Kolumna: Navidezno odpiranje kinodvoran

Trenutno stanje in posledice

Končno smo dočakali uradno odprtje kinodvoran. Po totalnem zaprtju vseh kinematografov smo doživeli krajše odprtje v poletju, nato pa smo zaradi novega vala korona virusa zelo hitro vse zaprli.

Ampak tokratna zgodba je malce drugačna. Zdaj imamo (baje) asa v rokavu.

No, ne še čisto, saj še nismo tam, kjer bi si želeli biti.

Nismo še precepljeni. Kdaj bomo, je samo še vprašanje časa, ampak napovedi so dokaj obetavne. Končno lahko vidimo luč na koncu tunela, ki ga vsi znotraj zabavne industrije, gostinstva in turizma že nestrpno čakamo.

Trenutno je za obisk številnih aktivnosti pač potrebno imeti nekakšno potrdilo. Že tukaj lahko nastopi kakšen problem, saj vsi pač še nimamo nič od naštetega, pridobivanje pa lahko predstavlja že pravi izziv ali projekt. Zato upamo, da se procesi zelo hitro poenostavijo in da lahko začnemo živeti vsaj malo bolj normalno.

Ampak, četudi bi imeli vse od naštetega, bi naleteli tudi na drug problem.

Res je, da so se kinodvorane odprle, ampak se v resnici zares sploh niso. Država je na papirju odobrila odprtje, za kar pa se številne kinodvorane niso odločile. Med njimi so na primer tako največji ponudniki Cineplexxx, Maribox in Kolosej, kot tudi vsi manjši ponudniki, ki so ostali zaprti.

Odprtje se jim enostavno ne izplača. Atraktivnih filmov ni, varnostni ukrepi so strogi, delati z izgubo pa je nesmiselno. Zato seveda zelo razumemo njihove odločitve.

Ampak te odločitve puščajo hude posledice, ki si jih niti ne predstavljamo.

Vsi smo se že namreč zelo navadili, da kinodvorane enostavno pač ne obstajajo ter da imamo druge substitute za zabavo, ki jih lahko ali ne smemo izvajati. Tako bo tista prava težava odpiranja kinodvoran nastopila šele takrat, ko se bo odpiranje dejansko zgodilo. Do takrat bomo že vsi navajeni na nove načine zabave, producentske hiše bodo takrat imele vzpostavljena nova partnerstva s katerimi bodo služili in izkoriščala nastalo situacijo. Ljudje pa bodo tako očitno izgubili še tisto malo željo po zabavi v kinodvoranah.

Tako nam bo počasi vsiljen popolnoma nov način življenja. Nekateri se bodo za normalizacijo cepili, drugi se bodo po dolgem upiranju le spreobrnili, tretji pa bodo vsakršno obliko korona ukrepov vedno zavračali. Zato je v nas samih, da storimo največ, da čimprej rešimo sebe in vse okoli nas. Nato pa bomo lahko posledično in brezskrbno odpravili vse negativne posledice – tudi reševanje kinodvoran.

Viri slik: Unsplash

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih