Najboljši filmi z imeni mest v naslovu

V čast novemu filmu Smrt v Benetkah smo se tokrat odločili za eno zabavno vajo. Poiskali smo najboljše filme, ki imajo v naslovu ime kakega mesta. Bili smo presenečeni nad široko ponudbo in na koncu smo morali iz lestvice izpustiti precej izvrstnih filmov, ki pa bodo našo pozornost dobili ob kakšni drugi priložnosti. Nekateri med izbranimi filmi so kultni, na druge pa občasno neupravičeno pozabljamo. Poglejmo naš izbor.

Filmi so razvrščeni po abecednem vrstnem redu, saj “pravilnega” vrstne reda ni:

Casablanca (1942)

Casablanca

Casablanca je največje mesto v Maroku in eno najpomembnejših pristanišč v Afriki. V filmskem svetu je Casablanca eden najboljših filmov vseh časov in za mnoge najboljša ljubezenska zgodba, kadar koli ujeta na filmski trak. Humphrey Bogart in Ingrid Bergman sta se zapisala v filmsko zgodovino, film pa velja za obvezen ogled vsakega pravega filmoljuba.

Chicago (2002)

Chicago

Chicago je eno največjih mest v ZDA in mednarodno središče za finance, kulturo in marsikaj drugega. V filmskem svetu je Chicago sinonim za vrhunski muzikal, ki je na podelitvi oskarjev pometel s konkurenco. Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones in Richard Gere so odigrali življenjske vloge, film pa je s svojo kvaliteto in uspehom ponovno obudil žanr muzikala.

Fargo (1996)

Fargo

Fargo je majhno mesto v ZDA v zvezni državi Severni Dakoti. V filmskem svetu je Fargo sinonim za eno najboljših, če ne najboljšo, črno kriminalno komedijo, ki v očeh mnogih spada med najboljše filme zadnjih nekaj desetletij. Brata Coen sta si prav s tem filmom na široko odprla vrata v srce Hollywooda in danes ju poznajo prav vsi. Film krasita imenitni igralski predstavi Frances McDormand in Williama H. Macyja. Uspeh filma je bil razlog za snemanje istoimenske TV serije, ki je prav tako požela pozitivne odzive.

Midnight in Paris (2011)

Midnight in Paris

Pariz je prestolnica Francije in eno najbolj znanih mest na svetu. Veliko je filmov, ki imajo v svojem naslovu Pariz, a mi smo se odločili izpostaviti fantazijsko komedijo Woodyja Allena, saj le ta imenitno prikaže lepote francoske metropole medtem ko Gil (Owen Wilson) tava po mestu in išče smisel v dogodkih, katerim je priča. Pripravite se na vrhunski dialog in zelo intelektualno bogat film, ki je za piko na i še vrhunsko posnet.

Nashville (1975)

Nashville

Nashville je največje mesto zvezne države Tennessee v ZDA in velja za prestolnico kantri glasbe. V filmskem svetu je Nashville sinonim za eno najboljših satiričnih političnih zgodb. Film legendarnega režiserja Roberta Altmana je bil in še vedno je navdih številnim filmskim ustvarjalcem, njegova posebnost pa je, da nima nujno glavnega igralca ali igralke, temveč spremlja zelo veliko število ljudi, ki se pripravljajo na glasovanje o republikanskem predsedniškem kandidatu.

New York, New York (1977)

New York, New York

New York je največje mesto v ZDA, katerega poznajo prav vsi. Filmov, kjer je ime mesta v naslovu je ogromno, a mi smo se tokrat odločili izpostaviti romantično glasbeno dramo legendarnega newyorškega filmarja Martina Scorseseja. V filmu New York, New York sta pod njegovim okriljem združila moči Robert de Niro in Liza Minnelli, končni izdelek pa je izvrsten film, ki brutalno iskreno prikaže romantično razmerje po drugi svetovni vojni. Istoimensko pesem za film, ki je z leti postala večni hit, je posnel Frank Sinatra.

Philadelphia (1993)

Philadelphia je največje mesto zvezne države Pensilvanije v ZDA in ni samo mesto “bratske ljubezni”, temveč tudi naslov enega najboljših filmov 90-tih. Kaj drugega pričakovati, ko združiš ikoni Hollywooda, Toma Hanksa in Denzela Washingtona. Film govori o bolniku, ki trpi za AIDS-em, zaradi česar je odpuščen, zdaj pa toži svoje bivše zaposlene. Iskrena in ganljiva zgodba o diskriminaciji na delovnem mestu, zaradi bolezni, ki je bila takrat še vedno velik tabu in sinonim za homoseksualnost. Hanks je prejel oskarja za igralca v glavni vlogi, Bruce Springsteen pa za izvirno pesem Streets of Philadelphia.

Sleepless in Seattle (1993)

Sleepless in Seattle

Seattle je največje mesto v zvezni državi Washington v ZDA. V filmskem svetu mesto Seattle najbolj pogosto povezujemo s filmom Romanca v Seattlu. Tom Hanks in Meg Ryan sta dobitna kombinacija za romantično komedijo. Sam Baldwin je užaloščen vdovec, a nekega dne njegov sin pokliče na oddajo nacionalnega radija, katerega posluša veliko žensk. Med njimi je tudi pisateljica Annie Reed, ki je zaročena, a ne more pozabiti Samovega glasu. Brezčasna romantična komedija je bila na vrhu v zlatem času filma – 90ih.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Budimpešta je glavno mesto Madžarske in eno najlepših mest v Evropi. V filmskem svetu Budimpešto povezujemo s filmom The Grand Budapest Hotel ekscentričnega režiserja Wesa Andersona. To je verjetno njegov najuspešnejši film, ki mu je v filmskih krogih prinesel največ nagrad ter pohval. Ob devetih nominacijah na podelitvi oskarjev je slavil v štirih in govori o zgodbah lastnika hotela, ki je imel burno otroštvo v zelo negotovih časih. Film je popoln in težko bomo našli kakšno slabost. Hkrati je perfekten vpogled v kreativno domišljijo Andersona.

Tokyo Story (1953)

Tokio je glavno mesto Japonske in eno najlepših mest na svetu. V filmskem svetu ga najbolj pogosto povezujemo s filmom Tokyo Story oz. Potovanje v Tokio. Filma režiserja Yasujirōja Ozuja je večna zgodba o medgeneracijskem razkolu v družini in žalosti, ko pride do tega, da se je potrebno od katerega od članov družine posloviti. Film je imenitno posnet, ima pa tudi vrhunsko glasbeno podlago. Večna klasika.

Vrhunska filmska ponudba

Filmov, ki v svoj naslov vključijo ime kakega znanega kraja ali mesta je zelo številčno. Le redki pa dejansko v filmu ujamejo njegov čar. Vsem zgoraj omenjenim to imenitno uspe, zato jih močno priporočamo. Ne izključujemo možnosti, da naredimo še drugo edicijo teh predlogom, saj je ponudba res številčna. Zapišite nam ali bi si želeli še več podobne vsebine.

Poiščite nas na družbenih omrežjih