Kolumna: Novi dokumentarec o Beatlih spreminja glasbeno zgodovino

Odzivi po ogledu The Beatles: Get Back

Peter Jackson je v 468 minutah odgovoril na 50 let stara vprašanja o razhodu Beatlov. Njegov dokumentarec The Beatles: Get Back je v hipu postal najboljši glasbeni dokumentarec vseh časov, ki na novo definira filmsko in glasbeno industrijo. V obdobju 20-tih dni podrobno prikaže stanje vsakega posameznika tik pred razhodom skupine.

Ste tudi vi oboževalec Beatlov? Redko kdo ni. Slednji namreč veljajo za eno največjih, če ne največjo glasbeno skupino vseh časov. Po mojem mnenju so zagotovo številka ena in škoda, da so se razšli tako kmalu, saj bi lahko na glasbeni sceni dominirali še vsaj dodatno desetletje.

Njihove začetke z Please Please Me, She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Yesterday in številnimi drugimi hiti vsi poznamo, zato tukaj nima smisla izgubljati besed. Kmalu zatem, na vrhuncu svoje popularnosti in svetovne prepoznavnosti pa je bilo konec.

Zakaj? Kdo je kriv? Največjo glasbeno skupino vseh časov smo izgubili preden so vsi njeni člani dopolnili 30 let.

Kaj vse so ti mladeniči dosegli je pravzaprav neverjetno, zato nekdo enostavno mora biti »kriv«. V 70-tih se je začelo pranje umazanega perila. John Lennon in Paul McCartney sta pljuvala en po drugem in praktično izumila diss track. Ksenofobni ljubitelji pa so seveda okrivili Lennonovo izbranko, Yoko Ono. Kdo je torej res kriv, da so se Beatli razpadli?

50 let kasneje je odgovor na dlani. Dokumentarec Petra Jacksona The Beatles: Get Back pojasni in odgovori na vse, kar smo se kadarkoli spraševali. Kakšno je bilo vzdušje tik pred koncem? So se res vsi sovražili in grdo gledali? Kdo je alfa? Je Ringo res najbolj kul človek na svetu? Sta John in Paul zasluženo še dandanes obravnavana kot najboljši duet glasbenih tekstopiscev? Je Yoko Ono iztrgala Lennona iz skupine? Je George Harrison bil podcenjen? So bili vsi na drogah?

Film je ekvivalent zgodovinske glasbene katarze, ki odgovori na prav vsa vprašanja.

Material, ki ga je Peter Jackson obdeloval štiri leta je iz leta 1969, ko so Beatli snemali dokumentarec Let it be o nastajanju istoimenskega albuma. Tisti film je narejen povprečno in takrat ni dosegel svojega namena. V arhivih pa je še vedno ostalo več kot 150 ur vsakodnevnega materiala spremljanja skupine na dobesedno vsakem koraku. Jackson je zaprosil za material in edina živeča Beatla, Paul in Ringo sta projekt odobrila, skupaj z družinskimi člani Johna in Georga.

The Beatles Get Back doc

Kar vidimo v osmih urah je neverjetno. Biti muha na steni, ko največji band vseh časov ustvarja enega svojih najbolj popularnih albumov vseh časov je noro.

Film je resnično obsežen, zato ga je Jackson razdelil v tri dele in zahteva veliko mero potrpljenja. Je tudi lep dokaz, da je čas resnično res relativen, saj teh osem ur mine bistveno prej kot tistih osem v službi.

Kako je pravzaprav možno, da ob ogledu čutimo nostalgijo po času, ki ga dejansko nikoli nismo sami doživeli?

Kot velik ljubitelj Beatlov z besedami sploh ne morem zapisati, kako zelo cenim delo Jacksona in njegove ekipe, saj so nam pričarali osemurno druženje z legendami. S tem je za vedno spremenil tako filmsko kot glasbeno zgodovino.

Jasno je, da Beatli niso bili skregani tik pred razhodom. Več kot jasno je tudi, da je samo Paul resnično še vedno za vsako ceno bil investiran v obstoj skupine, ostali trije pa so bili zadovoljni s tem, kar so dosegli in si na tisti točki želijo novih izzivov – John življenja z Yoko, George solo kariere in Ringo igralske.

Peter Jackson je s svojim stilom dokumentarca a la »muha na steni« poskrbel za edinstveno filmsko izkušnjo, ki spusti gledalca v intimo skupine in njihovega kreativnega ustvarjanja. Večino pesmi slišimo neštetokrat v številnih izvedbah, z različnimi besedili, preden dobimo končno sliko.

Zagotovo najbolj čaroben trenutek filma je, ko Paul iz nič ustvari pesem Get Back. Neverjetno je tudi opazovati prizor, ko se večina skupine pogovarja, McCartney pa v ozadju na klavirju išče besede za Let it be.

Film je zelo interaktivna izkušnja, saj jim želiš pomagati. Paul išče in išče prave besede, ki jih danes seveda poznamo. Občasno bi v ekran kar zakričal kak verz, ki ga oni sami ne najdejo po več dni.

Če nimate osem ur svojega časa, da si ogledate to mojstrovino, razumem. Tudi sam cenim svoj čas. Vseeno bi apeliral na to, da poskusite pogledati Part I in se potem odločite ali je to za vas ali ne. Sam bi lahko o filmu pisal in govoril cel dan in celo noč.

Dejstvo je, da se je s tem filmom spremenila glasbena zgodovina. Več desetletij dolge govorice so bila utišane in zakopane globoko na smetišče zgodovine. V nobeni družini nikoli ni vse popolno. Ljudje se kregamo, velikokrat ne strinjamo, a na koncu ostanemo blizu, ker nas druži posebna vez.

Beatli so popoln primer družine. Tudi ko imajo poln kufer en drugega se zgodijo trenutki magije in gledalec vidi in čuti njihovo medsebojno naklonjenost in ljubezen. Ne bodimo žalostni, da so se tako hitro razšli, temveč bodimo srečni, da so se sploh kdaj našli in ustvarili vse to kar jim je uspelo. Na koncu koncev, vedno so znali vzeti žalostno pesem in jo narediti boljšo.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih