Lestvica filmov Davida Fincherja: od najslabšega do najboljšega

David Fincher velja za enega najbolj prepoznavnih režiserjev v Hollywoodu. Njegovi filmi so pogosto precej temačni, napeti do konca in polni filmskih zvezdnikov. Njegova filmoteka zajema zgolj 11 filmov v 29 letih. Med njimi prevladujejo kultni trilerji, letos pa je v svojo filmografijo dodal nov film z naslovom The Killer. Pred izidom filma smo se odločili pogledati nazaj in razvrstiti njegove filme od najslabšega do najboljšega.

11. Osmi potnik 3 / Alien 3 (1992)

alien 3 ripley

Najslabši možen začetek filmske kariere. Alien 3 je imel težave pri produkciji v vseh fazah, od režije do scenarija in ni zadostil pričakovanjem zvestim privržencem Alien franšize. Ripley (Sigourney Weaver) pristane v zaporu, s sabo pa prinese nepričakovanega gosta. Fincher o tem filmu ne govori in se še danes obnaša, kot da ga ni režiral. Film niti ni tako zelo slab, ob upoštevanju okoliščin, a daleč od obeh kultnih predhodnikov, Alien (Ridley Scott) in Aliens (James Cameron). V kolikor ste bili navdušeni nad prvima filmoma franšize, je tudi ta vreden ogleda.

10. Nenavaden primer Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (2008)

brad pitt curious case of benjamin button

Eden redkih projektov na lestvici, za katerega na prvi pogled ni takoj jasno, da gre za Fincherja. Vsekakor njegov najbolj topel film, a hkrati preveč ambiciozen, predolg in temelji na triku obratnega staranja, ki enostavno ne deluje. Tehnično je film dovršen, filmska Akademija mu je podelila kar 13 nominacij za oskarja, a je prejel »zgolj« tri nagrade (za posebne učinke, make-up in scenografijo). Film bi priporočali zgolj največjim ljubiteljem Brad Pitta.

9. Soba za paniko / Panic Room (2002)

Najbolj preprost film Fincherja. Jodie Foster in Kristen Stewart se skozi celoten triler trudita preživeti napad nepridipravov, ki iščejo hiter zaslužek v njuni hiši. Skrivata se v t.i. sobi za paniko. Režija je polna trikov s kamero in pohvaliti je potrebno korekten prikaz sladkorne bolezni na velikem platnu. Film je dober, a je imel smolo, da je sledil Klubu golih pesti (1999), zato so bila pričakovanja nekoliko previsoka za bistveno manjši projekt. Kdor išče kvaliteten triler z močno žensko v glavni vlogi, ga je našel.

8. Igra / The Game (1997)

Film, ki je ob prvem ogledu odličen, ob drugem zelo dober, in ob vsakem naslednjem ostaja kvaliteten. Ko enkrat poznaš zasuk v zgodbi, triler nima več istega učinka, a to ne zmanjšuje njegove odličnosti ob prvem ogledu. Michael Douglas gledalca popelje na skrivnosti polno popotovanje, v katerem ni več jasno ali je dogajanje del igre ali ne. Igra je film, ki te ob prvem ogledu zgrabi za ovratnik in potegne k sebi ter ne spusti do samega konca.

7. Mank (2020)

mank

Zadnji projekt je zgodba o nastajanju največjega filma vseh časov (Državljan Kane). Osredotoča se na Herman J. Mankiewicza (Gary Oldman), pisca scenarija filma in njegovo turbulentno sodelovanje z Orsonom Wellesom – čudežnim dečkom Hollywooda v štiridesetih letih. David si je vrsto let želel zgodbo svojega očeta Jacka prikazati na velikem platnu. Ironično, da mu kljub izpeljanemu projektu to ni uspelo, saj je film financiral Netflix (po prejšnjem dobrem sodelovanju v serijah House of Cards in Mindhunter), kakršno koli predvajanje v kinodvoranah pa je preprečila pandemija koronavirusa. To je film za strastne filmske navdušence, ki imajo določeno predznanje o Državljanu Kanu, hkrati pa jih fascinira mojstrstvo v produkciji, scenografiji, režiji in fotografiji (posnet v črno-beli tehniki).

6. Zodiak / Zodiac (2007)

Zodiac

Zloglasni serijski morilec – Zodiak je v ZDA še vedno enigma, zato je bil tudi film velika uspešnica. Prva scena filma je zagotovo najboljša uvodna scena v bogati filmski zgodovini Fincherja. Vsi, ki serijskega morilca neuspešno lovijo, so njegov podaljšek na ekranu. Jake Gyllenhal je odličen in njegov lik krasno prikaže fenomen Zodiaka v šestdesetih in sedemdesetih letih. Vsi, ki obožujete misteriozne trilerje, boste ob filmu uživali.

5. Dekle z zmajskim tatujem / The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

Girl with the Dragon tattoo

Fincher obožuje like, ki so popolnoma predani svojemu delu in se v njem izgubijo, saj je tudi sam takšen. The Girl with the Dragon Tattoo je verjetno njegov najbolj temačen film, ki včasih že hodi po robu dobrega okusa. Rooney Mara briljira v glavni vlogi, film pa je večplasten in z vsako odstranjeno plastjo te dodatno šokira. Še en triler, tokrat o mladi hekerki, ki je rekrutirana s strani novinarja (Daniel Craig) za pomoč pri preiskovanju izginotja vnukinje bogatega poslovneža. V kolikor ste pripravljeni potrpeti skozi nekaj zelo nazornih prizorov nasilja in ste ljubitelji trilerjev, spada film med obvezno gledanje.

4. Ni je več / Gone Girl (2014)

gone girl

Zadnji filmski projekt pred Mankom ima še danes sloves enega najpopularnejših modernih trilerjev. Rosamund Pike je srhljiva v glavni vlogi, Ben Affleck pa v bistvu igra samega sebe. Film govori o moškem srednjih let, ki bi naj bil vpleten v izginotje svoje žene. Je odlična študija likov in naše percepcije zakona ter vlog v zvezi. Posnet po veliki knjižni uspešnici je najboljša možna verzija te zgodbe na velikem platnu in zagotovo spada med Fincherjeve največje dosežke.

3. Sedem / Se7en (1995)

Prvi samostojni projekt Fincherja je takoj nakazal njegov strm vzpon. Se7en je eden najboljših trilerjev vseh časov, zaključna scena s škatlo pa velja za kultno med filmskimi navdušenci. Film govori o dveh detektivih (Brad Pitt in Morgan Freeman), ki poskušata uloviti serijskega morilca, ki svoje umore izbira po ključu sedmih smrtnih grehov. Zgodba je študija o najtemnejših stvareh, ki ljudi ženejo k določenim dejanjem, obenem pa tudi gledalcu ob koncu postavlja vprašanje »Kaj bi storil ti?«

2. Socialno omrežje / The Social Network (2010)

The Social Network

Po mnenju mnogih najboljši film 21. stoletja. Scenarij Aarona Sorkina je vrhunski, režija Fincherja prav tako, zgodba o Marku Zuckerbergu in nastanku Facebooka pa je dobrih 13 let kasneje toliko bolj relevantna. Fincher Zuckerberga (Jesse Eisenberg) prikaže kot piflarja brez čustvene inteligence, ki je za dosego svojega cilja pripravljen iti preko vsega, čeprav je njegova prvotna motivacija plitka in odraz njegove introvertnosti. Film je bil velika uspešnica in med kritiki velja za Fincherjev kreativni vrh. Glede na razmah socialnih medijev lahko danes štejemo ogled med splošno izobrazbo.

1. Klub golih pesti / Fight Club (1999)

fight club

Črna komedija zavita v tančico psihološkega trilerja. Film o nespečem pisarniškem delavcu (Edward Norton), ki se poveže s prodajalcem mil (Brad Pitt) s katerim ustanovita klub golih pesti. Nihilizem in antikapitalizem sta prevladujoči temi filma, ki popolnoma šokira tik pred koncem in gledalca popolnoma prevzame. Glasbena podlaga Pixies v zaključni sceni je kultna. Film je vse kar bi si Fincher želel in še več, zato je zagotovo najbolj »kul« projekt v njegovi karieri, narejen z dušo in za dušo.

Prihaja še en krvav triler

Ugotavljamo, da David Fincher ostaja mojster skrivnostnih trilerjev, zato ne čudi, da se je ponovno odločil ustvarjati v tem žanru. Prihajajoči film The Killer bo na Netflixu na voljo za ogled od petka 10. novembra naprej, prvi kritiški odzivi pa so zelo burni. Michael Fassbender v glavni vlogi je odličen, film pa ima precej prizorov zelo nazornega nasilja, kar deli gledalce. Prepričajte se sami in ga umestite v našo lestvico.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih