Marvel se s superjunaki ponovno podaja v svet videoger

Revolucija v filmski industriji, ki jo je je lastnoročno ustvaril Marvel ima na celotno panogo zelo velik vpliv. Z velikimi franšizami je popolnoma spremenil pravila igre in navade gledalcev, očitno pa je njegov pohlep še veliko večji, saj Marvel agresivno vstopa tudi v svet videoiger. Čeprav je po veliki polomiji z videoigro Maščevalcev popolnoma zgrešil svoje cilje, pa je skupaj z Sonyevimi razvijalci in producenti razvil izvrstno sprejete videoigre o Spider-Manu in Milesu Moralesu. Ker so apetiti še večji, so skupaj tokrat naznanili še videoigro o Wolverinu.

Videoigre postajajo čedalje bolj popularne. Njihova vrednost iz leta v leto narašča in če je danes igričarska industrija vredna 152 milijard ameriških dolarjev, pa se do leta 2030 pričakuje, da bo njena vrednost narastla na osupljivih 270 milijard dolarjev. Za primerjavo, to je kar nekajkrat več od skupne vrednosti filmske in glasbene industrije, saj ti znašata “zgolj” 42 (filmska) in 23 (glasbena) ameriških dolarjev. Ker gre očitno za vrtoglave zneske je panoga še kako atraktivna za nove igralce oz. razvijalce. V posel tako agresivno vstopata Amazon in Google (ki zaenkrat ne žanjeta uspeha, vendar je vsem jasno, da gre tukaj za tek na dolge proge), filmska industrija pa hitro išče nove načine, s katerimi bi lahko izkoriščala tudi videoigre.

Lastniki velikih franšiz so tako precej hitro ugotovili, da spajanje in povezovanje zgodb iz enega formata v drugega daje samo še boljše stranske učinke. Tako se poveča lojalnost gledalcev, želja po več pa je samo še večja. Takšen način je Lucas Arts izkoriščal že zelo kmalu, saj bil eden prvih, ki je svoje zgodbe iz filma selil tudi v videoigre. Tako so nastali številni vrhunski naslovi, ki so pomagali širiti galaksijo tudi na druge formate, kot so stripi, risanke, knjige, zabaviščni parki in na ostale zabavne vsebine.

Ker so zaslužki velikanski, posledice pa več kot pozitivne, je Marvel recept, ki ga je dobil iz Lucas Artsa, preselil tudi na svoje superjunake. Te zdaj postopoma predstavlja tudi v novem formatu. Najprej smo videli izid Marvelovih Maščevalcev. Ti so napovedovali izjemno interaktivno večigralsko izkušnjo, ki pa so jo preveliki apetiti popolnoma pokvarili. Ustvarili so zgolj bledo doživetje, ki pa je največ pozornosti posvečalo nakupom s pravim denarjem v igri.

Napako so razvijalci kar hitro pometli pod prag in skupaj s Soniyevim razvijalcem in producentom ustvarili Spider-Mana, ki je požel izjemno pozitivne kritike. Šlo je namreč za izjemno upodobitev vseh aspektov sveta Spider-Mana in dobro igričarsko izkušnjo, ki je lahko igralce zabavala z dobro zgodbo in akcijskimi sekvencami.

Zelo dober komercialni uspeh, je razlog za nadaljevanje, kjer so igralci spoznavali svet Milesa Moralesa. Šlo je za praktično identičen recept, ki pa je ponovno dosegel vsa pričakovanja. Zato so istemu razvijalcu Marvelovi strokovnjaki zaupali še razvoj tretjega naslova, ki pa tokrat ne bo povezan s Spider-Manom, saj boste lahko igrali vlogo Wolverina.

Več kot očitno je, da se pohlep filmskih ustvarjalcev zaradi izjemne popularnosti prenaša tudi na videoigre, hkrati pa so ustvarjalci seveda primorani narediti tranzicijo na nove formate, ki bodo imeli večji obisk kot kinodvorane (še sploh zaradi koronavirusa) ali gledanja televizije. Seveda so za igričarje to odlične novice, saj jim bodo prinesle njihove najljubše like v bolj interaktivne oblike zabave, hkrati pa bo velika konkurenca prinesla večji napredek tehnologije in nove načine pripovedovanja zgodb. Zato bo verjetno samo vprašanje kdaj bomo lahko igričarstvu lahko rekli 9. umetnost. Ali pač?

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih