Recenzija: Life in a Year

»Srce parajoča romantična drama«

Slovenski režiser Mitja Okorn je že leta 2017 začel s snemanjem svojega prvega Hollywood filma – Life in a Year. Lani je projekt končno izdal in ogledali smo si lahko totalno nasprotje njegovega prvenca Tu pa tam.

V glavnih vlogah ganljive ljubezenske drame sta sin Willa Smitha, Jaden Smith, in Cara Delevingne. Zgodba govori o 17-letnem Darynu (Jaden Smith). Ta uspešno osvoji srce Isabelle (Cara Delevingne), a naletita na oviro – ona mu razkrije, da umira. Zato tudi takšen naslov filma, saj želi Daryn v zgolj enem letu pričarati Isabelle nepozabno izkušnjo.

Zgodba ni najbolj izvirna, saj spominja na veliko preteklih filmov: The Fault in Our Stars, Now Is Good, Me, Earl, and the Dying Girl in Keith. Tako lahko zasledimo veliko dramatizacije in klišejskih trenutkov, ki res poudarijo hollywoodski stil filmov. Predvidljivost zgodbe je še ena slabost filma, saj takoj lahko vidimo, kdaj se bo zgodil kakšen vzpon ali padec. Manjkala je dodatna dinamika v zgodbi, ki bi ločila film od ostalih, kar je najpomembnejša pomanjkljivost celotnega filma.

Ne glede na prej omenjeno, film vseeno v določenih trenutkih gledalca res gane z zelo čustvenimi prizori. Za popolno izkušnjo moramo vzljubiti glavna lika, kar so kritiki omenjali kot veliko težavo filma. Igra glavnih igralcev in predvsem Chrisa D’elie v vlogi Phila je bila izredna. Jaden Smith je pozitivno presenetil, imel je več različnih priložnosti, da se izkaže v čustvenih scenah in je to tudi odlično storil. S tem filmom je dokazal, da lahko brez težav odigra glavno vlogo v tovrstnih filmih.

Režisersko se mi zdi, da je bil projekt izpeljan kar se da odlično, saj je iz tehničnega pogleda izvrsten. Vseeno težava nastane pri sestavljenosti zgodbe, ki je ločena na veseli in žalosten del, kar ne pomaga celoti, saj dobimo občutek, kot da gledamo dva različna filma. Pri tem ponovno naletimo na težavo napisanega scenarija, ki bi zagotovo lahko bil izboljšan ali spremenjen. Določeni projekti Mitje Okorna so mi še vedno ljubši, še posebej pa je zanimiva njegova evolucija od filma Tu pa tam do Life in a Year.

Film priporočam vsem, ki jim je všeč žanr romantične drame. Najstniki, ki se še iščejo v ljubezni, se zagotovo lahko v filmu hitro najdejo in poistovetijo z glavnimi liki. Srce parajočih prizorov pa je v filmu tudi tudi več kot dovolj za druge ciljne skupine. Film si je možno ogledati na naročniškem videu na zahtevo VOYO.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Izjemno čustvene scene
  • Prikupen ježek
  • Kratek in sladek

MINUSI

  • Predvidljivost
  • Klišejska in ponavljajoča zgodba
  • Sestava in montaža zgodbe

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih