Najboljše vloge Denzela Washingtona

Denzel Washington je za mnoge najboljši igralec vseh časov, pri ostalih pa se brez dvoma uvršča med tiste najboljše, kar jih je videl svet. Potem, ko se je leta 1981 pojavil v prvem filmu, je bil že tri filme kasneje nominiran za oskarja v filmu Cry Freedom. Vse do danes je Denzel obveljal za merilo, ki ga želijo doseči mnogi. Prav te dni pa smo v kina pospremili zaključek njegove trilogije Pravičnik (The Equalizer), kar se zdi pravi trenutek, da pregledamo filmsko zgodovina tega slovitega igralca in preverimo, kateri so najboljši filmi Denzela Washingtona.

10. Ne pozabite velikanov (Remember the Titans, 2000)

Eden najboljših športnih filmov (ali pa vsaj filmov o ameriškem nogometu) v zgodovini temelji na resnični zgodbi o trenerju Hermanu Booneu, ki ga upodobi prav Denzel Washington, in njegovem poskusu vključitve nogometne ekipe srednje šole T. C. Williams (zdaj srednje šole Alexandria City) v Aleksandriji v Virginiji leta 1971. Čeprav je film danes nekoliko predvidljiv pa ga krasijo čudovite igralske predstave in čustveno jedro filma. Zabavno dejstvo: v stranski vlogi je tudi mladi Ryan Gosling, pred uspehom filma Beležnica.

9. Ameriški gangster (American Gangster, 2007)

Čeprav je bila Denzelova vloga v filmu Odvetnik (Roman J. Israel, Esq., 2017) priznana kot boljša, pa je Ameriški gangster preprosto boljši film, kjer Washington blesti. Film precej ohlapno temelji na kriminalni karieri Franka Lucasa, gangsterja iz La Grangea v Severni Karolini, ki je tihotapil heroin v ZDA z ameriškimi službenimi letali, ki so se vračala iz vietnamske vojne. Režiser Ridley Scott je ob Denzelu zbral še Russella Crowa, Josha Brolina, Chiwetela Ejioforja in druge. Dovolj da se film uvršča med najboljše gangsterske filme.

8. Bitka za slavo (Glory, 1989)

Zgodovinska drama o 54. pehotnem polku Massachusettsa, eni od zgodnejših afro-ameriških enot v Ameriški državljanski vojni. Film Edwarda Zwicka je bil deveti film v karieri Denzela Washingtona in že drugi, s katerim si je priigral oskarja za glavno vlogo in seveda novo nominacijo po Kriku za svobodo (Cry Freedom, 1987). Mnogim je trn v peti Matthew Broderick v glavni vlogi, saj je zgodba pripovedovana skozi njegove oči. Kljub temu je mladi Denzel pravi as v tej vlogi in skupaj s prej omenjenim filmom o apartheidu je bil filmski svet priča nastanku legende.

7. Let (The Flight, 2012)

Po treh animiranih filmih (Polarni ekspres, Beowulf in Božična zgodba) se je Robert Zemeckis vrnil k igranim filmom v velikem slogu. Zgodba o pilotu Williamu Whitakerju starejšemu, ki je pod vplivom alkohola po mehanski okvari čudežno zasilno pristal z letalom in rešil skoraj vse na krovu. Čeprav ga kličejo za junaka, se preiskava kmalu obrne v drugo smer, ko je pilot prikazan v drugačni luči. Film, ki predvsem po zaslugi izjemnega Washingtona, spominja na Brodolom s Tomom Hanksom.

6. Filadelfija (Philadelphia, 1993)

Deveti najbolj dobičkonosen film leta 1993 je bila zgodba odvetnika Andrewa Beckett (Tom Hanks), ki prosi odvetnika za telesne poškodbe Joeja Millerja (Denzel Washington), naj mu pomaga tožititi delodajalca, ki ga je odpustil, potem ko je odkril, da je gej in ima aids. Verjetno gre za enega najbolj pomembnih filmov vseh časov, saj je nagovoril tematiko HIV/AIDS in predstavil homoseksualne osebe kot dobre, kar se do tistega trenutka ni zgodilo velikokrat, vsaj ne na taki ravni.

5. Hurikan (The Hurricane, 1999)

Rubin »Hurikan« Carter je bil nekdanji boksarski prvak srednje kategorije, ki je bil po krivem obdolžen trikratnega umora v baru sredi New Jerseya, in nato iz zapora izpuščen dvajset let kasneje. V času zaporne kazni je nastala njegova biografija Šestnajsta runda (The Sixteenth Round), ki je bila temelj tega filma in tudi pesmi Hurricane Boba Dylana. Denzel Washington je za vlogo prejel zlati globus ter nominacijo za oskarja. Vsekakor ena najboljših vlog in filmov v njegovi karieri.

4. Tragedija Macbeth (The Tragedy of Macbeth, 2021)

Najnovejši film na tem seznamu je poklon njegovi gledališki karieri, ki je verjetno na isti ravni kot filmska. Joel Coen je film režiral in spisal po gledališki igri Williama Shakespeara in ponudil nov vpogled. Z odličnimi igralskimi predstavami, kinematografijo in režijo samo je Macbethova tragedija eden najboljših filmov v karieri Denzela Washingtona, ki mu je prinesla tudi deveto nominacijo za oskarja in nič koliko drugih. Brez dvoma pa gre za najbolj vizualno privlačen film njegove kariere.

3. Ograje (Fences, 2016)

Mejnik njegove kariere je film Ograje, kjer je poleg glavne vloge stopil še v čevlje režiserja in producenta. Ob njem blestijo še Viola Davis, Stephen McKinley Henderson in Jovan Adepo. Scnarij je napisal August Wilson po lastni gledališki igri, ki mu je leta 1985 prinesla tudi Pullitzerja. Zgodba filma se odvija v ameriškem Pittsburghu v petdesetih letih prejšnjega stoletja in spremlja temnopoltega smetarja, nekdanjega igralca bejzbola v črnski ligi Troya Maxsona, ki se trudi skrbeti za družino v svetu, ki ga vse bolj potiska navzdol. Eden najboljših filmov leta 2016 in preteklega desetletja.

2. Malcolm X (1992)

Pravijo, da mu je oskarja sicer »speljal« Al Pacino za Vonj po ženski (Scent of a Woman), a Malcolm X je verjetno najbolj pomembna vloga njegove kariere. Ena najboljših biografij vseh časov temelji na avtobiografiji, ki jo je spisal kar Malcolm X sam. Režiser Spike Lee se je s filmom uvrstil med najbolj priznane režiserje, prikaz življenjega velikega aktivista pa govori sam zase. O oskarjevski aferi je Denzel povedal: »Bili so časi, ko nisem želel zmagati. Ko je zmagal Pacino za Vonj po ženski, sem bil sam nominiran za Malcolma X. Takrat nisem želel zmagati. Počutil bi se slabo. To je bil Pacinov čas.« In prav to je verjetno najboljši prikaz osebnosti Denzela Washingtona.

1. Dan za trening (Training Day, 2001)

Policijski narednik Alonzo Harris je že dolga leta v službi na oddelku za narkotike. Njegov način dela briše mejo med zakonitostjo in korupcijo, svoje izkušnje pa bo poskušal zdaj prenesti na svojega novega varovanca. Idealistični novinec Jake Hoyt ima precej drugačne nazore od Alonzovih in na razpolago ima le 24 ur časa, da se dokaže svojemu šefu. V enem dnevu bosta oba postavila na kocko življenje in kariero.

Ko bo zgodovina pokazala najboljše igralske predstave vseh časov, bo zagotovo predvajan prizor, v katerem Alonzo (Denzel Washington) pravi: »King Kong ain’t got s**t on me!« Najbolj ikoničen prizor v karieri Denzela Washingtona.

Eden največjih vseh časov

Denzel Washington je brez dvoma eden največjih igralcev vseh časov. Čeprav je izbira, da je najboljši, seveda subjektivna, se bi bilo kar težko prerekati, da ne gre za oprijemljivo dejstvo. Gre za giganta in legendo filmskega sveta.

Kateri je vaš najboljši film Denzela Washingtona in zakaj?

Poiščite nas na družbenih omrežjih