Lestvica TOP 10 grozljivk

Grozljivke veljajo za najbolj specifičen filmski žanr. Ali jih obožuješ ali pa jih sploh ne moreš gledati. Vmesne variante ni. Tudi znotraj žanra je veliko vej, kam nas filmski ustvarjalci znajo popeljati. Veliko stvari namreč pri ljudeh vzbuja občutek groze. Za vas smo pripravili nam deset najboljših grozljivk, ki bi si jih morali ogledati.

Čar filmov je, da nas za nekaj trenutkov odpeljejo v drug svet, v katerega drugače najbrž nikoli ne bi šli. Dobri filmi v nas povzročijo reakcijo, kakršnokoli že. Žanr grozljivk je vsekakor tisti, ki se tukaj najbolj trudi. Nekateri filmi nas poskušajo prestrašiti z brutalnostjo, drugi z nenadnimi strašnimi prizori, spet tretji psihološko. Poglejmo naš izbor desetih grozljivk, ki bi jih moral pogledati vsak pravi ljubitelj tega žanra.

10. Podedovano zlo (2018)

hereditary

Hereditary oz. Podedovano zlo je najnovejši film na naši lestvici in vsekakor najboljša grozljivka zadnjega desetletja. Ari Aster je v svojem režiserskem prvencu navdušil in s preprosto, a vrhunsko izvedeno zgodbo poskrbel za enega boljših filmov zadnjega desetletja. V glavni vlogi blesti Toni Collette. Eden od prizorov (ki ga ne bomo razkrili, zaradi tistih, ki si filma, še niso ogledali) je v kinodvoranah ob ogledu povzročil kolektivni šok, kakšnega ne polnimo že vrsto let. No, lahko damo namig: avto, brat in sestra. Odličnost filma je v tem, da gledalca dve uri drži v šahu in ga ne izpusti. Niti za trenutek gledalec nima občutka, da je varno zadihati, kar je resnično težko doseči.

9. Mora v ulici Brestov (1984)

freddy kruger

A Nightmare on Elm Street oz. Mora v ulici Brestov še danes velja za enega najbolj strašnih filmov, ki je nekatere posameznike doživljenjsko zaznamoval in povzročil nehumane travme. Wes Craven ga je ustvaril s smešno nizkim proračunom, uspehu filma pa je sledilo logično nadaljevanje – franšiza. Glavno zlo je predstavljal Freddy Krueger, resnično strašen zlobec, ki je lokalne mladenke in mladeniče ubijal med spanjem. Film še danes velja za eno najboljših grozljivk vseh časov, Freddy pa spada v sam vrh filmskih zlikovcev. Ne bomo pretiravali, če rečemo, da je film pri mnogih gledalcih povzročil težave z nespečnostjo.

8. Osmi potnik (1979)

alien

Alien oz. Osmi potnik je znanstvenofantastična grozljivka, ki je objektivno najboljši film na naši lestvici. Ni pa najbolj strašen, zato temu primerna pozicija. Le kdo ne pozna legendarne Ripley (Sigourney Weaver) in njenih neverjetnih podvigov. Osmi potnik je film, ki nas popelje v vesolje in tam sooči z neznano nevarnostjo. Ridley Scott je z režijo poskrbel za klavstrofobično vzdušje, tako da je gledalcu ob ogledu neprijetno bolj psihološko kot vizualno. Osmi potnik velja za vrhunsko grozljivko, kateri je sledilo več nadaljevanj. Za mnoge je drugi del Aliens oz. Osmi potnik 2 celo boljši. Grozljivka, ki si svoje mesto na lestvici več kot zasluži.

7. Krik (1996)

scream

Scream oz. Krik je v 90-tih letih prejšnjega tisočletja poskrbel za vrnitev maskiranega morilca, katerega tarče so bili mladi. Wes Craven je po uspehu z Moro v ulici Brestov dodal še en dragulj v svoj mozaik. Posebnost filma je v tem, da so glavni liki del trenutnega časa in se tudi pogovarjajo o tem kaj se je zgodilo v drugih kultnih grozljivkah. Vsi se verjetno spomnite tudi parodije Film, da te kap, ki je nekoliko razvrednotila strašnost morilca iz filmov Krik, a ob prvem ogledu film še vedno ostaja grozen in zanimiv, saj storilca ne poznamo, hkrati pa je slednji resnično hladnokrven in pokonča vse pred sabo.

6. Petek trinajsti (1980)

jason

Friday the 13th oz. Petek trinajsti je vsem dobro poznana klasika, katere posledice vraževerni občutijo še danes. Režiserju Seanu S. Cunninghamu je uspelo na velika platna pripeljati Jasona, maskiranega morilca s hokejsko masko in mačeto, ki je sejal strah in trepet ter ubijal vse pred sabo. Vraževerje z datumom istoimenskega filma obstaja že od prej, a po tem filmu je doseglo vrhunec. Kot pri večini filmov pred tem, je tudi uspeh tega povzročil začetek franšize, ki danes zajema številna nadaljevanja, kjer Jason počne to, v čemer blesti – ubija.

5. Noč čarovnic (1978)

michael myers

Halloween oz. Noč čarovnic je brez dvoma ena najboljših grozljivk vseh časov, katere ogled je obvezen vsako leto konec oktobra. John Carpenter je uspel odlično prikazati surovo moč in namero Michaela Myersa, mentalnega bolnika, ki je po petnajstih letih pripora ponovno na misiji pokončati izbrano varuško. Uspeh filma je toliko bolj neverjeten, saj je bil izdan neodvisno in ustvarjen z zelo omejenim proračunom. Misteriozni glavni lik je poskrbel za razvoj franšize, kjer so v enajstih filmih poskušali prikazati, kaj ga dela takšen ubijalski stroj. V nobenem filmu jim to ni uspelo bolje, kot v originalu. Noč čarovnic ostaja kultna klasika.

4. Čarovnica iz Blaira (1999)

blair witch

The Blair Witch Project oz. Čarovnica iz Blaira je film, ki je poskrbel za revolucijo v žanru grozljivk. Zaradi svojega nenavadnega stila kamere, kjer je vse sestavljeno iz “domačih” posnetkov, je film nemudoma postal viralni hit in ob skromnem proračunu zaslužil več kot četrt milijarde dolarjev. Zgodba je preprosta. Skupina mladih se poda raziskat ali čarovnica iz Blaira res obstaja. Ko se začnejo dogajati nenavadne stvari, občutimo vso grozo glavnih likov in imamo občutek, da smo z njimi. Kamera nas namreč popelje v njihovo intimo, v dobrem in slabem. Uspeh filma je povzročil nastanek franšize, ki zajema filme, knjige, računalniške igre in stripe. Vsekakor zgodba o uspehu.

3. Paranormalno (2007)

paranormalno

Paranormal Activity oz. Paranormalno je moderna verzija grozljivke, ki je poskrbela za nespečnost naslednjih generacij. Za vse v filmu je poskrbel Oren Peli, ki je svojo idejo odlično uresničil. Paranormalno je namreč dosegel izreden uspeh in poskrbel za številna nadaljevanja. Tudi tukaj je zgodba preprosta. Mlad par ima občutek, da ju v njunem domu preganja nekaj nenaravnega. Da bi to preverila, se odločita namestiti kamere in “zabava” se prične. Najbolj strašno pri filmu je, da je sovražnik neznan in neviden. Vsi, ki verjamejo v duše in duhove, so film vzeli za svojega in zgodba jih je še nekaj časa preganjala. Je bilo tudi tebe strah zaspati po ogledu?

2. Izganjalec hudiča (1973)

the exorcist

The Exorcist oz. Izganjalec hudiča je kultni film, ob ogledu katerega se vam bodo naježile vse dlake na telesu. Zgodba govori o dvanajstletni, z demonom obsedeni, punci, ki jo mati poskuša rešiti s pomočjo dveh duhovnikov. William Friedkin je ustvaril brezčasno klasiko, ki je v času izdaje poskrbela za obuditev celotnega žanra grozljivk in pomenila preboj tudi na ravni Akademije. Izganjalec hudiča je namreč prva grozljivka, ki je prejela nominacijo za najboljši film na podelitvi oskarjev. Danes film velja za enega najboljših vseh časov in je v blagajne kinematografov prinesel neverjetne slabe pol milijarde dolarjev.

1. Teksaški pokol z motorno žago (1974)

leatherface

The Texas Chain Saw Massacre oz. Teksaški pokol z motorno žago je film, ki te že z naslovom pripravi na ogled. Gledalcu je takoj jasno, da bo film brutalen, neposreden in krvav. Tobe Hooper je uspel ustvariti enega najbolj grozljivih filmov vseh časov. Veliko pove dejstvo, da so njegovo predvajanje prepovedali v številnih državah, hkrati pa so ga ljubitelji tega žanra nemudoma vzeli za svojega. Leatherface je eden najbolj strašnih zlikovcev v filmski zgodovini, ki z motorno žago kolje vse pred sabo. Tudi tukaj je zgodba o uspehu povzročila nastanek franšize, ki zajema filme, računalniške igre in stripe. Film je bil ključen pri ohranjanju “slasher” žanra in velja za enega najpomembnejših vseh časov. Zaslužena številka ena!

Vrhunska grozljivka ne potrebuje bogatega proračuna

Recept za uspešno grozljivko se zdi jasen. Naša lestvica je polna neodvisnih, “majhnih“, filmov, ki so s svojih uspehom sprožili nastanek uspešnih franšiz. Velikokrat je bolj grozljivo nekaj, kar je res dodelano, kot vizualnih efektov polne moderne “grozljivke”, narejene po istem kopitu in brez kančka kreativnosti. Čas je, da se tega zavedo tudi novi ustvarjalci.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih