Najsrečnejši človek na svetu v slovenskih kinih od 7. septembra!

Nov celovečerni igrani film priznane makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske obravnava težavne medsebojne odnose generacije, usodno zaznamovane s krvavo balkansko zgodovino. Postavljen je na prizorišče hitrih zmenkov, kjer so laži in skrivanje preteklosti nekaj povsem samoumevnega.

Film je premiero doživel na 79. Beneškem festivalu, potem pa se je podal po številnih slovitih mednarodnih festivalih. Na Festivalu slovenskega filma je prejel nagrado za najboljšo slovensko manjšinsko koprodukcijo.

V redno distribucijo v slovenske kinematografe prihaja 7. septembra s premiero v Kinodvoru. Razpored projekcij v kratkem!

Več o premieri najdete tukaj , o filmu pa v napovedniku spodaj.

Izjava režiserke:

»Kaj nas opredeljuje? Naša etnična pripadnost, religija, spol? Kaj nas ločuje oziroma združuje? To je zgodba o negotovosti življenja, o naključnih srečanjih, ki povežejo agresorja in žrtev ter pri tem obudijo bolečo preteklost; zgodba o nemogočih povezavah, ljubezni in absurdnosti. Film se začne kot humorna ekskurzija, razvije pa se v goro izkušenj. Naravni ritem je prvinski in tesno povezan s človeškimi preiskovalnimi tehnikami pri iskanju resnice po nasilju. Ta film vidim kot simfonijo koreografiranih gibov, ki razdelajo plasti čustev, ta pa gledalca počasi pripeljejo do točke vrtoglavosti. Lokacija je bistvena: hotel v stilu 80. let, ki priča o nekdanjem jugoslovanskem arhitekturnem slogu – betonskem brutalizmu oziroma modernizmu, potem pa še ranjeno Sarajevo, znamenje odprtih ran in preteklih bolečin.« Teona Strugar Mitevska

Kot kaže, bomo lahko videli težko zgodbo, povedano na izredno inovativen ter izviren način. Tema, kot se zdi, je še danes izredno aktualna, zato upamo, da bo film privabil čim več gledalcev. Seveda bomo film spremljali z največjim možnim pričakovanjem, o vsem pa vas bomo pravočasno obvestili. Hkrati si želimo, da bi se srečali v kinodvorani ter s skupnim ogledom nagradili trdo delo ustvarjalcev.

Viri slik: Agencija Glasilka

Poiščite nas na družbenih omrežjih