Kako si popestriti ogled filma doma?

Ogled filma že dolgo ni več izkušnja, ki jo vedno še s kom delimo. Kultura gledanja filmov je svoj polkrožen obrat k individualizaciji dobila v koronakrizi, saj se je na primer že v prvih treh mesecih leta 2020 na platformo s pretočno vsebino Netflix registriralo rekordnih 15.7 milijonov novih uporabnikov. Obdobje pandemije je vendarle že dolgo za nami in zaznati je, da se kinodvorane spet lepo polnijo. Kljub ponovni vzpostavitvi kolektivizacije gledanja filmov pa nam nekatere grde navade, ki so se nas vseh prijele v družbeni izolaciji, večkrat preprečujejo, da bi film izkusili v svojem polnem potencialu. Poglejmo si, kaj vse lahko storimo sami, da si ogled filma kar najbolj popestrimo.

1. Vzemite si čas

Filma nikar ne začnite gledati, ker se vam kuhajo testenine in v tem času pač nimate kaj pametnejšega za delati. Ne glejte ga med pregledovanjem e-pošte in ne glejte ga med obešanjem perila. Večopravilnost pri ogledu filmov terja hud davek tega, da ne boste dobro sledili zgodbi, da boste spregledali ključen namig režiserja, oziroma da boste tako ali drugače odtujeni od ritma, ki ga gradi filmska pripoved. Ena od pomembnih nalog režiserja in montažerja je, da skušata gledalca popeljati skozi dinamično in napeto pripoved, pri čemer vsak kader služi točno določenemu namenu (to seveda velja le pri dobrih filmih, slabi to prepuščajo naključju). Če prekinete kontinuiteto grajenja napetosti, (tudi če film ustavite in nato nadaljujete ogled) zgodbe ne boste izkusili na način, kot sta si zamislila režiser in montažer.

2. Film glejte na čim večjem ekranu (ali pa vsaj ne na telefonu)

film na telefonu

Vsak, ki je vsaj enkrat v življenju film pogledal v kinodvorani, dobro ve, da se televizija ne more primerjati s filmskim platnom. A zaradi lahke dostopnosti naprav z majhnim zaslonom in pandemije je standard, kje gledamo filme, krepko padel. Svoj delež so dodale še platforme s pretočno vsebino, ki so s svojimi aplikacijami povzročile, da z njimi z lahkoto nadomestimo ne le filmska platna ampak tudi televizijske zaslone. Film na večjem zaslonu vam bo ponudil povsem drugačno izkušnjo kot telefon, kjer se povsem porazgubijo podrobnosti, ko je v kadru simultano dogajanje. Kadri z detajli na majhnem zaslonu povsem izgubijo svoj kolosalen učinek, podobno se zgodi s kadri čudovitih panoram. Tudi zvok pa je na takšnih napravah precej slabši. Svoje naj napisanemu doda še mojstrski režiser David Lynch:

3. Poskrbite za dobro ozvočenje (ali pa filma vsaj ne glejte potiho)

Za tem, da je v kinih jakost zvoka zelo glasna, se skriva dober razlog. Le z dobrim ozvočenjem pridejo do izraza zvočni učinki, ki predstavljajo krepko podcenjen del filmov. Tudi glasna filmska glasba našo izkušnjo le še dodatno poglobi. Poglejte si prizor iz filma Dunkirk (2017) režiserja Christopherja Nolana in prizor poglejte najprej na minimalni glasnosti in nato še s slušalkami na večji jakosti.

V tem prizoru ključno vlogo odigra prav zvok. Pri tem ne govorimo le o genialni glasbi Hansa Zimmerja, pač pa tudi na zvok pljuskanja in vdiranja vode, odpiranja lopute, eksplozije in mučnega zadrževanje diha pod vodo. Z vsem naštetim lahko zelo pristno podoživite življenjsko nevarne okoliščine, v katerem so se znašli britanski vojaki. Ko vaša boljša polovica že spi ali pa so v Mižalah vaši otroci, seveda ne morete čez celo stanovanje nažigati nagovora kralja Theodena Rohancev v Kraljevi vrnitvi. A nikar ne stišajte glasnosti, le slušalke si nadenite.

4. Poskrbite za primerno osvetlitev

Najboljša osvetlitev za prostor, kjer gledate film, so svetilke z blago svetlobo. Najprimernejše so luči s toplejšo belo barvo, saj bodo ustvarile prijeten ambient, ki nas bo lažje poglobil v zgodbo. Luč lahko prižgete za zaslonom, za kar vam bodo hvaležne predvsem vaše oči, ali pa ob vaših straneh. Če gledate grozljivko, število svetil v prostoru primerno zmanjšajte.

5. Ne glejte napovednikov

Seveda se želite prepričati (sploh če za film plačate vstopnico), da je film vreden vašega časa in denarja. A resnica za izdelavo napovednikov je, da jih ne izdelajo ustvarjalci filma, pač pa distributerji. Zato se velikokrat zgodi, da vas napovednik pripravi za napačen film. Ker so vaši možgani po ogledu napovednika že zrežirali vso preostalo zgodbo, vas bo morebitno neskladje s to verzijo zgodbe lahko razočaralo, čeprav bi vam bil film drugače povsem všeč. Veliko varnejša pot se zdi, da si preberite le opis filma, pri čemer boste bolj odprti za drugačno verzijo zgodbe, kot ste si jo zamislili.

6. Filme izbirajte po režiserjih, ki so vam všeč, in ne po igralcih

V zadnjem času smo priča zgodbam slavnih igralcev, ki so zaradi osebnih finančnih težav prisiljeni snemati filme, ki jih sicer zagotovo ne bi. Najbolj znana primera sta Robert De Niro in Nicolas Cage. Izbiranje filma po zvenečih igralskih imenih se zato ne zdi več dobra ideja. Veliko varnejša je izbira glede na režiserja filma. Te ponavadi privlačijo podobne tematike in s svojim ustvarjalnim pristopom ne eksperimentirajo najraje (to z različnimi vlogami veliko raje počnejo igralci). Če vam je bil film všeč, si velja zapomniti ime režiserke ali režiserja, ki ga je posnel. Predloge novih filmov pa lahko vedno prepustite tudi ekipi Filmologije, kjer ob recenzijah pišemo še rubrike z odličnimi priporočili.

7. Ne obupajte prehitro

Ogled filma doma je lahko izziv, tudi ker doma nad filmom preprosto prej obupamo. Če ste si za ogled filma uredili varuško, odpeljali z avtom, stali v vrsti za vstopnico, plačali za film, boste avtomatsko s filmom bolj prizanesljivi in boste v njem lahko prej uživali. Medtem ko so doma privlačnejši in atraktivnejši filmi le en klik stran. Nikar vas ne pozivamo, da z vsakim filmom obvezno potrpite do konca, pač pa le poudarjamo, da filmu, ki ste ga izbrali, daste možnost, da vas navduši.

Kljub priporočilom kako si ogled filma doma popestriti, vas pri Filmologiji prijazno pozivamo, da se še vedno redno odpravite v kino. Izkušnje dobrega filma v kinodvorani ne nadomesti nobeno ugodje domačega kavča.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih