Lestvica TOP 10 A24 filmov

A24 je ameriško podjetje iz New Yorka, ki se ukvarja s filmsko produkcijo in distribucijo. V zadnjih letih so si z unikatno ponudbo filmov pridobili številne predane oboževalce, ki religiozno gledajo njihove filme. Vsi filmi so zelo specifični, zato hitro pride do tega, da se vsak ne najde v njem. Vseeno pa so ljubljenci filmskih kritikov, saj so tudi na oskarjih do danes prejeli kar 25 nominacij. Leta 2016 so prvič dobili kipce v filmih, ki so jih producirali in distribuirali. Naslednje leto pa so domov odnesli kar glavno nagrado za najboljši film v letu s filmom Mesečina.

Letos so na francoskem filmskem festivalu v Cannesu premierno predvajali tri filme: Red Rocket, First Yang in Lamb ter ponovno presenetili občinstvo z zanimivimi koncepti in zgodbami. Pri tej lestvici smo se osredotočili na to, kateri filmi bi vas lahko prijetno presenetili z unikatno zgodbo. Pomembni so bili tudi oboževalci in uspešnost filma.

A24 ima preveliko knjižnico draguljev, zato moramo obvezno častno omeniti nekaj filmov, ki bi vas znali navdušiti, a niso v naših top 10: The Lighthouse, Minari, Climax, Good Time, The Disaster Artist, Saint Maud, Uncut Gems, The VVitch in mnogi drugi.

10. Soba

Room oziroma Soba je prvi film na našem seznamu in je tudi prvi A24 film, ki sem si ga sam uspel ogledati. Zanj je Brie Larson na oskarjih leta 2016 prejela kipca za najboljšo igro v glavni ženski vlogi. V filmu je res presegla vse in prikazala vso svojo igralsko sposobnost. V zgodbi lahko vidimo neizmerno ljubezen med materjo in otrokom, ki želita pobegniti iz zaprtega prostora. Iz njega lahko veliko odnesemo glede svobode in ujetništva ter pomembnosti družinskih vezi.

9. Mesečina

Najboljši film leta 2017 po komediji zmešnjav na podelitvi. Tam so najprej za zmagovalca razglasili Deželo La La, a na koncu je le prvo in edino zmago A24 za najboljši film do danes domov odnesel film Moonlight oz. Mesečina. Pomemben film, ki govori o številnih tematikah, kot so moškost, rasa, seksualnost, identiteta, družina in ljubezen. Močna drama se spopada z večjimi kulturnimi problemi, a prikazuje, kako pomembni so osebni dogodki, ki nas oblikujejo.

8. Ubijanje svetega jelena

Težko je ubesediti film Ubijanje svetega jelena, saj se režiser Yorgos Lanthimos izraža na zelo bizaren način. V zgodbi se uglednemu srčnemu kirurgu čez čas začnejo dogajati nenavadni dogodki, ki se počasi sprevržejo v nočno moro. Odličen je tudi ‘nasprotnik’ Colina Farella v filmu, ki ga neverjetno odigra Barry Keoghan. V tem filmu Lanthimos uporablja veliko simbolizma grške mitologije Iphigenie.

7. Lady Bird

Greta Gerwig je režiserka, ki se počasi vzpenja v filmski industriji in Lady Bird je njen osebni režijski prvenec. V njem lahko vidite turbulenten odnos med materjo in najstniško hčerko ter pritiske odraščanja. Christine McPherson oz. Lady Bird hoče pobegniti iz predmestja in preživlja svojo najstniško krizo. Z njim se je zelo lahko poistovetiti, saj je skoraj vsaka oseba doživela podobno fazo v svojem življenju.

6. First Reformed

First Reformed je drama, katera nagovori veliko pomembnih tem in nas pusti, da o njih razmišljamo več dni. Kadri v filmu so velikokrat mirni in zelo lepo postavljeni, zato je estetsko izjemno prijeten za ogled. Ethan Hawke vrhunsko odigra duhovnika, ki se bori s svojimi temelji. V njem prikažejo tudi velik problem kapitalizma in držanje z velikani, da si lahko vsi napolnijo svoj žep. Nazadnje izpostavijo tudi problem onesnaževanja okolja, ki je v današnjem svetu vedno bolj prisoten.

5. Amy

Dokumentarni film, ki govori o legendarni pevki Amy Winehouse, spada v sam vrh tega žanra. S pomočjo arhivskih posnetkov iz otroštva in mladosti nas popelje v življenje Amy. Od tega, kako je prišla do slave, pa vse do črnih trenutkov, dokumentarec to popolno prikaže. Najbolj tragičen dan, ko smo izgubili slavno pevko nam režiser prav tako s težkim srcem prikaže in nas učinkovito dodatno naveže ter približa s talentom Amy. Obvezen ogled še posebej, če ste spremljali njeno kariero.

4. The Farewell

Film, ki je nastal po resnični zgodbi, in je dobil navdih v kitajski kulturi, kjer velikokrat bolezni starejših zamolčijo. Ko člani družine izvejo, da je hujša bolezen doletela babico, se odločijo uprizoriti poroko, ki se je udeležijo vsi člani družine iz vseh koncev sveta. Najbolj zanimiv del filma je naveza med Billi (Awkwafina) in Nai Nai (Zhao Shu-zhen), ki je duhovita in prijetna. Celotno zgodbo pa odlično pripeljejo do konca.

3. Podedovano Zlo

Če nočeš tipične grozljivke, ki igra samo na strah potem je Hereditary oz. Podedovano zlo idealna izbira. V njem lahko najdete številne neprijetne, ogabne in bizarne prizore, ki oblikujejo novo dobo grozljivk. To mislimo v pozitivnem smislu, saj je Hereditary prevzel naziv najboljše grozljivke v zadnjem desetletju. Premiki kamere in suspenz, ki ga ustvari režiser Ari Aster, je resnično grozljiv, zato je ogled obvezen.

2. Midsommar

Režiser Ari Aster se vrača še z eno grozljivko, Midsommar oz. Solsticij, ki sicer deluje bolj kot triler. V njem švedski prijatelj, ki je na izmenjavi, povabi gručo prijateljev na Švedsko, kjer se odvija festival Midsommar. Hitro ugotovijo, da se na festivalu odvijajo čudne stvari in iz tega dobimo bizarno grozljivo zgodbo. Florence Pugh je v glavni vlogi imenitna in film zaradi neverjetne konkurence v tistem letu ni dobil dovolj pozornosti.

1. Ex Machina

Ex Machina je eden prvih A24 filmov, zato je to še en razlog več, zakaj si zasluži krono najboljšega. V njem lahko najdemo odlično zasnovo, ki so jo še boljše izvedli. Igranje v njem je odlično, saj nastopajo Oscar Isaac, Alicia Vikander in Domnhall Gleeson. Umetna inteligenca je danes stvar realnosti, zato so ideje kot je ta, zaštrašujoče točno napovedale prihodnost. Za češnjo na vrhu pa še dobimo izjemne zaplete. Ogledate si ga lahko na platformi Netflix.

Studio A24 trenutno izdaja vedno več filmov in vsak je nekaj posebnega. Bodite pozorni na Red Rocket, ki je zelo zabaven in bo v kratkem na voljo za ogled. Nedavno pa so izdali tudi filma The Green Knight in Zola, ki sta oba zanimiva v svojih vidikih.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih