Lestvica TOP 10 videoiger, ki si zaslužijo filmsko adaptacijo

Format videoiger je zabava, ki v svoji kratki zgodovini hitro pridobiva na popularnosti. Njen komercialni uspeh je bil v preteklosti odvisen predvsem od izjemnih naslovov posameznih videoiger, danes pa temelji na tekmovalnosti in večigralstvu. Če nekateri industrijo videoiger še vedno jemljejo malce z rezervo, naj povemo, da je njena vrednost že dolgo mnogo večja kot je vrednost glasbene in filmske industrije skupaj.

Če je igričarska industrija včasih navdih jemala iz filmske industrije, se danes trend spreminja. Iz dneva v dan vidimo več filmskih adaptacij, ki nastanejo po videoigrah. Žal v preteklosti nismo videli preveč kvalitetnih izdelkov, vendar obljubljena prihodnost kaže ravno obratno.

Ker nastaja vse večja želja po gledanju svojih najljubših junakov na velikem ekranu, nastajajo tudi vse večji finančni apetiti. Igričarska industrija ima kar nekaj odličnih naslovov, zato smo za vas, kot veliki ljubitelji videoiger, pogledali v katalog in izbrskali nekaj imen, za katere mislimo, da bi bili na filmskem platnu več kot fenomenalni.

10. Gran Turismo

Že dolgo nismo videli zares dobrega dirkaškega filma. Takšnega resnega, ki zna prikazati občutek hitrosti in tveganja v tekmovanju z dirkalniki oz. takšnega, ki bi znal pokazati navdihujočo zgodbo dirkaškega navdušenca, ki se je s težkim odrekanjem povzpel visoko na karierni lestvici. Več kot odličen naslov pri takšni adaptaciji bi bil Gran Turismo, saj je franšiza veliko bolj resna in v srcu nosi vse prej omenjeno. Njegov DNK bi bil garant, da bi dobili kakovosten in resen film in ne ponovno neke neumne izpeljanke, kot so to počeli nekateri drugi tekmeci.

9. Guitar Hero

Znanih zgodb iz rock’n’rolla je premalo. Vsaj tistih dobrih. Na srečo žanr rešujejo filmi kot so Doors, Hoja po robu in nekateri drugi. Gre namreč za zgodovinsko najpomembnejši čas, ki je za vedno redefiniral potek zgodovine in kulture. Vendar pa žal prevečkrat zgodbe v rock’n’rollu nimajo srečnega konca niti srečnega ozadja. Vpliv slave namreč s sabo prinese številne težave, zato bi bilo iz ozadja zelo zanimivo videti, kako poteka življenje rock legende. Za nagrado pa bi lahko bili nagrajeni še z obilo dobre glasbe. Kaj več sploh lahko še zahtevamo?

8. Far Cry

Idilične lokacije, osupljivi hudobci in zgodbe o uporu, drogah in orožju. Vse to in še več je Far Cry, zato bi bila dobra filmska adaptacija nekaj najboljšega, kar bi lahko videla franšiza. Vendar samo v primeru, da bi bila narejena vsaj tako dobro kot so narejene njene videoigre. Spomnimo se namreč samo kultnega Vaaza iz tretjega dela – hudobca, ki se brez kakršnegakoli problema lahko kosa z najboljšimi antagonisti v katerikoli zgodbi.

7. Gears of War

Nekaj se šušlja, da naj bi ta franšiza zelo kmalu dobila svojo filmsko adaptacijo. Prosimo samo, da naj ostanejo zvesti videoigri. Ta je namreč naravnost osupljiva, saj njena kombinacija akcije, krvavega nasilja, zanimivih lokacij, fenomenalnih nasprotnikov, popolnih likov in izjemne emocionalne zgodbe predstavlja perfektne temelje za nepozabno zgodbo, ki vsaj v videoigrah prinaša vse od solz pa do smeha. Upajmo, da bo enako tudi pri filmski adaptaciji.

6. Mass Effect

Do izida Mass Effect je bil sinonim za znanstveno fantastiko Vojna zvezd. Nato pa so se zgodili tektonski premiki, saj je Mass Effect uspel na igralne konzole prinesti tako epsko zgodbo in tako izjemne like, da se mu tudi skoraj 15 let po izidu, podobni izdelki niso niti približali, kaj šele konkurirali. Naslov je postavil takšen nivo, da ga bo težko doseči kaj šele preseči. Enako naj velja tudi za filmsko adaptacijo.

5. Bioshock

Ena najboljših in najbolj misterioznih iger, ki s svojo identiteto zlahka pomete katerikoli drug filmski ali igričarski naslov si nujno zasluži svoj film. Verjetno lahko gremo še dlje. Občinstvo ga nujno potrebuje, saj zgodba Bioshocka enostavno mora biti videna in predstavljena širši publiki.

4. Deus Ex

Deus Ex je naslov, ki je na novo definiral pogled na videoigre. Njegova osupljiva zgodba, vrhunski liki, inovativni pristopi in težke odločitve, ki so vplivale na potek celotne zgodbe, so lahko vrhunska iztočnica za filmsko adaptacijo. In če vsemu temu sledi tudi film, potem smo lahko priča zanimivim in še ne videnim konceptom, ki bi lahko zlahka zasenčili katerikoli film, ki se ukvarja s podobno tematiko – človeštvom v prihodnosti, robotizacijo ljudi in dilemi o dobrem in slabem.

3. Metal Gear Solid

Hladna vojna s pridihom znanstvene fantastike, močnimi liki in čustvenim pripovedništvom so samo nekateri močni temelji franšize Metal Gear Solid. Igra, ki je na koncu devetdesetih let prehitela tok časa je s svojo identiteto navdihnila tako filmske težkokategornike kot tudi celoten igričarski žanr. Prav zato si absolutno zasluži dobro filmsko adaptacijo, saj je njena zgodba zmožna povzročiti enak vpliv tudi pri ljubiteljih filma. To lahko doseže le, če naslov ostane zvest sebi in ne denarju.

2. System Shock

Kulten, a žal že skoraj pozabljen naslov, System Shock je za najlažjo predstavo nekakšna vesoljska odiseja podobna filmu Stanleya Kubricka. Govori namreč o znanstvenofantastično zgodbi, ki se ukvarja z nadvlado robotov nad človeštvom. Vse skupaj pa je zapakirano v izjemno pustolovsko in misteriozno zgodbo. Če to ni popoln recept za film, kaj potem je?

1. Half-Life

Najboljša igra vseh časov si zasluži najboljši film. Pika. Vsi, ki so igro kadarkoli igrali se bodo takoj popolnoma strinjali. Za vse, ki pa naslova še ne poznate, gre za epsko zgodbo. Postavljena je v bližnjo prihodnost, ko je človeštvo doživelo popoln razpad ter navezalo stik z nezemeljskimi bitji. Medsebojno sodelovanje in raziskovanje pripelje do katastrofe, ki bi lahko bila usodna za vso človeštvo in celotno galaksijo. Na srečo pa nasproti stojijo pogumni uporniki, ki imajo načrt za reševanje.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top