najboljša prijateljica se seli v Berlin, sama pa dela v knjigarni in za piko na i ji še menstruacija zaostaja že tri mesece. Film so opisali kot obdobje življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej.

Inventura

Drugi zmagovalec Slovenskega filmskega festivala v Portorožu. Odlično igranje in režijo so kritiki lepo nagradili. Film režiserja Darka Sinka je prav tako odšel domov s polnimi rokami nagrad. Govori o liku Borisu na katerega nekega dne streljajo skozi okno. Tako pride policija in začne se preiskava. Odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot bi si to lahko predstavljal in ugotovi, da so predstave o njegovem lastnem življenju le iluzija.

Mala Mama

mala mama film

Mirni film slavne evropske režiserke Celine Sciamma. Leta 2019 je navduševala občinstvo s filmom Portret mladenke v ognju. Z njim bi morala Francija tisto leto kandidirati za mednarodnega oskarja, a so se na koncu odločili za film Les Miserables. V vsakem primeru od Male Mame lahko pričakujete mirno in zelo vizualno prijetno izkušnjo. Film vsi na družbenih omrežjih noro priporočajo in zgodba pripoveduje o osemletni deklici Nelly, ki je pravkar izgubila babico. En dan izgine tudi njena mama in tako Nelly v gozdu spozna deklico njenih let. Skupaj začneta sestavljati hiško na drevesu.

Dogodek

dogodek film

Zmagovalcev kar ne zmanjka. Happening oz. Dogodek je dobil zlatega leva za najboljši film v Benetkah. Film je prilagojen po romanu Annie Ernaux in govori o njeni izkušnji s splavom. Vse se dogaja v Franciji leta 1960, ko po zakonu to takrat še ni bilo dovoljeno. Tovrstne težave je odlično predstavil bivši zmagovalec 4 mesece, 3 tedne in 2 dni, tako da ne dvomimo o kvaliteti filma Dogodek.

Vzporedni materi

vzporedni materi film

Film, ki je odprl letošnji filmski festival v Benetkah. Za njim stoji unikatni španski režiser in scenarist Pedro Almodóvar, ki je 2019 navduševal s filmom Bolečina in slava. V veliko njegovih filmih lahko srečamo Penélope Cruz, ki je za igro v filmu Vzporedni materi v Benetkah prejela Volpi nagrado za najboljšo žensko predstavo. Film raziskuje zapleteno naravo ženske ali matere ter se dotika zgodovinskih dogodkov, povezanih s špansko državljansko vojno.

Vsi filmi so na voljo v kinematografih po Sloveniji, večina pa tudi kot video na zahtevo. To lahko preverite na sledeči povezavi. Seveda zaradi tolikšne izbire ne moremo poudariti vseh naslovov, zato priporočamo, da si preostanek programa preverite sami in obiščete katerega izmed filmov.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih