John McTiernan na letošnjem Grossmannovem festivalu

Letošnja 19. izdaja Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo zaznamovana z obiskom ameriškega režiserja Johna McTiernana, najbolj znanega po akcijskih uspešnicah kot so Predator (1987), Umri pokončno (1988) in Lov na rdeči oktober (1990). 

Letošnji festival bo potekal 19. in 20. junija v Ormožu, nato pa od 21. do 24. junija v Ljutomeru, kjer bo znova na voljo bogat izbor celovečernih, kratkih in dokumentarnih filmov, ki se bodo potegovali za festivalske nagrade – hude mačke. Letošnji prejemnik častnega mačka za življejsko delo bo ameriški režiser John McTiernan, ki velja za kralja akcijskih filmov v 80. in 90. letih. 

Režiser, ki je rojeval akcijske zvezde

McTiernan se je rodil 8. januarja 1951 in svoje prve uspehe na področju filma doživel relativno pozno, šele v drugi polovici 80. let. Njegov režijski (in scenaristični) prvenec Nomadi iz leta 1986 je hkrati tudi prvi film, v katerem je Pierce Brosnan odigral glavno vlogo. Film ob izidu ni bil deležen pozitivnih kritik, kar pa McTiernana ni oviralo pri nadaljnih uspehih. Naslednje leto je posnel svojo prvo veliko uspešnico, ZF pustolovsko grozljivko Predator, ki je nemudoma postala kultna in dandanes jo pogosto uvrščajo med najboljše akcijske filme vseh časov, hkrati pa je utrdil položaj glavnega igralca Arnolda Schwarzeneggerja kot svetovne akcijske ikone. 

McTiernan je do leta 1990 ustvaril še dve akcijski klasiki. Leta 1988 je presenetil s trilerjem Umri pokončno, s katero se je Bruce Willis iz igralca v slabih komedijah in žajfnicah prelevil v eno največjih svetovnih akcijskih ikon, dve leti kasneje pa je sledil še vohunski triler Lov za rdeči oktoberSeanom Conneryjem in Alecom Baldwinom v glavnih vlogah. McTiernan je svojo kariero uspešno nadaljeval tudi v 90. letih; Umri pokončno brez oklevanja (1993), Zadnji akcijski heroj (1993), predelava klasičnega romantičnega trilerja Afera Thomasa Crowna (1999) in 13. bojevnik (1999). 

McTiernan tudi predsednik letošnje žirije Grossmana

Letošnji festival bo med drugim zaznamovan s posebno retrospektivo McTiernanovih filmov, režiser pa bo izvedel tudi posebni javni pogovor in predsedoval žiriji za najboljši celovečerec, na zaključni prireditvi pa bo prejel nagrado častni hudi maček

Poiščite nas na družbenih omrežjih