Kolumna: Christopher Nolan je kralj sveta

Za nami je podelitev oskarjev za filmske dosežke v letu 2023 in dobili smo številne zaslužene zmagovalce. 96. podelitev je poskrbela za veliko debat in na koncu smo videli dominantno zmago filma Oppenheimer, režiserja Christopherja Nolana. V številnih pogledih se je pisala zgodovina, sama podelitev pa je potekala hitro in zabavno. Na koncu lahko rečemo, da je Akademija tudi uradno okronala Nolana za to, kar gledalci že dolgo vemo, da je – najboljši filmar svoje generacije.

Christopher Nolan je oskarjevec. Dvakratni. KONČNO!

Oppenheimer je prejel kar 7 zlatih kipcev.

Malo je filmarjev, ki so večje zvezde od igralcev in igralk. Za projekte Spielberga, Scorseseja ali Tarantina so zvezdniki pripravljeni stopiti tudi v ozadje, samo da so lahko zraven pri ustvarjanju enega največjih vseh časov. To že dolgo velja tudi za Christopherja Nolana.

Britanski filmar je začel s svojim ustvarjanjem celovečercev v letu 1998 s filmom Following in že njegov naslednji film Memento (2000) mu je prinesel prvo nominacijo za oskarja – takrat v kategoriji izvirnega scenarija. Če bi večini tedaj rekli, da bo Nolan potreboval slabega četrt stoletja, da svoj prvi zlati kipec tudi dobi, bi se vam verjetno smejali. Neverjetno, a prav to se je zgodilo.

Nolan

Nolan je komercialno gledano eden najbolj uspešnih filmarjev tega tisočletja. S svojo trilogijo Vitez teme je postavil temelje za začetek dominacije filmov o superherojih. Med ustvarjanjem teh filmov je že pokazal svoje mojstrstvo z naslovi kot sta The Prestige (2006) in Inception (2010), a v popolnosti se je razcvetel v zadnjem desetletju. Interstellar (2014) je v očeh mnogih eden najboljših filmov vseh časov. Nadaljeval je s filmom Dunkirk (2017), ki je kriminalno podcenjen in eden najboljših vojnih filmov sploh. Tenet (2020) je za mnoge njegova edina brca v prazno, a tudi zanj bi lahko rekli, da je tehnično popoln, le zgodba je nekoliko preveč kompleksna za povprečnega Janeza.

Sledil je Oppenheimer (2023). Danes v rokah drži dva oskarja.

Kaj sploh dodati ob tako veličastnem filmskem dosežku? Oppenheimer je zagotovo magnum opus briljantnega filmarja, ki je vso svoje znanje in povezave v filmskem svetu združil v triurno biografijo o človeku, ki je izumil atomsko bombo.

Nolan se pogosto identificira z genialnimi posamezniki, kar ni naključje, saj je to tudi sam. Z ženo Emmo Thomas sta skupaj producirala številne filme in prav Oppenheimer je tisti, ki jima je prinesel vse možne nagrade. Danes sta eden najbolj znanih parov na svetu.

Nolan Thomas

Christopher Nolan je brez dvoma eden najboljših režiserjev vseh časov, a pred letošnjo podelitvijo oskarjev bi to enostavno težko rekli naglas, saj ni imel glavne nagrade, ki bi to tezo potrjevala. Seveda ni vse v oskarjih, tudi Stanley Kubrick v svoji karieri ni prejel nobenega, a dejstvo je, da predstavljajo kamenček v mozaiku filmske zgodovine. Zdaj je del te zgodovine tudi Nolan.

Ste vedeli, da ima Nolan kar 8 filmov, ki spadajo med najbolje ocenjenih 250 filmov vseh časov na priljubljenem filmskem portalu IMDB? Največ med vsemi filmskimi ustvarjalci.

Še en argument v njegov prid je nedvomno pripravljenost žrtvovati vse za to, da si del njegovega projekta. Pri Nolanu ne gre toliko za to, da bi želel svojo igralsko zasedbo zapolniti z zvezdniki, kot za to, da so ti zvezdniki pripravljeni zanj biti tudi v stranski vlogi, pa tudi če je to zgolj za nekaj trenutkov. Oppenheimer je lep prikaz tega. Oskarjevci Gary Oldman, Rami Malek in Casey Affleck igrajo like, ki so v filmu zgolj za hip ali dva. Malo je režiserjev, ki bi v svetu filma uživali tolikšno mero spoštovanja.

Nolan directing Oppenheimer

Steven Spielberg je v začetku svoje kariere nizal eno uspešnico za drugo. Komercialno gledano je bil zagotovo eden najbolj priljubljenih režiserjev svojega časa, a potrditve Akademije ni dobil vse do leta 1994, ko je njegov film Schindlerjev seznam, triurna zgodovinska biografska drama, pobral 7 zlatih kipcev, sam pa je slavil za režijo in kot producent zmagovalnega filma.

Se sliši znano?

Akademija je letos naredila eno najbolj genialnih potez večera, o kateri se premalo govori s tem, ko je oskarja za režijo podelil prav Steven Spielberg. Kdo bi bil bolj primeren za to, da preda štafeto največjega živečega filmarja kot g. Spielberg? Kdo je vedel točno kako se počuti Nolan po vseh uspešnicah, a brez potrditve Akademije? Steven Spielberg. Genialno.

Christopher Nolan je trenutno zagotovo filmar številka ena na svetu. Vsak njegov film je posebno doživetje in v svojem življenjepisu v mojih očeh nima niti enega slabega filma. Prej obratno, skoraj za vsakega bi lahko rekli, da je zelo dober, če ne celo odličen.

O njegovem naslednjem projektu je zaenkrat še vse tiho. Šušlja se o tem, da bi mu naj ponudili franšizo Jamesa Bonda, katere velik ljubitelj je, a zaenkrat razen spogledovanja z obeh strani konkretnih novic še ni bilo. Vemo zagotovo le eno – naslednji film Christopherja Nolana bo vsekakor najbolj pričakovan film leta v katerem bo doživel premiero.

Kar je za vernike sveta maša, je za filmoljube film Christopherja Nolana.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih