Lestvica TOP 10 romantičnih komedij

Le kaj storiti, ko dekle reče, da bi si danes rada ogledala eno ‘ful dobro’ romantično komedijo. Ni problema! Za praznik zaljubljencev smo izbrskali večne klasike v tej kategoriji in verjamem, da ne glede na to, kako velik oboževalec romantičnih komedij je, se bo našel vsaj en film na naši lestvici, ki jo bo navdušil.

Izbirali smo med bogato kolekcijo klasičnih romantičnih komedij, zato moramo omeniti častne ‘goste’ seznama, ki se niso uvrstili v elitno deseterico, a si vseeno zaslužijo omembo: Palm Springs, The Philadelphia Story, Nimaš pojma, Moonstruck, Princesa nevesta, Ljubezen na prvo bolezen, Dnevnik Bridget Jones in še bi lahko naštevali…

Kriterij za izbiro desetih najboljših je vključeval priljubljenost filma in glavnih igralcev, kemijo med glavnima igralcema, pomembnost za žanr in priljubljenost v Sloveniji.

10. Ta nora ljubezen (2011)

Film, ki je star deset let, začenja lestvico in velja za odlično moderno romantično komedijo. V njem naša srca osvoji predvsem Ryan Gosling, a tudi ostala zasedba pozitivno preseneti. Steve Carell se v fantastični preobrazbi ob igranju lika Cala po ločitvi nauči, kako se vrniti med ljubezenske lovce. Film ima presenetljive preobrate in zabavno zgodbo. V filmu navdušita tudi vedno odlični Julianne Moore in Emma Stone. Simpatičen film, ki je zagotovo vreden ogleda.

9. 10 razlogov zakaj te sovražim (1999)

10 razlogov, zakaj si ogledati ta film in devet od njih je Heath Ledger. Šalo na stran, v filmu, ki verjamem, da ste si ga mnogi ogledali že neštetokrat, mlajša sestra Bianca (Larisa Oleynik) mora na vsak način starejši sestri pričarati fanta. Le tako si ga bo lahko tudi ona omislila, saj ji trenutno to starši prepovedujejo, dokler Kat (Julia Stiles) ne stopi v razmerje. Hitro se zaplete, ko se Patrick (Heath Ledger) zaljubi v Kat.

8. Neskončen dan (1993)

Netipična romantična komedija, saj v njej Phil (Bill Murray) vedno znova doživlja isti dan, ki se ga ne more rešiti. Tako čez čas ugotovi, da je njegovo obnašanje nezrelo in obenem ugotovi kako odlična oseba ga spremlja. Philova producentka Rita (Andie MacDowell) prenaša njegove izpade in čez čas jo Phil bolje spozna in vzljubi. Film ne govori samo o romanci, ampak ima globlji pomen. Velikokrat zapademo v rutino in imamo občutek, da je vsaki dan isti. Strast do hobijev, druge osebe in boljši odnos lahko pri tem na počutje pozitivno vplivajo in ga neizmerno izboljšajo.

7. Pijana ljubezen (2002)

Zelo bizarna romantična komedija, v kateri je Adam Sandler zaigral bolj resno vlogo. Režiser Paul Thomas Anderson je znan po njegovem umetniškem stilu in to v tem filmu izmed vseh njegovih magično prikaže z uporabo barv in svetlobe. Dve osebi, ki sta popolno nepopolni se enostavno povežeta in pričarata edinstveno vzdušje. Pijana ljubezen govori o številnih težavah, kot so družbena anksioznost, osamljenost in na koncu še vpliv vsega tega na ljubezensko razmerje.

6. Romanca v Seattlu (1993)

Tom Hanks in Meg Ryan sta dobitna kombinacija za romantično komedijo. Sam Baldwin je užaloščen vdovec, a nekega dne njegov sin pokliče na oddajo nacionalnega radija, katerega posluša veliko žensk. Med njimi je tudi pisateljica Annie Reed, ki je zaročena, a ne more pozabiti Samovega glasu. Brezčasna romantična komedija je bila na vrhu v zlatem času filma – 90ih.

5. Notting Hill (1999)

Zlata obraza romantičnih komedij se prvič pojavita na lestvici. Seveda govorimo o pravljičnem paru Hugh Grant in Julia Roberts, ki sta izvrstna v filmu Notting Hill. William Thacker živi na Notting Hillu v Londonu, je ločen in se dolgočasi. Nekega dne William zagleda Anno Scott, ki je slavna filmska zvezda. Hitro se ponovno srečata, saj se William, ki si še ni opomogel od srečanja, nerodno spotakne v Anno in jo polije s pomarančnim sokom. Isti producent, ki je produciral Štiri poroke in pogreb je bil zaslužen tudi za Notting Hill. Več kot očitno mojster tega žanra.

4. Čedno dekle (1990)

Kraljica romantične komedije Julia Roberts se na četrtem mestu vrača v velikem slogu, in sicer kot glavna igralka filma Čedno dekle oz. Pretty Woman. Ob njej je v glavni vlogi na plakatu s črnimi lasmi, a v filmu s sivimi: šarmanten Richard Gere. Edward Lewis, bogati poslovnež, spozna privlačno prostitutko Viviano. Ta mu hitro ukrade srce in se iz dekleta na klic prelevi v pravo damo.Takojšnja klasika, ki je dodatno zacementirala Julio Roberts v sam vrh igralk tega žanra.

3. Annie Hall (1977)

Woody Allen je v zadnjih letih naletel na veliko obtožb. Annie Hall, kljub vsemu, enostavno ne moremo izpustiti iz našega seznama, saj je za mnoge najboljša romantična komedija vseh časov. Fantastična Diane Keaton je s svojim stilom očarala vso javnost v 70-ih. Woody Allen je, podobno kot v vseh filmih, osredotočen na dialog in kompleksne šale. Film pa je za svojo odličnost prejel kar 4 oskarje – najboljši film, najboljša igralka v glavni vlogi, najboljša režija in najboljši izvirni scenarij.

2. Štiri poroke in pogreb (1994)

Prav tako se na našo lestvico ponovno vračata Hugh Grant in Andie MacDowell. Še ena klasika iz 90-ih, Štiri poroke in pogreb, govori o šarmantnem Angležu Charlesu, ki se mu življenje vrti okrog deklet. Več porok kot obišče, manjša je želja, da bi se poročil, a nekega dne sreča Carrie. Film je bila tako velika uspešnica, da so po njej pred kratkim posneli tudi miniserijo. Na britanskih oskarjih je dobila prav vse glavne nagrade in tudi na oskarjih prejela dve nominaciji v izredni konkurenci.

1. Ko je Harry spoznal Sally (1989)

Smo že na vrhu žanra romantične komedije, kjer je še danes Ko je Harry srečal Sally oziroma When Harry Met Sally. Bolj popolne kombinacije si ne moremo omisliti v romantični komediji kot sta Billy Crystal in Meg Ryan. Zelo enostavna zgodba predstavljena skozi detajlni in natančen dialog. Številni menijo, da je to brezčasna romantična komedija, ki ji nobena nikoli ne bo kos. Zgodba govori o začetku prijateljstva, ki ju ljubezenska razočaranja pripeljejo skupaj, a vse se zaplete, ko njuno prijateljstvo preraste v nekaj več.

Kot lahko vidite sami, večina filmov prihaja iz 90-ih, kar pomeni, da v zadnjih nekaj desetletjih nismo videli prav dosti kakovostnih romantičnih komedij. Vprašanje, kje je težava, saj imamo šarmantnih igralcev in igralk za to več kot dovolj. Mogoče pa ni prisotnega več zanimanja s strani filmske industrije in kupcev, da bi tovrstne filme realizirali, kar pa je velika škoda.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih