Najboljši filmi Hayaa Miyazakija

Brez izvrstnega režiserja Hayaa Miyazakija ne bi obstajal eden najbolj legendarnih filmskih studiev na svetu Studio Ghibli. Pred kratkim smo si ogledali eno njegovih zadnjih uspešnic, ki je na zadnji podelitvi oskarjev odnesla domov tudi prestižno nagrado v kategoriji animirani celovečerni film in s tem se je z drugim kipcem Hayao Miyazaki še dodatno zapisal v zgodovino (več v naši recenziji). Zaradi tega smo se odločili, izpostaviti nekaj njegovih najboljših filmov in s tem obeležiti njegovo izjemno kariero v kateri enostavno ni ustvaril slabega filma.

Kiki’s Delivery Service

Kdo nima rad zgodbe, v katerem se lahko najde prav vsakdo. Kiki’s Delivery Service nam predstavi zgodbo mlade deklice, ki poskuša najti svoj prostor v velikem strašnem svetu. Razmerja, ki jih zgradi skozi film, ji pomagajo v najtežjih časih in ko se spopada z največjimi težavami. Ne glede na to, da film govori o čarovnici, se osredotoča na bolj pomembne vrednote, in sicer, da si dekle hoče nekaj ustvariti v življenju skozi trdo delo in predanost. Temu principu dodamo še pogled fantazijskega čara in dobimo veliko uspešnico.

Čudežno potovanje

Spirited Away

Kaj je za zapisati o legendarnem Čudežnem potovanju, kar še ne veste? Gre za najbolj priljubljen film režiserja Miyazakija in tudi prvi Ghibli film, ki je bil izredno uspešen v ZDA. Na podelitvi oskarjev leta 2003 je zasluženo zmagal v kategoriji za najboljši animirani film. Podobno kot Kiki, je tudi Čudežno potovanje na nek način avantura mladega dekleta, ki gre izven svoje cone udobja in se spopada z različnimi novimi čustvi.  Selitev na novo lokacijo je lahko težka izkušnja, še posebej za mlajše posameznike, ki morajo za seboj pustiti prej poznan svet in Čudežno potovanje prekrasno predstavi Chihiro, kot nekoga, ki to zmore in zanjo z velikim veseljem navijamo.

Princesa Mononoke

Princesa Mononoke

Filmi, kjer sta osrednji tematika vojna in okoljevarstvo, vselej nosijo veliko življenjskih lekcij in Princesa Mononoke je na samem vrhu teh, ki nam to skozi barvite sloje odlično prikažejo. Filmi Studia Ghibli so znani po okoljevarstvenih sporočilih, a Mononoke je zagotovo najbolj udaren. V njem najdemo enega najboljše zgrajenih svetov Miyazakija, prelepo animacijo in izjemen razvoj ter rast glavnega protagonista. Iz filma bomo odnesli pomembna sporočila in v nas bo izzval močna čustva, kar je v mojih očeh en velik plus.

Čarovnik Howl in gibljivi grad

howls moving castle

V vseh Ghibli filmih Miyazaki mojstrsko izpostavlja skladbe skladatelja Hisaishija s katerim že dolgo sodelujeta. Čarovnik Howl in gibljivi grad ima tako eno najbolj čarobnih skladb ter glasbo, ki vas bo enostavno očarala. Gre za enega redkih Miyazaki filmov, ki je bil prirejen po knjigi, zato zgodba, svet in liki niso njegova kreacija, a vseeno ga moramo uvrstiti med njegove najboljše, saj ima svoj unikaten sijaj.  V njem najdemo, kako postati najboljša verzija sebe in s tem najdemo način kako v drugih osebah poiskati zaupanje, ljubezen ter pomoč.

Nausicaä of the Valley of the Wind

Nausicaä of the Valley of the Wind

Ena od prvih kreacij Miyazakija je fantastična Nausicaä, ki je brutalna in idealno opiše pohlep. Poleg tega je, ponovno kot v Mononoke, v ospredju okoljevarstvena tematika in sožitje z živalmi oziroma v tem primeru predvsem z Ohmuti. Pred kratkim smo si ogledali filme Dune in nekateri aspekti močno spominjajo tudi na njih, tako da če vam je všeč franšiza Dune lahko računate, da vam bo prikazan svet in sporočilo Nausice prav tako zelo všeč.

Moj sosed Totoro

my neighbour totoro - moj sosed totoro

V vseh Ghibli filmih lahko otroci odnesejo nekaj izjemnega in si ustvarijo svoje mnenje, a Moj sosed Totoro je še bolj poseben izmed vseh, saj v njem vidimo neverjetno kreativno žilico Miyazakija. V filmu se lahko otroci in drugi posamezniki hitro izgubijo zaradi izjemnih kontrastov, kreativnosti in edinstvenosti. Ozadje filma, v katerem živijo glavni protagonisti, je kar temačno, saj smo v obdobju črnih oblakov po drugi svetovni vojni in kar nam želi film pokazati in povzročiti je dobro voljo. Odlično oriše magičnost mladosti in kako nas težki dogodki v življenju lahko spremenijo ter oblikujejo. Glavne tematike v filmu so tako strah pred izgubo, osamljenostjo in mehanizmi obvladovanja oz. spopadanja s stisko.

Poiščite nas na družbenih omrežjih