Lestvica TOP 10 športnih filmov

Toplo vreme in visoke temperature kar kličejo h gibanju. Ker je včasih za to težko najti motivacijo, smo za vas pripravili lestvico TOP 10 športnih filmov, ki vas bodo navdihnili za šport.

Poskusili smo poiskati veliko različnih zgodb, saj verjamemo, da se boste našli v vsaj eni. Filmov, ki slovijo kot športni, je ogromno. Izbrali smo 10 nam najljubših, ki bodo na vaša usta narisali nasmeh in v možganih povzročili sproščanje adrenalina.

10. Chariots of Fire (1981)

chariots of fire

Danes se filma spominjamo predvsem po ikonični glasbeni spremljavi in posnetku olimpijcev, ki počasi tečejo ob plaži. Z oskarjem nagrajena športna drama režiserja Hugha Hudsona pripoveduje resnično zgodbo o dveh britanskih atletih iz zgodnjih dvajsetih let prejšnjega stoletja. Film se osredotoča tako na same moške kot na naravo časa v katerem je dogajanje. Rezultat je vznemirljiv pogled na Evropo med svetovnima vojnama in pokaže prve zametke modernih olimpijskih iger.

9. Borg vs. McEnroe (2017)

Spregledani film režiserja Janusa Metza Pedersena daje večji poudarek duševnim bolečinam kot fizičnim izzivom tenisa. John McEnroe (Shia LaBeouf) in Björn Borg (Sverrir Gudnason) sta dve močni sili v filmu, tako na igrišču kot zunaj njega. Njun legendarni dvoboj v finalu Wimbledona 1980 Pedersen poustvarja z vznemirljivo napetostjo. Borg proti McEnroeju ni samo film o osebnih in profesionalnih zmagah, temveč o posledicah nepopustljive zagnanosti in ambicij. Je tudi pogled na negativne sile, ki lahko vodijo športnike do uspeha.

8. I, Tonya (2017)

tonya harding

I Tonya je film o resnični zgodbi ameriške drsalke Tonye Harding, njenem rivalstvu z Nancy Kerrigan in tragičnem epilogu, ki je sledil. V glavni vlogi je Margot Robbie, ki glavno junakinjo izredno dobro upodobi. Tekom filma vidimo kako njeno osebno življenje vpliva na njeno tekmovalnost. Drsanje je vse kar ima in k temu se zateka po številnih zlorabah, ki jih doživlja s strani partnerja in lastne mame. Film zelo dobro prikaže športne sekvence, predvsem nastope Hardingove in njen vzpon od začetka do tragičnega zaključka. Glavno junakinjo prikaže bolj empatično kot mediji leta 1994. Čeprav ji mnogi dejanj nikoli ne bodo oprostili, nam film kvalitetno prikaže kako in zakaj je prišlo do zloglasnega dogodka.

7. Rush (2013)

james hunt niki lauda

Športni film o dveh alfa voznikih Formule 1. V filmu ni čaščenja junakov: tekmeca Formule 1, James Hunt (Chris Hemsworth) in Niki Lauda (Daniel Brühl), sta upodobljena v vsej svoji slavi in antipatičnosti. Sta velika nasprotnika, ki se ne marata, a se spoštujeta. Rush je fascinantna študija rivalstva in športnikov, ki so za zmago pripravljeni tvegati svoje življenje. Vsakič, ko strastni dvojec pride na progo, je izredno napeto, saj ni jasno kako se bo zadeva končala. Režiser Ron Howard dobro ustvarja napetost, s čimer tudi gledalca drži na trnih. Film je zelo dober vpogled v čase F1, ko je bil v ospredju še vedno dirkač in ne toliko bolid. Vrhunec filma je vsekakor znamenita nesreča Laude v Nurburgringu, ko njegov bolid zagori in za trenutek ni jasno, ali bo nesrečo preživel ali ne.

6. Cool Runnings (1993)

jamacian bob sled team

Cool Runnings je legendarna športna komedija, ki svoj navdih črpa iz resnične zgodbe jamajške bob ekipe. Kdo se ne spomni legendarnega vprašanja »Sanka, are you dead?« in odgovora »Ya, man.«? Film je poklon izjemni zgodbi jamajskih športnikov, ki so navkljub vsem oviram uspeli svojo državo zastopati na zimskih olimpijskih igrah. Zgodba nas navdihne, da nič ni nemogoče in pokaže, da trdo delo obrodi sadove. Piko na i vsekakor da tudi odlična izbira glasbe. Film ob katerem se boste od srca nasmejali, obenem pa o njem govorili še tedne po ogledu.

5. Coach Carter (2005)

coach carter

Coach Carter je z naskokom najbolj podcenjen športni film vseh časov. Glavni lik je Ken Carter, trener lokalne srednješolske košarkarske ekipe, ki ima zahtevno nalogo dvigniti ekipo iz povprečja. Samuel L. Jackson je fantastičen v glavni vlogi. Zgodba govori o tem kako je trener Carter vzpostavil red med talentiranimi, a izgubljenimi mladeniči v Richmondu. Za večino je predstavljal tudi očetovski lik, ki ga številni fantje doma niso imeli, posledično pa so zato zapadli v slabo družbo. Film zelo lepo prikaže, da trda vzgoja ni nujno napačna, če so pravila postavljena jasno in tudi mladeniči vidijo sadove tega dela. Sporočilo filma je ganljivo, športne sekvence pa so zelo kvalitetno narejene za svoj čas.

4. Ford v Ferrari (2019)

matt damon christian bale

Ford v Ferrari je tipičen dirkalni film, izveden v popolnosti. Njegova kakovost se skriva v odličnem igranju Matta Damona in predvsem Christiana Bala ter v vrhunskih dirkalnih prizorih. Zgodba temelji na resničnem dogodku iz dirke Le Mans leta 1966. Režiser James Mangold dobro prikaže srdit boj med Fordom in Ferrarijem. Hkrati za glavnega junaka izbere Kena Milesa (Christian Bale), katerega talent je očiten, a ga ovira predolg jezik in pomanjkanje socialne inteligence. Vrhunec filma je vsekakor zaključek znamenite dirke leta 1966 in polemike, ki temu sledijo. Zagotovo najboljši športni film v zadnjih nekaj letih.

3. Moneyball (2011)

moneyball

Moneyball je najbolj pomemben film na naši listi, saj je njegova zgodba povzročila športno revolucijo. Temelji na resnični zgodbi Billya Beana (Brad Pitt), športnega direktorja bejzbol ekipe Oakland Athletics, ki je pomanjkanje sredstev poskusil izničiti z drugačnim vrednotenjem igralcev. Vse njegove odločitve so temeljile na statistiki in analitiki, ki se jo je dalo iz tega povleči. Tako je z daleč najnižjim proračunom uspel zgraditi vrhunsko ekipo, ki je konkurirala tudi New York Yankeejem in ostalim legendarnim franšizam. Danes podobno vrednotenje igralcev – na podlagi statistike, uporabljajo prav vsi največji klubi v vseh športih na svetu. Ta analitični pristop se še danes v športnih krogih imenuje »moneyball«. Film odlično prikaže intelekt Beana in njegove desne roke – Branda (Jonah Hill), ki sta bila vsaj 10 let pred ostalimi konkurenti, in kaj to pomeni v praksi.

2. Rocky (1976)

rocky

O Rockyu ni potrebno izgubljati besed. Legendarni film, fantastična glasba, odlični Sylvester Stallone in druščina. Film, ki vas bo vsekakor navdihnil za šport. Rocky Balboa je enostavno tako preprost, da ga hitro vzljubiš in z njim z veseljem deliš to pot od »niko i ništa« do glavnega izzivalca Apollo Creeda. Vsekakor eden naših najljubših športnih filmov vseh časov. Ni čudno, da je sledilo toliko nadaljevanj v katerih je Rocky dokončno zacementiral svoj kultni status.

1. Raging Bull (1980)

jake lamotta

Noben športni film ne ostane z gledalcem tako kot biografska zgodba Martina Scorseseja o norem boksarju Jakeu LaMotti (Robert De Niro). Kljub temu, da so njegovi divji boksarski dvoboji brez krvi, so zaradi intenzivnosti kamere Scorseseja, montaže Thelme Schoonmaker in grozljive predstave De Nira na robu trilerja. Slednji neverjetno upodobi Jaka Lamotto. Strašljiv je znotraj in zunaj ringa. Neverjetna zgodba o samouničenju, ki ne sodi zgolj med največje športne filme vseh časov, ampak med največje filme vseh časov, pika.

Športni filmi so lahko navdih za življenje

Šport in gibanje sta osnova za dobro počutje. Kot vidimo, na to temo obstaja obilo odličnih filmov. Nekateri so po resničnih dogodkih, spet drugi prepričljiva fikcija. Verjamemo, da se boste našli v vsaj eni od zgoraj omenjenih zgodb in upamo, da vas bodo ti filmi navdihnili za gibanje oz. v najslabšem primeru povzročili dobro počutje.

Obilo užitkov ob gledanju!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih