Lestvica TOP 10 filmskih preobrazb

Kdaj ste se ob ogledu filma nazadnje vprašali: Je to res on/ona?

Najboljši igralci so za poosebljanje lika pripravljeni iti tudi v ekstreme. Nekateri so najboljši prav zato, ker dobesedno postanejo lik, ki ga upodabljajo. Tako smo videli že nešteto neverjetnih filmskih preobrazb. Tukaj je naš izbor desetih najbolj impresivnih.

10. Robert De Niro – Raging Bull

de niro raging bull

Prvi igralski kameleon je bil Robert De Niro. Nikjer to ni vidno bolj kot v klasiki Martina Scorseseja. V filmu Raging Bull De Niro igra italijansko-ameriškega boksarja srednje kategorije Jakea LaMotto, čigar samouničevalno vedenje je prikazano v nekaj desetletjih. De Niro se je resnično potrudil, da je razlika med desetletji vidna. Med snemanjem filma je pridobil neverjetnih 27 kilogramov, kar je bilo več kot kdorkoli pred tem. Skrajnosti, skozi katere je šel med enim snemanjem so absurdne. Večino filma je namreč moral ohranjati postavo boksarja in šele v zadnjih prizorih filma, ki prikazujejo starejšega, zalitega LaMotto, je De Niro pokazal drugo plat. Medtem ko je bila produkcija za nekaj tednov ustavljena, je De Niro odšel v Italijo in jedel čim več testenin. Po vrnitvi sta Scorseseja De Nirova prirast teže in oteženo dihanje tako vznemirila, da so produkcijo spet ustavili, saj se je režiser bal za igralčevo zdravje.

9. Johnny Depp – Edward Scissorhands

edward scissorhands

Le kdo se ne spomni imenitnega Johnyya Deppa v filmu Edvard Škarjeroki. Depp se je za vlogo Edwarda resnično vživel v lik Tima Burtona, veliko pa sta naredili tudi maska in kostumografija. Sploh kostum je resnično izvrsten in poudari vso bizarnost lika. Depp je bil resnično vešč z vsem kar je imel na sebi in skozi film ne bi imeli občutka, da je vsak dan za urejanje kostuma pred začetkom snemanja porabil kar slabi dve uri. Film se je zaradi netipične zgodbe in nenavadnega glavnega lika zapisal v zgodovino ter z leti pridobil kultni status.

8. Natalie Portman – Black Swan

natalie portman black swan

Igralka Natalie Portman je tako ali tako bolj vitke postave, zato je bilo toliko bolj ekstremno, ko je za vlogo balerine v Črnem labodu shujšala za devet kilogramov. Da ji je to uspelo, je jedla samo korenje in mandlje, ob tem pa osem ur dnevno vadila za vlogo. Sama pravi, da je bila takrat res na robu. Včasih je imela občutek, da bo umrla. Dojela je, da obstajajo vloge, ki te lahko tudi uničijo. Kljub vsemu omenjenemu, je v filmu blestela in zasluženo osvojila oskarja za igralko v glavi vlogi.

7. Shawn in Marlon Wayans – White Chicks

wayans white chicks

Brata Wayans sta v komediji Bela modela poskrbela za veliko dvignjenih obrvi, hkrati pa ustvarila ikonična lika – Brittany in Tiffany Wilson. Temnopolta FBI agenta sta pod krinko preobražena v belopolti punci, saj poskušata rešiti aktiven primer ugrabitve. Film deluje predvsem zaradi njune preobrazbe, saj smo kot gledalci seznanjeni s »šalo«, ne poznajo pa je ostali udeleženci v filmu. Komediji piko na i doda tudi njun poskus dialoga in »visok« glas. Kritiki so film sicer popljuvali, a to ne pomeni, da ni nepozaben. Preobrazba poskrbi za precej krohota, kjer bo pritekla tudi kakšna solza smeha.

6. Robin Williams – Mrs. Doubtfire

robin williams mrs doubtfire

Robin Williams je v filmu Mrs. Doubtfire pokazal svoj celoten repertoar komedije. Kot Daniel, glasovni igralec in oče treh, se izkaže za nezanesljivega partnerja, kar na rob postavi ženo Mirando (Sally Field). Slednja zaprosi za ločitev, Daniel pa ohrani stik z družino preko preobrazbe v varuško oz. gospodinjo – gospo Doubtfire. Kostum je tako prepričljiv, da je igralec popolnoma neprepoznaven. Williams je vsak dan potreboval 4 ure za preobrazbo v gospo Doubtfire. Zadeva odlično deluje in kvalitetno nadgradi film. Ekipa maske je zasluženo prejela tudi oskarja za makeup.

5. Rooney Mara – The Girl With the Dragon Tattoo

rooney mara dragon tattoo

Da bi se preobrazila v vlogo blede in anoreksične Lisbeth Salander v filmu Dekle z zmajskim tatujem, je Rooney Mara nenehno telovadila. Obenem je bila tudi na nezdravo strogi dieti, kjer je jedla le minimalno, pa še to zgolj zelenjavo in sadje. Režiser David Fincher jo je med snemanjem spodbujal, naj si vzame hrano, a je ostajala tako predana liku, da do konca snemanja svoje diete ni spreminjala. Rezultati so bili vznemirljivi, saj izgleda kot popolnoma druga oseba, sploh ko so ji spremenili še pričesko in dodali številne uhane.

4. Matthew McConaughey – Dallas Buyers Club

matthew mcconaughey dallas buyers club

Matthew McConaughey je za vlogo v filmu Klub zdravja Dallas šel v ekstreme. Izgubil je več kot 18 kilogramov za uprizoritev resnične zgodbe AIDS bolnika Rona Woodroofa. McConaughey je, kljub zaskrbljenosti drugih zaradi morebitnega negativnega vpliva na njegovo zdravje, ugotovil, da ima dovolj fizične in mentalne energije za dokončanje 25-dnevnega snemanja. Z nutricionistom sta naredila načrt in v roku štirih mesecev je postopoma izgubljal okrog 1,5 kg na teden. Za impresivno igro v filmu je prejel tudi oskarja za glavno moško vlogo.

3. Heath Ledger – The Dark Knight

heath ledger joker

Predstava Ledgerja v Vitezu teme velja za eno najboljših uprizoritev kateregakoli lika. Igralec je za predanost vlogi in filmski industriji dobesedno žrtvoval svoje življenje. Pred začetkom snemanja se je za mesec dni zaprl v hotelsko sobo, popolnoma izoliral od zunanjega življenja, in tuhtal načine kako naj legendarnega Jokerja edinstveno uprizori. Poskušal je različne intonacije, naglase, smehe, obleke in pisal dnevnik. Nenehno razmišljanje o liku je poslabšalo njegove težave z nespečnostjo, kar je na koncu bilo usodno tudi za njegovo življenje. Pomotoma se je namreč predoziral z uspavalnimi tabletami tik pred izidom filma. Rezultat je bil izjemen. Ledger se popolnoma izgubi v liku in epsko odigra predstavo za vse čase. Posthumno je prejel tudi oskarja za igralca v stranski vlogi.

2. Charlize Theron – Monster

charlize theron monster

Charlize Theron je za vlogo Aileen Wournos v filmu Pošast pridobila več kot 13 kilogramov. S tem je pokazala, kako zavzeta je za vlogo in utrdila svoj položaj vrhunske igralke v Hollywoodu. Za to, da se bo zredila, se je odločila sama, saj vloga tega od nje ni zahtevala. Sama pravi, da se je le tako lahko najbolj vživela v glavno junakinjo iz mentalnega vidika. Njena »dieta« je bila sestavljena iz krofov in čipsa. Za svojo igranje v Monster je prejela tudi oskarja za glavno žensko vlogo. Theronova je znana po svojih preobrazbah – naknadno je podobno storila tudi za film Tully.

1. Christian Bale – The Machinist

christian bale the machinist

Vsekakor največji kameleon med igralci, Christian Bale, je v svoji karieri poskrbel za veliko neverjetnih preobrazb. Pred kratkim se je za vlogo Dicka Cheneya v filmu Mož iz ozadja zredil za 20 kilogramov. Še bolj pa se nam je v spomin vtisnil film The Machinist, kjer je za vlogo nespečega in anoreksičnega Trevorja shujšal kar 28 kilogramov. To mu je uspelo zgolj z uživanjem jabolk in tune iz pločevinke. Vsekakor nekaj, česar ne priporočamo, a priča o njegovi obsesivni predanosti svojim likom. Rezultat je vznemirljiv in tudi film priporočamo samo tistim z dobrim želodcem.

Preobrazbe so lahko nevarne

Številne preobrazbe delujejo zaradi igralcev. Vseeno pa velja omeniti tudi masko in ličenje ter kostumografe, ki s svojim neutrudnim delom dajejo preobrazbi piko na i. Vse je potrebno za to, da na koncu dobimo nepozabne predstave o katerih se govori še leta. Vse pohvale igralcem, ki so pripravljeni svoje telo dati skozi kaj takega in upamo, da je na koncu vredno ter nima dolgoročnih negativnih posledic.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih