Zaprtje kinodvoran in vrh ledene gore

Učinki, posledice in nora prihodnost

Aktualno politično in zdravstveno dogajanje že več mesecev razburja javnost. Nekateri brezglavo prikimavajo, drugi pa se arogantno in neumno upirajo. Vsi skupaj pa si verjetno najbolj želimo le normalno v kavarni spiti kavico in za trenutek odmisliti vse trenutne probleme.

Če novinarji redno sprašujejo ljudi, kako zelo pogrešajo kafiče, pa nas zanima kako zelo pogrešate kinodvorane?  

Odprtje kinodvoran jaz osebno nestrpno pričakujem, saj ga lahko razumemo na več načinov. Odraža se lahko na večih različnih nivojih našega življenja, zato ga lahko razumemo kot signal, da se korona stanje končno izboljšuje. Lahko pomeni zgolj zapravljanje nekega našega prostega časa oziroma poslušanje in gledanje novih zgodb, ki nam jih v teh časih še kako zelo primanjkuje.

Kinodvorane imajo tako zares velik vpliv na naša življenja. Mogoče celo še večja kot si sami mislimo, zato predlagam, da pogledamo malo globlje kaj in kako.

Zaprtje kinodvoran je ponudnike stisnilo v slepo ulico. Vsi so bili prepuščeni sami sebi in so bili brez izhoda. Posledično so nekateri takoj napovedali propade, drugi začeli životariti, tretji pa so znali to stanje zelo dobro izkoristiti ter ubrati nove načine in metode.

Luč na koncu tunela je tako za filmsko industrijo trenutno pretočno predvajanje vsebin – streaming. Potrebno se je zavedati, da bo prehod na stream za vedno spremenil filmsko industrijo. Popolnoma bo spremenil naše navade, naše poglede in naša pričakovanja, zato bo posledično seveda spremenil tudi nas. Še huje pa je, da bo ta sprememba pustila grozne posledice in trajne rezultate.

Končni ponudniki streamanja bodo tako postali še močnejši, medtem ko pa bo drug nekomercialni film lahko popolnoma izumrl. Če zbanaliziramo, lahko tako uporabimo logiko večine, da najraje gledamo blockbuster vsebine Netflixa in Disneya, ostalega nezanimivega sranja pa tako in tako raje sploh ne gledamo. V naslednjih nekaj dneh namreč raje pogledamo še 7 sezon bog ve, katere serije, potem pa nas čaka še spin off in predzgodba. Z veseljem ponovimo vajo še z drugo serijo, ki je baje še boljša od ravno pogledane. Pri tem se lahko zgolj nasmejimo, ali pa nakremžimo obraz, ker je to že skoraj postalo dejstvo.

Ampak vse to, kar nam je ponujeno, je narejeno na podlagi analitike. Vsiljeno nam je torej točno to, kaj bomo gledali, kdaj bomo gledali in kaj si bomo želeli. Na drugi strani pa lahko v živo spremljamo absurdna dejanja naših velikih voditeljev, ki kakršnokoli nekomercialno in kritično umetnost zatirajo, zaničujejo, ali celo uničujejo.

Kritična umetnost bo tako zelo verjetno kmalu izumrla. Izgubili bomo cel kup novih talentov, novih zgodb, novih pogledov na svet in v končni fazi novega potenciala, ki bi ga lahko razvijali in ob njem tudi uživali.

Tako, da nam bo s spremembo lahko ostal le še udoben svet našega kavča, iz katerega pa zaradi samoizolacije itak ne moremo. Upamo lahko samo to, da ne postanemo samo še bolj pridno robotski.

Zato kot velikega filmskega ljubitelja in nekoga, ki res komaj čakam, da lahko končno zaživi malo bolj normalno življenje, komaj čakam, da se kinodvorane zopet odprejo.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top