Najboljše grozljivke leta 2023

Leto je znova (prehitro) naokoli in ob tem času se spodobi sestaviti lestvico najboljšega, kar nam je ponudila filmska umetnost v letu 2023. Tokrat bomo preverili deset filmskih grozljivk, ki so (vsaj pri avtorju tega članka) pustile najmočnejši vtis.  

Megalomaniac

Belgijska grozljivka Megalomaniac bežno temelji na zločinih nikoli identificiranega resničnega serijskega morilca, ki je med letoma 1996 in 1997 ustrahoval prebivalce mesta Mons. V ospredju zgodbe sta otroka omenjenega morilca, Felix in Martha; prvi nadaljuje krvavo zapuščino svojega očeta, druga pa se skuša prilagoditi normalnemu življenju, vendar ne brez posledic. Megalomaniac je temačen, moreč, brutalen, napet in zastrašujoč vpogled v najbolj divjo zver na svetu; človeka. 

Beau is Afraid

Težko pričakovani tretji celovečerec Ari Asterja, ojdipovska črnohumorna srhljivka Beau is Afraid s fenomenalnim Joaquinom Phoenixom v glavni vlogi, je ob izidu močno razdelil tako kritike in občinstvo. Lunatična odisejada nevrotičnega naslovnega junaka, ki se ob vrnitvi domov sooči z demoni iz preteklosti, je vsekakor naporen, provokativen in konflikten film z obilico črnega humorja in odbitih preobratov. Kar pa je še najbolj pomembno; z njim je Aster znova potrdil, da je eno od najbolj unikatnih filmskih umetnikov ta hip. 

Family’s Dinner

Family Dinner je avstrijski šoker o mlademu dekletu, ki med preživljanjem počitnic na kmetiji svoje ekscentrične tete odkrije grozljivo skrivnost. Pričujoči film se ponaša z vzdušno zadušljivo in temačno atmosfero ter postopnim grajenjem suspenza, ki proti koncu izbruhne v brutalno družinsko tragedijo. Poleg tega film postreže z močnim družbenim komentarjem o predsodkih, ki jih še vedno gojimo do ljudi s prekomerno težo. Family Dinner je film, ki te sili, da ga ne pozabiš! 

In My Mother’s Skin

Filipinski film zadnja leta vse bolj pridobiva na popularnosti, še posebej na področju grozljivk, kjer je letos presenetila nadnaravna folk strašljivka In My Mother’s Skin. Film, postavljen na Filipine v zadnjih mesecih 2. svetovne vojne in predstavi zgodbo družine, ki pade pod vpliv prekletstva lokalne gozdne vile, se ponaša z vzdušno temačno fotografijo, domiselno uporabi motivov iz filipinske foklore, skrbno izpeljanih prizorov strašenja ter kompleksno zgodbo z večnim moralnim sporočilom o žrtvovanju in pohlepu, ki postopoma pripelje do zastrašujočega epiloga. 

Infinity Pool

Brandon Cronenberg, sicer sin legendarnega mojstra gravža in čudaštva Davida Cronenberga, se s svojim tretjim celovečercem, ZF srhljivko Infinity Pool izkaže kot samosvoj in provokativen filmar, ki samozavestno sledi očetovim stopinjam in tlakuje pot moderni t.i. telesni grozljivk z elemente znanstvene fantastike. Sprevržena, brutalna in kruta zgodba o paru, ki se med počitnicami na navidez idiličnem otoku spozna s sprevrženo subkulturo hedonističnih sadistov s prav posebnimi seksualnimi fetiši. Poleg prepričljivega morečega vzdušja, odličnih igralskih predstav, morbidnih idej in neprestano napetega dogajanja je film vreden ogleda že zaradi nastopa nove kraljice grozljivk Mie Goth, ki tudi tokrat dokaže, da na tem področju nima konkurence. 

The Eldery

Španski šoker The Eldery se sprva odvija kot temačna družinska drama o medgeneracijskih razlikah med očeti in sinovi; ostareli Manuel je po skrivnostnem ženinem samomoru predan v oskrbo družine svojega sina, vendar pa njegova prisotnost vnaša nemir in strah, kmalu pa se izkaže, da je Manuel tarča nevidne nadnaravne sile, ki je prizadela večino upokojencev v mestu. The Eldey vključuje nekatere najbolj strašljive in napete prizore tega leta, ki so dopolnjeni z odličnimi igralskimi predstavami, klavstrofobično atmosfero in naravnost odbitim končnim preobratom. 

When Evil Lurks

Ameriško-argentinska koprodukcija When Evil Lurks je bila ob izidu deležna oznake enega od najbolj strašljivih filmov vseh časov. Če je ta oznaka upravičena ali ne, je stvar debate, vsekakor pa drži, da pričujoči film ponuja nepozabno in odštekano izkušnjo, ki jo zlepa ne pozabiš. Zgodba o rojstvu parazitskega demona, ki lahko prevzame telo kateregakoli živega bitja, je polna norih preobratov, gnusnosti, prelite krvi in morbidnega črnega humorja, hkrati pa nikoli ne zapade v ceneno eksplotacijo ali praznoglav cirkus šoka in gnusa. 

Clock

Clock se – kar je že razvidno iz naslova – dotika tako minljivosti časa in predvsem dileme, s katero se sreča vsaka ženska; iztekajočo se biološko uro. Psihološka srhljiva spregovori o ženski, ki sicer ne čuti potrebe po materinstvu, vendar kloni pod pritiski družine in prijateljev ter sprejme sodelovanje v tveganem eksperimentu, ki bi “vzpodbudil” njeno biološko uro. Kar sledi, je zastrašujoč vpogled v žalostno resničnost marsikatere sodobne ženske, ki je še vedno prisiljena slediti tradicionalnim vzorcem in prevzeti vlogo matere in gospodinje, medtem ko druge plati življenja niso pomembne. Clock je nedvomno eden od najboljših feminističnih filmov letošnjega leta! 

El Conde

Satirična vampirska grozljivka El Conde je domiselna in zabavna gotska pripoved o nekdanjem čilskem diktatorju Augustu Pinochetu, ki se kot 250 let star vampir znajde v eksistencialni krizi in na osamljenem podeželskem posestvu vse pogosteje razmišlja o smrti, ob tem pa se mora soočiti tudi s preostankom njegove pohlepne in oportunistične družine. El Conde je zastrašujoče čudovita in za počit smešna destrukcija mita o patetičnem diktatorju, ki po vseh letihe terorja in političnega enoumja trči ob spoznanje, da je obsojen na popoln izbris iz poglavij človeške zgodovine. 

Cobweb

Cobweb je eno od vidnejših filmskih presenečenj letošnjega leta, ki vsaj na prvi pogled ne nudi veliko razlogov za ogled, saj daje vtis še ene generične nadnaravne grozljivke; osemletnik skuša raziskati izvor čudnega trkanja, ki naj bi prihajalo iz notranjosti sten njegove sobe, pri tem pa odkrije grozljivo skrivnost, v katero sta vpletena tudi njegova starša. Navkljub rahlo predvidljivemu zapletu je Cobweb presenetljivo napet, odlično odigran, atmosferičen in šokanten nadnaravni triler, ki se ves čas igra z gledalčevimi pričakovanji in ga ne pusti dihati vse do zadnje minute. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih