Najboljši VOD filmi festivala Liffe

V tem tednu se pričenja 34. festival Liffe, ki bo v Slovenijo pripeljal nekatere najbolj zanimive filme leta 2023. Prav tako so za letos pripravili nekaj izjemnih filmov, ki si jih lahko ogledate iz udobja domačega kavča. Preko videa na zahtevo (VOD) bomo izpostavili pet filmov, ki si jih enostavno morate ogledati, če ne bo časa za obisk kina.

Priporočamo, da preverite tudi naš seznam 10 filmov, ki si jih morate ogledati v sklopu 34. festivala Liffe, kjer boste med njimi našli tudi Adamant, ki je prav tako na voljo preko VOD.

20.000 vrst čebel

20 thousand speceies of bees

Spremljamo zgodbo o mlajši osebi, ki se ob številnih imenih in načinih naslavljanja počuti neprijetno. Vsi vztrajajo pri tem, da jo kličejo po rojstnem imenu Aitor in vzdevek Cocó se ne zdi ravno pravi. Med poletjem v Baskiji otrok svoje skrbi zaupa sorodnikom in prijateljem. A kako naj se mati spopade s čustvi otroka v iskanju lastne identitete, ko se sama še vedno spopada z lastno zapleteno starševsko dediščino? Ganljiva zgodba, ki govori o identiteti, sprejemanju in družinskem povezovanju. 8-letna Sofia Otero je za svojo vlogo v filmu zmagala srebrnega medveda na Berlinaleju.

Svetlejša prihodnost

il sol dell'avvenire

Dobro znani režiser Nanni Moretti, ki v filmu igra lik Giovannija je pripravil film o režiserju, ki preživlja težki čas s svojo družino in njegovim zadnjim novim filmom. Film lika Giovannija govori o vplivu italijanskame komunističname partijame ZSSR, ki je leta 1956 napadla Madžarsko. Film je bil na festivalu v Cannesu precej priljubljen med kritiki glede na zelo specifično tematiko. Poleg zelo resne tematike boste doživeli še komične trenutke, ki dogajanje v filmu močno popestrijo.

Ugrabljen

Marco Bellocchio je še eno režisersko ime, ki v Italiji nosi legendarni status. V Cannesu je tekmoval za zlato palmo in je dobil pozitivne kritike. Občutljiva tematika neslavne zgodovine katoliške cerkve, ko so cerkvene oblasti ugrabile dečka iz judovske družine in ga prisilile v krščansko izobrazbo. Izredno kvalitetno izpeljan film, ki pa mogoče ni za vsakega zaradi tematike filma.

Stolp

la tour

Guillaume Nicloux se podaja v kraljestvo grozljivk. Skozi srhljivo nihilistično zgodbo drzno podaja svoj komentar stanja sodobne francoske družbe, v kateri padajo vse etične norme. Prebivalci stolpnice v značilnem francoskem predmestju se nekega jutra zbudijo in odkrijejo, da so oviti v nenavadno meglico.

Blagine lekcije

V tretjem delu socialno obarvane trilogije Komandarev objektiv usmerja v življenje starejših občanov, ranljive skupine, ki jim politiki tako pogosto obljubljajo dostojno življenje, a je resničnost precej drugačna. Blaga je upokojena, pred kratkim ovdovela učiteljica. Za njo so dolga leta poučevanja primerjalne književnosti, ki je kljub težkemu gmotnemu položaju niso omajala pri njenih moralnih načelih. Zmagovalec glavne nagrade na filmskem festivalu v Karlovy Vary.

Poiščite nas na družbenih omrežjih