Lestvica TOP 10 zmagovalcev zlate palme v Cannesu

Zlata palma oz. Palme d’Or je ena najbolj prestižnih filmskih nagrad na svetu. Festivalska sezona je v polnem teku in Cannes letos ne skopari z velikimi imeni. V preteklosti je že ustvaril veliko zvezd in veljal kot odličen napovednik za oskarje, zato smo se odločili, da preverimo, katera imena in filmi so v preteklosti najbolj navdušili, hkrati pa slavili na največjem festivalu v Evropi.

10. Tretji Človek

Zagotovo eden najboljših filmov vseh časov. Dogajanje v filmu Tretji človek je umeščeno v Avstrijo, Dunaj, v čas po koncu druge svetovne vojne, kjer Američan Holly Martins (Cotten) preko prijatelja Harryja Limea (Welles) dobi službo. Vse se postavi na glavo, ko ob prihodu izve za Limeovo smrt. Slavni Orson Welles je navdušil v filmu in mnogi so film označevali kot mojstrovino. Tretji človek še danes velja za najboljši britanski film vseh časov.

9. Ljubezen

Ljubezen oz. Amour je Hanekejev drugi zmagovalec na festivalu Cannes. Priznani režiser je s filmom prikazal težko bitko dveh upokojenih glasbenih učiteljev, saj nekega dne Anne utrpi prvo v seriji več kapi, ki ji pustijo hude posledice. Ne more več igrati klavirja zaradi paralizirane roke in hitro napredujoče demence. Čustveni film je s svojo realno predstavo bolezni zagotovo vrhunski in sodi med sam vrh evropskih filmov.

8. 4 Meseci, 3 tedni, in 2 dneva

4 Meseci, 3 tedni, in 2 dneva je romunski umetniški film, ki predstavlja zgodbo Otilie in Gabite. Gabita je noseča in hoče narediti splav, a leta 1966 so v Romuniji sprejeli zakon o prepovedi splava. Tako nastanejo težave. Enostavna zasnova, ki je izvrstno predstavljena in izvedena. Prikazana je na preprost način in poudarek je na pravih mestih, ki doda dodatno moč brutalni iskrenosti filma.

7. Plesalka v temi

Dobro poznani režiser Lars Von Trier ima mnogo odličnih filmov in med njegovo smetano lahko zagotovo uvrstimo Plesalko v temi oz. Dancer in the Dark. Govori o Selmi Jezkovi (Björk) in njenem težkem življenju z enajstletnim sinom Geneom. Selmi iz dneva v dan vid peša in zaveda se, da bo ista bolezen doletela tudi njenega sina, če ne bo česa ukrenila. Drama z elementi muzikala na čuden način pritegne gledalca, a celotna zgodba je izjemno zastavljena. Zapleti in predvsem konec so precej zanimivi. Film ima par pomanjkljivosti, ki jih je potrebno spregledati, da lahko uživate v njem do potankosti.

6. Apokalipsa danes

Režiser Francis Ford Coppola in film Apokalipsa danes oz. Apocalypse Now ne potrebujeta širše obrazložitve. Govori o blaznosti vietnamske vojne in spremlja častnika Benjamina Willarda (Martin Sheen), ki se spopada z živčnimi težavami ter v Vietnamu dobi posebno nalogo. Visoki častnik Walter Kurtz (Marlon Brando) je pravo presenečenje in vrhunec filma. Apokalipsa danes za mnoge velja kot najboljši film o vietnamski vojni.

5. Pianist

Še en vrhunski vojni film nas popelje v svet Pianista oziroma Adriena Brodya. Film je poleg zlate palme prejel tudi tri oskarje. Za njim sicer stoji kontroverzni režiser Roman Polanski, a zaradi tega ne moremo trditi, da gre za slab film, daleč od tega. V filmu je vidna tudi osebna zgodba Polanskega, ki je tudi sam občutil preganjanje in grozo nacizma. Zgodba govori o poljskem skladatelju Wladyslawu Szpilmanu in grozotah druge svetovne vojne.

4. Sladko življenje

V filmu La dolce vita oz. Sladko življenje je Federico Fellini ustvaril sladko zgodbo o iskanju idealnega življenja v obdobju sedmih dni v Rimu. Film in režiser sta bila zelo priljubljena in zgodba še danes postavlja veliko eksistencialnih vprašanj. To gledalca nikakor ne odvrne od ogleda, prej obratno. Film je zelo zabaven, s Fellinijevim stilom pa se v zgodbi zlahka izgubiš do tolikšne mere, da skoraj pozabiš, kaj točno te sprašuje. Popolna kombinacija.

3. Parazit

Parazit je film, katerega bomo omenjali še vrsto let. Na oskarjih je dosegel to, kar ni uspelo še nobenemu tujejezičnemu filmu in Cannes je bil  vsekakor idealen napovednik. Vrhunski film govori o družini, ki skriva svojo identiteto in se vzpenja po družbeni lestvici, dokler se zadeva ne začne počasi lomiti. Režija, zgodba, montaža slike in tempo filma so s strani režiserja Boja vrhunsko združeni in posledica je prava mojstrovina.

2. Taksist

Taxi Driver oz. Taksist je izšel leta 1976, a še danes debatiramo o tem ali je najboljša karakterna študija v zgodovini filma. Režiser Quentin Tarantino se strinja s to trditvijo, kjer je dal veliko pohvalo kultnemu Martinu Scorseseju. Scorsesejeva magija se kaže v tem, da nas je lahko zbližal s tako absurdno osebo in pokazal njegov zorni kot ter nam zadevo razložil do mere, da smo razumeli Travisa Bickla (De Niro). Če se kdo ne strinja s tem, da je Taksist vrhunski film ga soočimo s slavnim citatom iz filma, ki se glasi »You talkin’ to me?«.

1. Šund

Quentin Tarantino se je dokončno zacementiral kot bodoča režiserska zvezda z zmago zlate palme za svoj drugi film Pulp Fiction oz. Šund, kar je presenetilo absolutno vse: občinstvo, javnost, kritike in mnoge filmske ustvarjalce. Neka gospa je pri predaji nagrade celo vzklikala, da je film ‘smeti’. Šund lahko opišemo kot vino, iz leta v leto je boljši in vedno bolj brezčasen. Zmaga v Cannesu je bila vsekakor zaslužena in le še ena krona manjka Tarantinu, da bi osvojil filmski svet – oskar za režijo.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih