10 najbolj kultnih avtomobilov v filmih in serijah

Avtomobil ni zgolj prevozno sredstvo. Je veliko več. Je strast, adrenalin, hitrost, lepota in odličen pripomoček za ustvarjanje dramatičnih in akcijskih sekvenc. Vsi ti elementi so hitro postali očitni ustvarjalcem filmov, zato so avtomobile v zgodovini filma vedno uporabljali kot pomemben sestavni del zgodbe ali dogajanja.

V filmih in serijah smo tako spoznali številne kultne avtomobile, ki so skoraj enako, če ne še bolj pomembni kot samo dogajanje ali glavni liki v filmih. Preverimo, kateri so najbolj kultni avtomobili v lestvici filmov in serij.

10. Pontiac Aztek – Kriva pota

Če niste gledali serije Breaking Bad, boste verjetno nasmejani do solz, ko spoznate, da se eden najnevarnejših zločincev Walter White vozi v enem najgrših avtomobilov, vendar pa je ravno ta avto, kljub svoji podobi, zaradi svoje vloge v seriji postal kulten in nepozaben.

9. Ford Gran Torino – Gran Torino

Gran Torino ni samo eden najbolj kultnih ameriških avtomobilov iz 70. let prejšnjega stoletja, ampak ima tudi izjemno vlogo v filmu, ki ga je režiral Clint Eastwood. Avtomobil ima posebno mesto in njegova prisotnost v filmu pusti gledalce brez besed.

8. Volkswagen Beetle – Herbie

Herbie je živo bitje v obliki VW Beetla. Je samozavesten in čaroben, poleg svoje ljubke vizualne podobe pa njegova osebnost samo še povečuje njegov šarm in simpatičnost. Zato je Herbie postal zelo priljubljen in ostaja aktualen še danes.

7. Cadillac Miller-Meteor – Izganjalci duhov

Da bi lahko ekipa Izganjalcev duhov pravočasno prispela na kraj zločina, so potrebovali učinkovit avto, ki bi lahko sprejel vse štiri operaterje skupaj z opremo. Avto Cadillac Miller-Meteor je še danes ikoničen in nepozaben ter nasmeji občinstvo s svojimi dogodivščinami v filmu.

6. Aston Martin DB5 – Goldfinger

Aston Martin DB5 iz kultnega filma Goldfinger je prav tako ikoničen kot sam James Bond. Avtomobil dopolnjuje junaka z eleganco in kul izgledom ter mu omogoča izvajanje osupljivih vragolij. Poleg nastopa v filmu velja za enega najlepših avtomobilov vseh časov.

5. Toyota Supra – Hitri in drzni

Toyota Supra je postala ikonična zaradi filma The Fast and the Furious, kjer je avto predstavil novo kulturo predelave. Poleg svoje moči je avto atraktiven in v filmu izjemno predelan, kar je pritegnilo veliko pozornost in ga postavilo ob bok ameriškim pošastim.

4. Pontiac Trans Am – Knight Rider

Govoreči avto KITT je poleg svoje napredne umetne inteligence v seriji Knight Rider premagoval nasprotnike in skrbel za red in mir v mestu. Ta avtomobil iz 80. let diši po akciji in zasluženo si je prislužil visoko mesto na seznamu ikoničnih avtomobilov.

3. Eleanor – Samo še 60 sekund

Spreminjati izjemno legendaren avto, vanj postaviti norega Nicka Cagea in ustvariti akcijo brez primere, je lahko kaskaderski podvig prve stopnje. Ustvarjalcem filma Gone in 60 Seconds je več kot uspelo, saj so ustvarili izjemno lep avto, ki se je z zlatimi črkami zapisal v spomin vsem gledalcem in ustvaril nepozabno zapuščino.

2. DeLorean DMC-12 – Nazaj v prihodnost

DeLorean DMC-12 je eden najlepših avtomobilov iz 80. let, vendar žal ni dosegel prevelikega uspeha. Kljub svoji lepoti je imel preveč tehničnih težav, da bi postal komercialna uspešnica. Kljub temu so ga več kot izkoristili v seriji filmov Back to the Future, kjer so ga spremenili v časovni stroj, ki je Martyju omogočal potovanje skozi čas. Kaj je lahko še bolj kul kot časovni stroj v obliki DeLoreana DMC-12?

1. Pursuit Special – Pobesneli Max

Prvo mesto lahko zasede samo eden in edini Pursuit Special iz filma Mad Max. Ta ikonična predelava Forda GT Falcona je sinonim za kultno franšizo in avtomobil, ki pooseblja postapokaliptičen svet bližnje prihodnosti. Z njim je Mad Max še bolj nevaren, nepredvidljiv in neprizanesljiv, zato temu avtomobilu nikoli ne bo para in bo vedno na prvem mestu.

Viri slik: Cannes Press

Poiščite nas na družbenih omrežjih