Lestvica filmov Wesa Andersona

Wes Anderson je svetovno znani filmski režiser in eden najbolj unikatnih filmskih ustvarjalcev vseh časov. Znan je po svojem prepoznavnem slogu pripovedovanja in kadriranja ter ima v filmskih krogih kultno podporo. Njegov zadnji film, Francoska depeša, ta teden prihaja v redno distribucijo v vseh večjih slovenskih kinematografih, zato smo se odločili pogledati njegovo filmografijo do danes in preverili kam bi umestili njegov zadnji hit.

Edinstven ustvarjalec in mojster svojega poklica

Wes Anderson velja za enega najbolj edinstvenih filmskih ustvarjalcev. Ima tako unikaten način ustvarjanja, da njegovi filmi enostavno izstopajo iz povprečja. Tako kamera kot pripovedni stil sta precej drugačna, kot je to praksa v ostalih filmih, in vsi njegovi končni izdelki so zelo umetniški in ekscentrični.

Ima zelo specifičen, a izjemen smisel za humor, njegove filme pa krasi tudi fenomenalna glasbena podlaga in velik ter pogosto zelo zvezdniški igralski ansambel. Med njegove stalne sodelavce denimo sodijo Owen Wilson, Jason Schwartzman, Edward Norton, Tilda Swinton in Bill Murray. Njegovi filmi so pogosto polni živih barv, znan pa je tudi po svoji simetriji v kadriranju.

Ker prav vse svoje filme tako napiše kot tudi režira, ni med tistimi ustvarjalci, ki na leto izdajo dva ali tri filme, temveč to stori vsakih nekaj let. Ravno zato, je vsak njegov naslednji naslov obravnavan kot praznik filma, ko si ljudje vzamejo čas in pogledajo, kaj je njegova domišljija ustvarila tokrat.

Je zagotovo eden najboljših, če ne najboljši graditelj svetov in likov. Prav neverjetno je, da si vedno znova izmisli tako detajlne osebke, ki jih potem vrhunski igralci tudi briljantno upodobijo. Njegov stil precej deli filmske navdušence, saj ga enostavno obožuješ ali ne preneseš. Redko ne izzove reakcije v gledalcih, kakršnekoli že.

Njegova filmografija je polna odličnih filmov, zato jih je resnično zelo težko razvrstiti v pošten vrstni red. Ob kakem drugem dnevu bi lahko nek film, ki je na dnu lestvice z lahkoto postavili tik pod vrh. Mojster je pač mojster.

Poglejmo si našo razvrstitev filmov Wesa Andersona:

10. Veliki roparji / Bottle Rocket (1996)

Bottle Rocket

Bottle Rocket oz. Veliki roparji je prvi film Wesa Andersona in to se vsekakor vidi. Je zagotovo najmanj v njegovem stilu in opazno je, da se je kot ustvarjalec še nekoliko iskal. Scenarij in montaža že dajeta slutiti, da gledamo mojstra, ki pa je v tej fazi še gosenica in ne metulj, zato se na koncu vse skupaj ne sestavi v neko odlično celoto. V glavnih vlogah so Owen Wilson, njegova brata Luke in Andrew ter Robert Musgrave. Film govori o treh roparjih, ki niso ravno najboljši v svojem poslu. Kljub temu, absolutno vreden ogleda, a brez dvoma naša številka deset.

9. Življenje pod vodo / The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)

Steve Zissou

The Life Aquatic with Steve Zissou oz. Življenje pod vodo je Andersonova komična drama o oceanografu Stevu Zissoju, ki ga izvrstno upodobi Bill Murray. Scenarij je Andersonu pomagal napisati Noah Baumbach, igralska zasedba pa je polna velikih imen kot so Owen Wilson, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Michael Gambon, Jeff Goldblum, Anjelica Huston in Bud Cort. Je hkrati parodija in poklon francoskemu potapljaču Jacquesu Cousteaju. V filmu se res ogromno dogaja, mogoče celo preveč, in Steve Zissou je verjetno eden najboljših filmskih likov sploh, a Življenje pod vodo kot celota ne prepriča tako kot njegovi drugi hiti, zato smo ga postavili na deveto mesto.

8. Otok psov / Isle of Dogs (2018)

Isle of Dogs oz. Otok psov je Andersonov drugi animiran film po Čudovitem lisjaku. Tako kot tam, se tudi tukaj poslužuje t.i. stop motion animacije oz. animacije lutk in predmetov. Ker je rezultat slabši kot pri prvem poskusu, smo Otok psov postavili na lestvici nekoliko nižje. Film je kljub temu čudovit, prekrasen in ima zelo dobro zgodbo. V osnovi govori o fantku, ki išče svojega izgubljenega psa, a je pod površjem veliko več kot zgolj to. Animacija je fantastična in Anderson je zasluženo pobral srebrnega medveda za najboljšo režijo na festivalu v Berlinu. Eden tistih filmov, ki ga je ključno gledati ob pravem razpoloženju. Ob kaki drugi priložnosti bi ga lahko postavili vse tja do tretjega mesta, a smo se na koncu odločili izpostaviti nekaj drugih filmov.

7. Kraljestvo vzhajajoče lune / Moonrise Kingdom (2012)

Moonrise Kingdom

Moonrise Kingdom oz. Kraljestvo vzhajajoče lune je zagotovo eden najbolj priljubljenih filmov Andersona in to z dobrim razlogom. Govori o dveh mladih zaljubljencih, ki se odločita zbežati od doma, kar povzroči lokalno iskalno akcijo. Film ima veliko srce in je prisrčno nedolžen. V ospredju sta dva mlada igralca, Jared Gilman in Kara Hayward, ki svoje delo odlično opravita. Vse v filmu je praktično idealno in zagotovo vas bo spomnil na slovenski film Gremo mi po svoje. Glasba Desplata je fenomenalna, film pa se dotakne številnih pomembnih tematik in ni zgolj generična zgodba o otrocih.

6. Darjeeling Limited (2007)

Darjeeling Limited

Darjeeling Limited je verjetno najbolj podcenjen film v karieri Andersona, saj ga številni uvrščajo na samo dno, mi pa mu bomo z veseljem izkazali nekaj ljubezni. Komična drama o treh bratih, ki gredo eno leto po smrti očeta z vlakom v Indijo na duhovno popotovanje. V glavnih vlogah so Owen Wilson, Jason Schwartzman in Adrien Brody, ki skupaj delujejo perfektno. Njihova bratska kemija je zelo prepričljiva in skozi celoten film se odlično dopolnjujejo. V obrobnih vlogah so Anjelica Huston, Natalie Portman in Bill Murray. Film ima odličen humor ter ikonični prizor teka za vlakom v počasnem posnetku. Pred ogledom si je koristno pogledati Andersonov kratki film Hotel Chevalier, saj služi kot prolog Darjeeling Limited.  Najdete ga TUKAJ.

5. Francoska depeša / The French Dispatch (2021)

Francoska depeša

The French Dispatch oz. Francoska depeša, Andersonov najnovejši film, je oda novinarjem in časopisu New Yorker. Je film, ki za mnoge verjetno ne deluje, a mu je potrebno priznati odličnost in vrhunsko izvedbo netipične ideje. Film je v bistvu vizualna upodobitev časopisa, kjer gledamo tri nepovezane zgodbe. Prav vsaka od njih je tako skrbno dodelana in scenografija pri vsaki je neverjetna. Če bi vsakih nekaj minut kliknili premor, bi imeli na ekranu sliko za v muzej. Film ima klasičen Andersonov stil pripovedovanja, hitre reze, odličen humor in skrbno dodelane like, ki jih upodobijo vrhunski igralci. Edina kritika je, da se je Anderson mogoče preveč posvetil podrobnostim in pozabil storiti korak nazaj ter vse skupaj koherentno povezati. To ne pomeni, da ne bi mogli gledati še vsaj pet ur teh zgodb, povedanih skozi oči in domišljijo Andersona. Film močno priporočamo, a višje od zlate sredine ga žal ne moremo postaviti.

4. Veličastni Tenenbaumi / The Royal Tenenbaums (2001)

The Royal Tenenbaums

The Royal Tenenbaums oz. Veličastni Tenenbaumi je za mnoge najboljši Andersonov film. Govori o nefunkcionalni družini, ki jo sestavljajo zelo različni, a vrhunsko dodelani liki. V glavnih vlogah so Gene Hackman, Owen Wilson, Luke Wilson, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller in Anjelica Huston. Film je z leti dosegel univerzalno kritično podporo, scenarij pa danes velja za enega najboljših v zadnjih 25. letih. Glasba je izredno pomembna in prizor, kjer Margot počasi izstopi iz avtobusa je večen. Wes Anderson v svoji najboljši izvedbi in film, ki ga bodo še dolgo učili v filmskih šolah.

3. Rushmore (1998)

Rushmore je drugi Andersonov film in tukaj je bilo dokončno jasno – rodila se je zvezda. Film o ekscentričnem najstniku Maxu Fischerju, ki ga v svoji prvi filmski vlogi briljantno upodobi Jason Schwartzman. Verjetno najbolj zanimiv lik v Andersonovi filmografiji se spoprijatelji z bogatim industrialcem Hermanom Blumejem (Bill Murray), oba pa se zaljubita v lokalno učiteljico (Olivia Williams). Zelo večplasten film, ki pove veliko več kot se zdi na prvi pogled. Danes velja za enega najboljših filmov o odraščanju in je dal Murrayu pomemben zagon v drugi fazi kariere. Narediti svoj drugi film tako dober, je praktično nepredstavljivo, zato kapo dol Andersonu.

2. Grand Budapest Hotel (2014)

Grand Budapest Hotel je najuspešnejši film Andersona, ki mu je v filmskih krogih prinesel največ nagrad ter pohval. Ob devetih nominacijah na podelitvi oskarjev je slavil v štirih in govori o zgodbah lastnika hotela, ki je imel burno otroštvo v zelo negotovih časih. Film je popoln in težko bomo našli kakšno slabost. Od scenografije, kostumografije, maske in glasbe, kjer je film pobral oskarje, do izvrstnega scenarija, režije, montaže in slike, prav vse je vrhunsko. V kolikor si filma še niste pogledali, ne čakajte več in to storite čim prej, saj je perfekten vpogled v kreativno in domišljijo Andersona.

1. Čudoviti lisjak / Fantastic Mr. Fox (2009)

Fantastic Mr Fox

Fantastic Mr. Fox oz. Čudoviti lisjak je naša številka ena in eden najboljših animiranih filmov vseh časov. Prvi poskus Andersona v tem žanru je bil zadetek v polno, saj je v času dominance računalniške animacije poskrbel za nekaj svežega z animacijo lutk in predmetov. Zgodba je odlična, animacija dih jemajoča in filma praktično ne moremo prehvaliti. Izpostaviti je potrebno izvrsten humor in odlično glasbo Alexandra Desplata. Je film za stare in mlade in najpomembneje, ima srce.  Zaslužena številka ena.

Francoska depeša spada v zlato sredino Andersonove filmografije

Andersonov najnovejši film, Francoska depeša, sodi v zlato sredino njegove dosedanje filmografije. Je tehnično verjetno najbolje dodelan film, a zato nekoliko zmanjka v sami vsebini in dialogu. Film se bolj zanaša na vizualno lepoto, ki ji ni moč oporekati, a njegovi najboljši filmi uspešno združijo oboje. Vidi se, da je to bil projekt, ki ga je Anderson želel uresničiti za vsako ceno, kljub temu, da je najbrž vedel kakšen bo odziv. Slednji je precej mešan in tudi mi vidimo njegovo mojstrstvo, a težko rečemo, da nas je film odpihnil do te mere, da bi ga priporočali vsem svojim prijateljem in znancem. Vsekakor je vreden ogleda, a bi ga priporočali zgolj ljubiteljem nekomercialnih filmov, ki imajo radi nekaj nekoliko drugačnega.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih