Najboljši filmski "buddy cop" dvojci

V tednu, ko v slovenske kinematografe prihaja nov film iz franšize Podli fantje, smo se odločili pobližje pogledati t.i. »buddy cop« žanr. Ta je imel svoje zlate čase v 80-tih in 90-tih letih prejšnjega stoletja, še vedno pa tovrstni filmi ostajajo priljubljeni, predvsem med moško populacijo. Kateri so najbolj znani »buddy cop« dvojci v zgodovini filma?

Roger Murtaugh in Martin Riggs — Smrtonosno orožje

Lethal Weapon

Smrtonosno orožje je zlati standard »buddy cop« žara. Glavna igralca Mel Gibson in Danny Glover sta si utrdila status največjega in najbolj ikoničnega dvojca v tem žanru. Film, ki je izšel leta 1987, je revolucioniral žanr z uvedbo popolne mešanice akcije, humorja in ganljivih trenutkov. Njune nasprotujoče si osebnosti, ki ju briljantno upodabljata igralca, ponujajo popolno ravnovesje med napetostjo in tovarištvom, kar močno odmeva pri občinstvu. Uspeh filma je prinesel franšizo, vendar je ravno originalni film tisti, ki ostaja merilo v žanru prijateljskih policistov.

Mike Lowrey in Marcus Burnett — Podli fantje

Bad Boys movie

Podli fantje je franšiza, ki je utrdila svoj status kot klasika s privlačno mešanico visokooktanskega akcije in humorja. Film, ki je izšel leta 1995, predstavlja dinamični dvojec Willa Smitha (Mike Lowrey) in Martina Lawrencea (Marcus Burnett), ki kažeta neprekosljivo kemijo na zaslonu, kar ju postavlja med največje dvojce v tem žanru. Smithova karizmatična hladnokrvnost in Lawrenceova panična osebnost, skupaj z njegovimi duhovitimi replikami, ustvarjajo dinamično interakcijo, ki zabava na mnogih ravneh. Njuni nasprotujoči, a komplementarni slogi služijo kot temelj uspeha filma, povzdigujoč ga nad zgolj akcijske sekvence.

Agent J in Agent K – Možje v črnem

Men in Black movie

Možje v črnem so prinesli svežino v »buddy cop« žanr, saj so ga popeljali v medgalaktično sfero. Z edinstveno mešanico znanstvene fantastike, komedije in akcije sta lika Willa Smitha in Tommyja Leeja Jonesa, agenta J in K, hitro postala eden najbolj ikoničnih dvojcev v tem žanru. Film, ki je izšel leta 1997, je prikazal Smithovo značilno karizmo in humor kot duhovitega novinca J, ki je združen z izkušenim in strogim K, ki ga briljantno upodablja Lee Jones. Film je doživel velik uspeh zaradi svoje izvirne premise in brezhibne kemije med obema igralcema ter njunih interakcij, ki so zagotovile nekatere najbolj nepozabne in citirane trenutke v zgodovini žanra.

Schmidt in Jenko — 21 Jump Street

21 jump street

Smešna filmska adaptacija serije 21 Jump Street, v kateri igrata Channing Tatum in Jonah Hill, je leta 2012 pozitivno presenetila prav vse. Ta nepričakovani hit je priljubljeno televizijsko oddajo iz osemdesetih let preoblikoval v sodoben komični dragulj. Njune izrazito različne osebnosti – Tatumova mišičasta privlačnost in Hillov neroden humor – so ustvarile edinstveno dinamiko, ki ne bi mogla delovati bolje, saj sta se brez težav dopolnjevala s svojim komičnim ritmom in izkoriščala svoje prednosti. Nepričakovani uspeh filma je bil podkrepljen z ostrim humorjem, samoironijo ter nalezljivo tovarišijo med dvojcem.

Lee in Carter — Ful gas

Chris Tucker je bil na neki točki velika filmska zvezda, kar je ponazorila izjemna priljubljenost filma Ful gas. S svojimi izstopajočimi nastopi je Tucker s svojo energično in karizmatično igro hitro napredoval do A-liste. Njegova upodobitev hitrega detektiva Jamesa Carterja je navdušila občinstvo in pokazala njegovo naravno karizmo, ki je sijala ob že legendarni blagovni znamki Jackieja Chana in njegovih komičnih borilnih veščinah. Ogromen uspeh filma je privedel do nadaljevanj v letih 2001 in 2007.

Ray Tango in Gabe Cash — Tango & Cash

Tango & Cash, kjer sta Sylvester Stallone kot natančni Ray Tango in Kurt Russell kot nepremišljeni Gabe Cash, dve veliki zvezdi, združila moči je danes kulten film v »buddy cop« žanru. Dinamična kemija med Stallonejem in Russellom, skupaj s filmom, ki je združeval humor, akcijske sekvence in tovariško prijateljstvo, je odmevala pri gledalcih. Prehod od neuspeha v času izida do uspešne domače video izdaje je dokaz trajne privlačnosti zvezdniške moči filma in njegove zabavne formule, kar je utrdilo Tango & Cash kot priljubljen vnos v filmografijah obeh igralcev.

Nicholas Angel in Constable Danny Butterman — Vroča kifeljca

Vroča kifeljca predstavlja edinstven pogled na »buddy cop« žanr, ki ga prežema britanski humor, satira in kanček pretirano krvave akcije. Film, ki je izšel leta 2007, občinstvu predstavi fantastični policijski dvojec, ki ga upodabljata Nick Frost in Simon Pegg. Njune interakcije ustvarijo prijeten kontrast, ki poganja komični pripovedni tok filma. Čeprav se film na trenutke nagiba k parodiji (v najboljšem možnem smislu) in je zelo samoironičen, črpajoč navdih iz številnih velikih akcijskih uspešnic iz 80-ih, 90-ih in 2000-ih, še vedno uspeva ponuditi svež pogled na žanr ter utrditi Frosta in Pegga kot dinamični dvojec, katerega kemija presega filmska platna.

Reggie Hammond in Jack Cates — 48 ur

48 hour movie

Medtem ko je Policaj iz Beverly Hillsa morda dobil večjo pozornost, mnogi menijo, da je film 48 ur boljši v smislu svojega vpliva in prispevka k »buddy cop« žanru. Film, ki je izšel leta 1982, je zaznamoval začetek filmske kariere Eddieja Murphyja in pokazal njegovo izjemno komično nadarjenost, ki je segla onkraj odra, ob boku Nicka Nolteja in njegove robate drže. Film mojstrsko združuje akcijo, humor in pristno tovarištvo med liki, s čimer pooseblja bistvo tega žanra. Murphyjeva nalezljiva energija in Noltejeva hrapava karizma ustvarjata dinamiko, ki je postavila merilo za prihodnje partnerje v prijateljskih policijskih filmih.

Poiščite nas na družbenih omrežjih